Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Den globala södern svälter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ryssland invaderade Ukraina, och nu svälter den globala södern. Medan våldet fortsätter, överhopar nationella regeringar sanktioner mot Ryssland. En oavsiktlig konsekvens av dessa sanktioner har dock varit den astronomiska ökningen av livsmedelspriserna i utvecklingsländerna – skriver Bruno Roth

Eftersom EU:s beslutsfattare fortsätter att kartlägga strategier för att straffa Ryssland, samtidigt som de ger välbehövligt stöd till Ukraina, måste de överväga denna ringverkan och de liv som står på spel.

Protester har brutit ut, från Sydamerika till Östasien, med människor som ropar efter stöd när mat blir oöverkomlig. Länder har upplevt protester från både jordbrukare och medborgare som svar på statliga ökningar av livsmedelspriser. Enligt Internationella valutafonden är inflationskorgen för många utvecklingsländer 50 procent mat, vilket ger den nuvarande matbristen en oproportionerlig inverkan på utvecklingsländerna. Tillväxtmarknader kämpar för att klara sig, och regeringar tvingas vidta drastiska åtgärder för att förhindra masssvält. Världsbanken hade förutspått en tillväxt på 6.3 procent för tillväxtekonomier 2022; baserat på den nuvarande banan är den nya uppskattningen dock endast 4.6 procent.

2020 såg rekordnivåer för mat osäkerhet, med 150 miljoner människor som klassificeras som akut matotrygga. 2021 slog detta rekord med nästan 40 miljoner människor, och 2022 kommer att vara inget undantag, med denna statistik förvärrad av den ryska invasionen. Ukraina och Ryssland producerar tillsammans ca 30 procent av världens export av korn och vete, samt 15 procent av den globala majsförsörjningen och 65 procent av solrosfröolja. De ansvarar också för en tredjedel av världens kalium- och ammoniakproduktion, som båda är väsentliga ingredienser i gödselmedel. De två länderna kombinerade för att producera 12 procent av den globala kalorikonsumtionen.

Efter att invasionen började steg priserna på konstgödsel och livsmedelsråvaror mellan 20 och 50 procent. World Food Program har varnat för att den pågående livsmedelsbristen kan överträffa andra världskrigets nivåer och det matransonering kan snart bli en nödvändighet. Detta kommer utan tvekan, men oavsiktligt, att skapa social oro i massor.

Invasionen har inte bara stört produktionen, utan påverkan på försörjningskedjor och verksamhet har också effektivt blockerat skapande och distributionskanaler, vilket ytterligare bidragit till den kraftiga ökningen av priserna. Utan överkomlig tillgång till gödselmedel kan till exempel utvecklingsländer, särskilt i Afrika, inte odla sina egna produkter och har inte heller råd med matimport. Produktionen som fortsätter begränsas kraftigt av stigande kostnader, och livsmedelsskördarna sjunker med hela 15 procent i och med minskad tillgång på gödsel. Kostnaderna för syntetiska näringsämnen fortsätter att stiga och att använda mindre gödningsmedel skapar en ökad risk för mat av lägre kvalitet. Rysslands invasion av Ukraina avbröt nästan 20 procent av den globala näringsexporten, vilket bidrar till en redan pågående kris. Detta för samtalet tillbaka till sanktioner.

Även om sanktioner mot ryska företag och enheter är ett viktigt geopolitiskt verktyg, är övergången från allmänna sanktioner till smarta sanktioner ett viktigt steg som EU:s beslutsfattare måste överväga. Det innebär att formulera sanktioner som maximera trycket på Ryssland och samtidigt minimera sidoskador. Globala hungernivåer ökar kontinuerligt och har nått en historiska hög. Detta har förvärrats av Covid-19-pandemin, från vilken en mycket långsam återhämtning pågår, och den ojämlika effekten av denna globala hälsokris har redan lämnat många utvecklingsländer i en prekär ekonomisk situation.

Annons

Priserna fortsätter att stiga utan att ett slut i sikte finns, och den värsta krisen har ännu inte kommit. Medan nationella regeringar gör sitt bästa för att justera räntor och löner, balanserar de också global inflation och internationellt tryck för att stå upp mot Ryssland. Kränkningar av de mänskliga rättigheterna kan inte tolereras, och det är viktigt att det internationella samfundet står tillsammans med folket i Ukraina. Men medan ryska sanktioner införs utan åtskillnad, hindras ryska jordbruksföretags väsentliga funktioner i globala livsmedelssystem.

Att hjälpa Ukraina och straffa Ryssland kan och bör göras utan att offra miljontals människor för livsmedelsbrist. Undernäring och svält är redan allvarliga problem på tillväxtmarknader och urskillningslösa sanktioner hjälper ingenting. Nuvarande EU-sanktioner har förbjudit affärer, även med vissa EU-baserade konstgödselföretag till exempel Antwerpen-baserade EuroChem, på grund av ryska förbindelser, bidrar bara till ytterligare störningar i försörjningskedjan. Europeiska företag måste följa dessa, även om den negativa effekten har sett EU funderar på att häva sanktioner på vissa särskilt påverkande enheter och personer, som till exempel EuroChem-ägare.

Pågående dialoger mellan Ryssland och Ukraina, förmedlad av tredje parts länder, är avsedda att frigöra vissa spannmålsförråd, men detta är bara en tillfällig åtgärd. Eftersom priserna fortsätter att skjuta i höjden räcker det inte att återuppta livsmedelsimporten för att garantera livsmedelssäkerhet. Att bara anta smarta sanktioner när det gäller jordbruk och specifikt gödningsmedelsföretag kommer att hjälpa till att skydda miljontals oskyldiga och försvarslösa människor, både i Ukraina och över hela utvecklingsvärlden. Utan detta kommer utvecklingsländerna att fortsätta att sakna den jordbruksautonomi som behövs för att föda sina befolkningar.

Bruno Roth är en livslång student i historia och en före detta teknisk skribent vid Allianz Tyskland. Bruno är nu hemma i sitt hemland Schweiz och ägnar sig åt sin passion för journalistik.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend