Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Brexit brinkmanship: Johnson säger att förbereda sig för no-deal och avbryter handelssamtal

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sa på fredagen (16 oktober) att det nu var dags att förbereda sig för ett icke-handelsavtal Brexit såvida inte Europeiska unionen i grunden förändrade kursen och berättade direkt för Bryssel att det inte var någon mening att fortsätta förhandlingarna skriva och

En tumultuös "no deal" -final till Förenade kungarikets femåriga Brexit-kris skulle sår kaos genom de känsliga försörjningskedjorna som sträcker sig över Storbritannien, EU och vidare - precis som den ekonomiska drabbningen från koronaviruspandemin förvärras.

Vid det som skulle vara "Brexit-toppmötet" på torsdagen (15 oktober) ställde EU ett ultimatum: det sa att det var bekymrat över brist på framsteg och uppmanade London att ge efter för viktiga stickpunkter eller se ett bandbrott med blocket från 1 januari.

"Jag har kommit fram till att vi bör göra oss redo för den 1 januari med arrangemang som liknar Australiens baserade på enkla principer för global frihandel," sa Johnson.

Annons

"Med höga hjärtan och med fullständigt förtroende kommer vi att förbereda oss för att anta alternativet och vi kommer att blomstra starkt som en oberoende frihandelsnation, som kontrollerar och fastställer våra egna lagar," tillade han.

EU: s regeringschefer, som avslutade ett toppmöte i Bryssel på fredag, rusade för att säga att de ville ha ett handelsavtal och att samtalen skulle fortsätta, men inte till något pris.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Europas mäktigaste ledare, sa att det vore bäst att få en överenskommelse och att kompromisser på båda sidor skulle behövas. Frankrikes president Emmanuel Macron sa att Storbritannien behövde en Brexit-överenskommelse mer än EU med 27 länder.

Johnsons talesman sa att samtalen nu var över och att det inte var någon mening att EU: s chefsförhandlare Michel Barnier skulle komma till London nästa vecka och hindra en förändrad strategi.

Annons

Barnier och hans brittiska motsvarighet David Frost hade emellertid kommit överens om att prata igen tidigt nästa vecka, sa Downing Street.

Pundet svängde till Brexit-nyheterna och släppte en cent mot den amerikanska dollarn på Johnsons kommentarer men steg sedan innan den föll igen på sin talesman.

Efter att ha krävt att London skulle göra ytterligare eftergifter för en överenskommelse, kastade EU-diplomater och tjänstemän Johnsons drag så lite som retorik och skildrade det som ett häftigt försök att säkra eftergifter innan en sista-minuten-avtal gjordes.

Holländska premiärministern Mark Rutte sa att han trodde att Johnson hade signalerat att London var redo att kompromissa.

Även om amerikanska investeringsbanker är överens om att en överenskommelse är det mest troliga slutresultatet, var konsensusen fel om Brexit-folkomröstningen 2016: när britter röstade med 52-48% för att lämna, tumlade marknaderna och europeiska ledare chockade.

På frågan om han gick bort från samtalen sa Johnson: ”Om det finns en grundläggande förändring av inställningen är vi naturligtvis alltid villiga att lyssna, men det verkade inte särskilt uppmuntrande från toppmötet i Bryssel.

”Såvida det inte sker en grundläggande förändring av tillvägagångssättet, kommer vi att gå till Australien-lösningen. Och vi borde göra det med stort förtroende, sade han.

En så kallad "Australienavtal" innebär att Storbritannien skulle handla på Världshandelsorganisationens villkor: som ett land utan ett EU-handelsavtal, som Australien, skulle tullar införas enligt WTO: s regler, vilket sannolikt skulle orsaka betydande prisökningar.

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa att hon var angelägen om en affär, även om Macron var mer nedslagen.

”Läget för våra samtal är inte att vi snubblar över fisket, vilket är brittiskens taktiska argument, utan vi snubblar över allt. Allt, sa Macron.

"De återstående 27 EU-ledarna, som valde att stanna kvar i EU, är inte bara där för att göra den brittiska premiärministern glad", tillade han.

Merkel uppmanade Storbritannien att kompromissa. ”Detta innebär naturligtvis att vi också kommer att behöva göra kompromisser,” sa hon.

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari, men de två sidorna har pratat om en affär som skulle styra handeln med allt från bildelar till läkemedel när det informella medlemskapet, så kallat övergångsperioden, slutar den 31 december.

Johnson hade upprepade gånger hävdat att hans preferens är för en överenskommelse men att Storbritannien kunde göra en framgång med ett no-deal-scenario, vilket skulle kasta 900 miljarder dollar i årlig bilateral handel i osäkerhet och skulle kunna snärla gränsen och förvandla det sydöstra länet Kent till en stor lastbilspark.

EU: s 27 medlemmar, vars sammanlagda ekonomi på 18.4 biljoner dollar dvärgar Storbritanniens $ 3 miljoner dollar, säger att framsteg har gjorts de senaste månaderna även om det krävs en kompromiss.

De viktigaste stickpunkterna förblir fiske och de så kallade lika villkoren - regler som syftar till att stoppa ett land som får en konkurrensfördel gentemot en handelspartner.

Brexit

Storbritannien försenar genomförandet av handelskontroller efter Brexit

publicerade

on

Storbritannien sa på tisdagen (14 september) att det försenar genomförandet av vissa importkontroller efter Brexit, andra gången de har skjutits tillbaka, med hänvisning till påtryckningar på företag från pandemin och den globala försörjningskedjan.

Storbritannien lämnade EU: s inre marknad i slutet av förra året, men till skillnad från Bryssel som införde gränskontroller omedelbart, steg det införandet av importkontroller på varor som livsmedel för att ge företagen tid att anpassa sig.

Efter att redan ha försenat införandet av kontroller med sex månader från den 1 april har regeringen nu skjutit behovet av fullständiga tulldeklarationer och kontroller tillbaka till 1 januari 2022. Säkerhets- och säkerhetsdeklarationer kommer att krävas från den 1 juli nästa år.

Annons

"Vi vill att företag ska fokusera på sin återhämtning från pandemin snarare än att behöva hantera nya krav vid gränsen, varför vi har lagt fram en pragmatisk ny tidtabell för att införa fullständiga gränskontroller", sa Brexit -minister David Frost.

"Företag kommer nu att ha mer tid att förbereda sig för dessa kontroller som kommer att fasas in under hela 2022."

Industrikällor inom logistik- och tullsektorn har också sagt att regeringens infrastruktur inte var redo att införa fullständiga kontroller.

Annons

Fortsätt läsa

Brexit

Hur EU kommer att bidra till att mildra effekterna av Brexit

publicerade

on

En EU -fond på 5 miljarder euro kommer att stödja människor, företag och länder som berörs av Storbritanniens utträde ur unionen, EU-frågor.

Du har nu möjlighet slutet av Brexit -övergångsperiodenDen 31 december 2020 markerade slutet på den fria rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital mellan EU och Storbritannien, med negativa sociala och ekonomiska konsekvenser för människor, företag och offentliga förvaltningar på båda sidor.

För att hjälpa européerna att anpassa sig till förändringarna enades EU -ledarna i juli 2020 om att skapa Brexit-justeringsreserv, en fond på 5 miljarder euro (i 2018 -priser) som ska betalas fram till 2025. EU -länderna kommer att ta emot resurserna i decemberefter parlamentets godkännande. Parlamentsledamöter förväntas rösta om fonden under plenarsessionen i september.

Annons

Hur mycket kommer att gå till mitt land?

Fonden kommer att hjälpa alla EU -länder, men planen är att de länder och sektorer som är värst drabbade av Brexit ska få mest stöd. Irland toppar listan, följt av Nederländerna, Frankrike, Tyskland och Belgien.

Tre faktorer beaktas för att bestämma beloppet för varje land: vikten av handel med Storbritannien, värdet av fisk som fångas i Storbritanniens exklusiva ekonomiska zon och storleken på befolkningen som bor i EU: s maritima regioner närmast Storbritannien.

Annons
Infografik som förklarar Brexit -justeringsreserven
Infografik som visar hur mycket stöd enskilda EU -länder kommer att få från Brexit -justeringsreserven  

Vad kan finansieras av fonden?

Endast åtgärder som specifikt inrättats för att motverka de negativa konsekvenserna av Storbritanniens avgång från EU kommer att vara berättigade till finansiering. Dessa kan inkludera:

  • Investeringar i skapande av arbetstillfällen, inklusive kortsiktiga arbetsprogram, omskolning och utbildning
  • Återintegrering av EU -medborgare som har lämnat Storbritannien till följd av Brexit
  • Stöd till företag (särskilt små och medelstora företag), egenföretagare och lokalsamhällen
  • Bygga tullanläggningar och se till att gräns-, fytosanitära och säkerhetskontroller fungerar
  • Certifierings- och licenssystem

Fonden täcker utgifter mellan 1 januari 2020 och 31 december 2023.

Fiskeri och banksektorer

Nationella regeringar är fria att bestämma hur mycket pengar som går till varje område. Länder som är avsevärt beroende av fiske i den exklusiva ekonomiska zonen i Storbritannien måste emellertid åtaga ett minimum av sin nationella anslag till småskaligt kustfiske, liksom lokala och regionala samhällen som är beroende av fiskeverksamhet.

Finans- och banksektorn, som kan dra nytta av Brexit, är uteslutna.

Läs mer 

Fortsätt läsa

Brexit

Hur EU kommer att bidra till att mildra effekterna av Brexit

publicerade

on

En EU -fond på 5 miljarder euro kommer att stödja människor, företag och länder som berörs av Storbritanniens utträde ur unionen, EU-frågor.

Du har nu möjlighet slutet av Brexit -övergångsperiodenDen 30 december 2020 markerade slutet på den fria rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital mellan EU och Storbritannien, med negativa sociala och ekonomiska konsekvenser för människor, företag och offentliga förvaltningar på båda sidor.

För att hjälpa européerna att anpassa sig till förändringarna enades EU -ledarna i juli 2020 om att skapa Brexit-justeringsreserv, en fond på 5 miljarder euro (i 2018 års priser) som ska betalas fram till 2025. EU -länderna kommer att ta emot resurserna i decemberefter parlamentets godkännande. Parlamentsledamöter förväntas rösta om fonden under plenarsessionen i september.

Annons

Hur mycket kommer att gå till mitt land?

Fonden kommer att hjälpa alla EU -länder, men planen är att de länder och sektorer som är värst drabbade av Brexit ska få mest stöd. Irland toppar listan, följt av Nederländerna, Frankrike, Tyskland och Belgien.

Tre faktorer beaktas för att bestämma beloppet för varje land: vikten av handel med Storbritannien, värdet av fisk som fångas i Storbritanniens exklusiva ekonomiska zon och storleken på befolkningen som bor i EU: s maritima regioner närmast Storbritannien.

Annons
Infografik som förklarar Brexit -justeringsreserven
Infografik som visar hur mycket stöd enskilda EU -länder kommer att få från Brexit -justeringsreserven  

Vad kan finansieras av fonden?

Endast åtgärder som specifikt inrättats för att motverka de negativa konsekvenserna av Storbritanniens avgång från EU kommer att vara berättigade till finansiering. Dessa kan inkludera:

  • Investeringar i skapande av arbetstillfällen, inklusive kortsiktiga arbetsprogram, omskolning och utbildning
  • Återintegrering av EU -medborgare som har lämnat Storbritannien till följd av Brexit
  • Stöd till företag (särskilt små och medelstora företag), egenföretagare och lokalsamhällen
  • Bygga tullanläggningar och se till att gräns-, fytosanitära och säkerhetskontroller fungerar
  • Certifierings- och licenssystem


Fonden täcker utgifter mellan 1 januari 2020 och 31 december 2023.

Fiskeri och banksektorer

Nationella regeringar är fria att bestämma hur mycket pengar som går till varje område. Länder som är avsevärt beroende av fiske i den exklusiva ekonomiska zonen i Storbritannien måste emellertid åtaga ett minimum av sin nationella anslag till småskaligt kustfiske, liksom lokala och regionala samhällen som är beroende av fiskeverksamhet.

Finans- och banksektorn, som kan dra nytta av Brexit, är uteslutna.

Läs mer 

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend