Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

 Global Trade Braces för oöverträffade geopolitiska utmaningar 2024

DELA MED SIG:

publicerade

on

"Röda havets situation är akut, men inte kronisk för sjöfarten", säger Christian Roeloffs, medgrundare och VD för Container xChange. Sjöfartsindustrin ser fram emot att få upp sitt spel i "riskbedömning och scenarioplanering", "diversifiering av rutter och leverantörer" & ”regelefterlevnad” 2024 som ett svar på geopolitiska risker

Fraktproffs ser "associerade kostnader" som den största huvudvärken i '24 på grund av geopolitisk oro

BRICS-expansion för att leda till polarisering av global handel

Container xChange, en ledande plattform för handel och leasing av containers online, släpper sin New Year's Edition Container Market Forecaster, som belyser de eskalerande geopolitiska riskerna som kommer att omforma landskapet för global handel 2024.

Som svar på dessa geopolitiska risker förbereder majoriteten av sjöfartspersonalen som undersöktes i december 2023, av Container xChange, för att öka motståndskraften genom strategiska initiativ som "riskbedömning och scenarioplanering", "diversifiering av rutter" och " leverantörer och regelefterlevnad”. Den största "huvudvärken" till följd av geopolitiska omvälvningar är de "associerade kostnader som de kommer att behöva bära utöver de stigande driftskostnaderna som de redan måste möta."

Viktiga höjdpunkter:

Strategiska fokusområden: Som svar på geopolitiska risker prioriterar sjöfartsproffs "riskbedömning och scenarioplanering", "diversifiering av rutter och leverantörer" och "efterlevnad av regelverk" 2024.

Annons

Stigande oro: Undersökningsresultat visar att den största oro som härrör från geopolitiska omvälvningar är de "associerade kostnaderna", vilket förvärrar de utmaningar som de skyhöga driftskostnaderna innebär. Många kunder är oroliga för de stigande kostnaderna till följd av situationen i Röda havet, såsom efterlevnadsavgifter, försäkringspremier och krigsriskavgifter, etc. Driftkostnaderna har redan stigit strax efter att räntorna kraschade 2022, och efterfrågan kunde inte återhämta sig. Utöver de stigande kostnaderna kommer dessa tilläggsavgifter bara att öka bekymmer för avsändare och speditörer.

BRICS Expansion

Inkluderandet av nya ekonomier i BRICS-blocket, inklusive Saudi, Iran, Förenade Arabemiraten, Egypten och Etiopien, sätter scenen för potentiell polarisering av global handel, vilket påverkar geopolitisk efterlevnad.

Teknikanvändning: Trots utmaningar erkänner 82 % av branschfolket vikten av teknik för motståndskraft 2024, med förutsägande analys- och prognosverktyg som står i centrum.

Efterlevnad av sanktioner: Mitt i den geopolitiska utvecklingen blir efterlevnad av sanktioner avgörande för proffs inom leveranskedjan, vilket lägger till ytterligare ett lager av komplexitet till den globala handeln.

Fluktuerande fraktpriser: fraktpriserna kommer att öka på kort till medellång sikt, men inte på lång sikt eftersom efterfrågan och utbud fortfarande är mycket obalanserade utan några tydliga tecken på en stark återupplivning.

När Christian Roeloffs pratade om situationen i Röda havet, sa: "Röda havet är en viktig artär för global handel som för närvarande är blockerad. Tack och lov finns det sätt att kringgå den artären och hålla den globala handeln i rörelse och därför stoppas inte handeln. Därför är Röda havets situation akut men inte kronisk på lång sikt för sjöfartsnäringen.”

Det finns fortfarande många geopolitiska risker som har potential att avsevärt påverka sjöfartshandeln 2024. Vi har Israel–Hamas-kriget, den relaterade situationen i Röda havet, Ryssland–Ukraina-kriget utan slut i sikte, spänningar mellan Kina och Taiwan och en ökande utvidgning av BRICS-blocket.

"Vad som kan ha en långtgående och långsiktig inverkan på den globala leveranskedjan är BRICS-inkluderingarna av fler ekonomier." Roeloffs tillade.

Det finns en mängd länder som läggs till i BRICS-blocket, nämligen Saudi, Iran, Förenade Arabemiraten, Egypten, Etiopien, medan Argentina avböjde inkluderingen. BRICS har setts som en motvikt till den västledda världsordningen.

"Om blocket i allt högre grad börjar anpassa politiska beslut och geopolitiska ställningstaganden, kan det tillkomma komplexitet till den globala handelsordningen med ökande polarisering av global handel. I slutändan kan detta leda till en situation där ett block inte tillåts handla med det andra blocket och så småningom blir geopolitisk efterlevnad mer komplex och svår." han lade till.

Expansionen av BRICS kommer att medföra ytterligare intressanta utvecklingar värda att notera. Iran och Saudi är nu i samma organisation trots ett ansträngt förhållande. Egypten har nära kommersiella band med Ryssland och Indien men också med USA. Indien och Kina står tillsammans för ~2.5 miljarder människor och kan starkt påverka den globala politiken om de är mer samordnade. Och slutligen, att Ryssland och Iran gemensamt kan påverka "handelspolitiken" inom BRICS-gruppen kan leda till en "skärpning" av handelsöverväganden av USA-allierade kontra BRICS.

Mitt i denna utveckling kommer efterlevnad av sanktioner att bli avgörande för leverantörer av leveranskedjan för att göra affärer.

Alla geopolitiska oroligheter har en direkt och kausal inverkan på den globala handeln, vilket resulterar i marknadsvolatilitet. Ett klassiskt exempel är Gazaremsan och de resulterande åtgärderna från houthierna i Jemen. Detta leder till omdirigering av handeln, vilket i slutändan resulterar i stigande driftskostnader, förseningar och tjänsteavbrott." sa Roeloffs.

Om Container xChange

Container xChange fungerar som en global onlineplattform som underlättar leasing och handel av containers och förbinder containeranvändare med ägare. Plattformen effektiviserar processen att hitta och byta containrar, optimera flotthantering och främja samarbete inom sjöfartsindustrin.

Den neutrala onlineplattformen kopplar samman utbud och efterfrågan på fraktcontainrar och transporttjänster med full insyn i tillgänglighet, prissättning och rykte,    förenklar verksamheten från hämtning till avlämning av containrar,  och reglerar automatiskt betalningar i realtid för alla dina transaktioner till minska insatserna för fakturaavstämning och betalningskostnaderna.  

För närvarande litar mer än 1500+ kontrollerade containerlogistikföretag på xChange med sin verksamhet – och njuter av transparens genom prestandabetyg och partnerrecensioner. Till skillnad från begränsade personliga nätverk, excel-ark och e-postmeddelanden som branschen i allmänhet förlitar sig på, ger Container xChange sina användare otaliga alternativ för att boka och hantera containrar, röra sig snabbare med självförtroende och öka vinstmarginalerna.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend