Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Ökning av vägtransporter från och med 2021

DELA MED SIG:

publicerade

on

År 2022 totalt godstransporter på väg i EU låg kvar på samma nivå som 2021, 1,920 XNUMX miljarder tonkilometer (tkm). 

Efter viss instabilitet under det första och andra kvartalet 2020 på grund av covid-relaterade restriktioner, under 2021 och 2022, återhämtade sig godstransporterna på väg inte bara utan visade också en ökning jämfört med åren före 2020. Den totala vägtransporten inom EU uppvisade en högre prestanda i första kvartalet 2022 jämfört med samma kvartal föregående år (+2.6 %) och små minskningar under de följande tre kvartalen (-0.6 %, -0.5 % respektive -1.6 %), vilket ger den totala totala transporten till samma nivå som 2021.

Denna information kommer från uppgifter om godstransporter på väg publicerad av Eurostat. Artikeln presenterar en handfull fynd från de mer detaljerade Statistik Förklarad artikel om statistik över godstransporter på väg.  
 

stapeldiagram: kvartalsvis godstransport på väg efter typ av verksamhet, 2018-2022, miljarder tonkilometer

Källdatauppsättning: road_go_tq_tott
 
In terms of goods, in 2022, ‘food products, beverages and tobacco’ continued to dominate road freight transport, accounting for 317 billion tkm (16.6% of total tkm). This group of goods along with ‘agricultural products’, which summed 203 billion tkm (10.6%), already represent more than one quarter of the total road transport in tkm. 

Mellan 2021 och 2022 registrerades märkbara ökningar av utförda tkm för "utrustning och material som används vid godstransporter" (+7.4 %) och "post, paket" (+4.7 %). Å andra sidan var 'möbler' (-6.2 %), 'kemikalier, kemiska produkter och konstfibrer' (-6.1 %) och 'trä och produkter av trä och kork' (-5.3 %) grupperna av varor som registrerade de högsta minskningarna.

Internationella godstransporter fortsätter att öka 

En analys per typ av verksamhet visar att 2022 ökade internationella transportresultat (i tkm) med 1.0 % jämfört med 2021, vilket motsvarar en fjärdedel (25.4 %) av den totala godstransporten på väg i EU. Sedan 2021 har denna typ av verksamhet noterat en kraftig ökning jämfört med tidigare år. De andra tre typerna av operationer: cabotagetransporter (-8.9 %), nationella transporter och korshandel (båda -0.1 %), alla såg en minskning i prestanda under 2022.

På nivån för land-till-land transportflöden mellan EU och utanför EU var 2022 Schweiz, Norge och Storbritannien viktiga handelspartner. De tre huvudsakliga flödena, uttryckt i transporterade ton, var mellan Schweiz och Tyskland (17.6 % av det totala vägtransporttonnaget inom EU/utom-EU), följt av flödet mellan Norge och Sverige (11.4 %) och flödet mellan Schweiz och Frankrike (7.3 %).
 

Annons
stapeldiagram: topp-15 land-till-land-flöden inom vägtransporter inom EU/extra EU, 2022 (% av det totala tonnaget för vägtransporter inom EU/extra EU)

Källdatauppsättning: road_go_ta_tott, road_go_ia_ugtt, road_go_ia_lgtt, road_go_cta_gtt

Mer information

Metodologiska anteckningar

  • Malta: uppgifter är exkluderade eftersom Malta är undantaget från att rapportera statistik över godstransporter på väg. Detta beror på att det finns färre än 400 vägtransportfordon för gods som är registrerade på Malta och licensierade att delta i internationella transporter. 

Om du har några frågor, vänligen besök kontakta sida.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend