Anslut dig till vårt nätverk!

Banking

Hög inflation innebär en svår situation för de stora centralbankerna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

När den europeiska obligationsmarknaden faller sa Europeiska centralbankens (ECB) ordförande Christine Lagarde (bilden) den 28 juni att centralbanken kommer att starta ett obligationsköpsprogram på fredag ​​för att stävja eventuella skuldkriser. ECB överväger att bibehålla "flexibilitet" i sin återinvesteringsallokering till sin massiva obligationsköpsportfölj på 1.7 biljoner euro samtidigt som den lanserar ett nytt program för att stabilisera marknaderna. Man arbetar också med ett nytt verktyg för att köpa obligationer för att hantera så kallad "fragmentering". Lagarde sa att verktyget skulle tillåta räntorna att stiga "så långt det är nödvändigt" för att komplettera stabiliserande inflation vid målet på 2 %. ECB:s position som "köparen av sista utväg" har i viss mån underlättat försäljningen av europeiska obligationer, och räntorna på statsobligationer i vissa länder med hög belåning har sjunkit, skriver Wei Hongxu.

Enligt ECB:s beslut att höja räntorna i juli för att motverka inflationen, motsäger dess föreslagna program för köp av obligationer, samtidigt som det mildrar en eventuell kris på obligationsmarknaden, i praktiken dess förestående penningpolitiska åtstramning. Forskare vid ANBOUND påpekade att i likhet med de som genomförts av Federal Reserve och Bank of Japan (BOJ), står även ECB:s penningpolitik inför utmaningar framöver. Med hög global inflation som minskar det penningpolitiska utrymmet blir dilemmat mellan inflation och sysselsättning allt vanligare. Detta är inga goda nyheter för den globala ekonomin och kapitalmarknaderna, eftersom motsättningen mellan ekonomisk tillväxt och inflation kommer att plåga stora centralbanker under lång tid.

Lagarde sa att ECB kommer att förbli "flexibel" när det gäller återinvesteringar av PEPP-portföljen den 1 juli. "Vi kommer att se till att den ordnade överföringen av vår politiska hållning i hela euroområdet bevaras", sa hon. "Vi kommer att ta itu med alla hinder som kan utgöra ett hot mot vårt prisstabilitetsmandat".

ECB:s insisterande på att spela rollen som "köparen av sista utväg" har faktiskt dragit lärdomar från den europeiska statsskuldskrisen som utlöstes av finanskrisen 2008. På grund av ECB:s långsamma beslutsfattande vid den tiden och dess ovilja att främja lättnader, led ekonomierna och de finansiella systemen i högt belånade länder som Grekland, Italien och Spanien enorma förluster av skuldkrisen. ECB lanserade sedan äntligen kvantitativa lättnader 2014 för att hantera de dubbla hoten om deflation och statsskuldskrisen vid den tiden, vilket stabiliserade de ekonomiska och finansiella systemen i de relevanta länderna. Totalt köper ECB för närvarande mer än 49 biljoner euro obligationer, vilket motsvarar mer än en tredjedel av euroområdets BNP. Under de senaste två åren har ECB köpt fler obligationer än alla ytterligare obligationer utgivna av de 19 nationella regeringarna i euroområdet, vilket ger ECB en enorm hävstångseffekt på regionens upplåningskostnader.

När den europeiska marknaden är på väg att ta farväl av negativa räntor, efter att ECB börjat höja räntorna, kommer ökningen av lånekostnaderna oundvikligen att medföra nya riskfaktorer för dess obligationsmarknad. Konsekvenserna av stigande räntor kommer inte bara att leda till att den ekonomiska tillväxten i olika länder står inför en nedgång, det kommer sannolikt också att leda till en ny omgång av betalningsanmärkningar. Detta är det pris som centralbanken får betala för sina åtgärder mot inflationen. Men som med Fed är marknadsinvesterare lika skeptiska till att ECB:s åtstramningspolitik kommer att vara effektiv för att tackla inflationen. För närvarande har inflationsnivån i euroområdet nått mer än 8 %, vilket är mer än fyra gånger ECB:s mål på 2 %. De senaste KPI-data i euroområdet i juni förväntas nå rekordhöga 8.5 %. Hög inflation är inte bara den energiförvrängning som konflikten mellan Ryssland och Ukraina åstadkommer, utan också begränsningarna för anpassning av försörjningskedjan.

Dessa faktorer gör att inflationsnivån blir svår att hålla tillbaka på kort sikt och faller snabbt tillbaka. ECB:s chefsekonom Philip Lane sa att centralbanken måste vara vaksam under de kommande månaderna eftersom inflationen kan fortsätta att stiga och regionens ekonomi kan sakta ner på grund av konsumtion. Samtidigt uppgav Morgan Stanley att euroområdets ekonomi förväntas glida in i en mild lågkonjunktur under fjärde kvartalet i år när mått på konsumenternas och företagens förtroende sjunker på grund av minskade energitillförsel i Ryssland, samtidigt som inflationen är fortsatt hög. Euroområdets ekonomi förväntas krympa under två kvartal innan den återgår till tillväxt under andra kvartalet nästa år, drivet av stigande investeringar. Trots riskerna för en ekonomisk avmattning förväntas ECB fortfarande höja räntorna vid varje möte under resten av året, vilket kulminerar med en höjning till 0.75 % i december, givet den ihållande höga inflationen. Men om de ekonomiska utsikterna försämras avsevärt kan ECB sluta höja räntorna efter september. Detta visar faktiskt att centralbanken inte har många effektiva medel inför hög inflation. Den kan bara ta ett steg i taget och anpassa sig mellan inflation och lågkonjunktur.

En sådan situation sker även i USA och Japan. Fed står också inför det motstridiga valet av inflation och recession, medan BOJ måste överväga en rad effekter av att ändra sin lättnadspolitik. Situationen i Japan liknar något ECB:s genom att det är svårt för centralbanken att strama åt sin valuta genom att krympa sin balansräkning. Efter att den japanska yenen fortsatte att depreciera översteg inflationsnivån målet på 2 % i rad, vilket gjorde att BOJ hamnade i en svår position. Om den lättnadspolitik som förespråkas av Abenomics avbryts för att hantera inflationen, kommer det att leda till en ökning av avkastningen på japanska statsobligationer, utöver kollapsen av den japanska börsbubblan. Med Japan som helhet inför en oöverträffad hävstångsnivå är det inte optimistiskt att japanska företag har råd med räntehöjningen. Samtidigt har BOJ ackumulerat ett stort antal statsobligationer och risktillgångar. När balansräkningen väl har reducerats och sålts kommer det att intensifiera försäljningen på kapitalmarknaden och därigenom orsaka en kapitalmarknadskris som påverkar både aktier och skulder. Denna kris, särskilt skuldkrisen, kommer att orsaka dödlig chock och påverka ekonomin.

Annons

Denna utsikt är också anledningen till att ECB fortfarande kämpar för att stoppa obligationsköp även om den är fast besluten att höja räntorna. Relativt sett, på grund av den amerikanska dollarns speciella roll i den internationella valutan, möter Fed inte större risker när den höjer räntorna samtidigt som den krymper sin balansräkning, utan snarare är den i en relativt aktiv position. Fed står dock också inför risken för en lågkonjunktur orsakad av en accelererad politisk åtstramning. Detta liknar situationen för ECB och BOJ. Att balansera inflation och ekonomisk stagnation skulle vara den största utmaningen för stora ekonomier, och det är också ett dilemma som de största centralbankerna i världen måste möta.

Slutlig analys slutsats

Med tanke på den höga globala inflationen tenderar stora centralbanker i världen att anta en åtstramningspolitik. Men motsättningen mellan inflation och ekonomisk tillväxt, liksom det därav följande skuldproblemet, blir mer och mer framträdande. Under dessa motsägelser står centralbanker generellt inför dilemmat att samtidigt som utrymmet för penningpolitiken är begränsat, har den politiska svårigheten ökat. Detta betyder också att dessa centralbanker befinner sig i den pinsamma situationen av penningpolitisk misslyckande, och att den globala ekonomin måste hantera hotet om stagflation under lång tid.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend