Anslut dig till vårt nätverk!

Transport

Rösta bortom myter: Tillbaka EU:s transportkommittés pragmatiska licensståndpunkt

DELA MED SIG:

publicerade

on

Unga yrkesförare i EU har varit målet för en missriktad säkerhetskampanj. Europaparlamentets utskott för transport och turism (TRAN) ger konkreta steg för att ta itu med EU:s ungdomsarbetslöshet och förarbrist samtidigt som man noggrant överväger och tar itu med trafiksäkerhetsaspekter. Dess vision bör godkännas av plenum. 

Mitt i den pågående översynen av EU:s körkortsdirektiv är det viktigt att skilja fakta från fiktion för att motverka myten att alla unga yrkesförare är osäkra på Europas vägar.

Inför en avgörande omröstning i kammaren om direktivet som skulle kunna ta itu med en viktig utmaning för vägtransportsektorn, förarbrist, försåg IRU ledamöterna av Europaparlamentet med fakta och siffror som avmystifierar den partiskhet som för närvarande riktas mot unga yrkesförare av vissa grupper och efterlyste opartiska, pragmatiska lösningar.

Som föreslagits av TRAN bör det reviderade körkortsdirektivet:

  • Bekräfta 18 år som regel för professionella lastbilschaufförer, för både nationella och internationella verksamheter,
  • Bekräfta att 21 år är som regel för professionella bussförare samtidigt som man erkänner medlemsstaternas förmåga att sänka köråldern under 21 för alla typer av tjänster, inklusive de som är längre än 50 km, och
  • Gör det möjligt för utbildade ungdomar att få tillgång till yrkesförarutbildning direkt efter skolans examen genom att låta 17-åringar dra nytta av förarutbildning tillsammans med en erfaren förare.

IRU:s EU-direktör Raluca Marian sa: "EU:s ungdomar har varit målet för en felaktig säkerhetskampanj.

"IRU skulle vilja fästa särskild uppmärksamhet vid den partiskhet som riktas mot unga yrkesförare under förevändning av säkerhetsbrister.

”Unga yrkesförare och unga förare är inte samma sak. Yrkesförare kör för att försörja sig. De är fullt motiverade och tränade i hundratals timmar för att köra försiktigt för att behålla sin försörjning.”

Annons

EU saknar för närvarande över 500,000 XNUMX professionella buss- och lastbilschaufförer, en brist som förvärras av det stora antalet förare som går i pension varje år och den låga tillströmningen av nya förare som kommer in i yrket.

Den reviderade versionen av direktivet som föreslås av TRAN ger effektiva lösningar för att attrahera en ny och säker arbetskraft, inklusive ungdomar, till föraryrket.

"Med tanke på omröstningen i plenum den 27 februari uppmanar vi parlamentariker att stödja TRAN-rapporten, som ger konkreta steg för att ta itu med EU:s ungdomsarbetslöshet och förarbrist samtidigt som man noggrant överväger och tar itu med trafiksäkerhetsaspekter", avslutade Raluca Marian.

Om IRU
IRU är världsorganisationen för vägtransporter som främjar ekonomisk tillväxt, välstånd och säkerhet genom hållbar rörlighet för människor och varor. Som röst för mer än 3.5 miljoner företag som driver mobilitets- och logistiktjänster i alla globala regioner, leder IRU lösningar för att hjälpa världen att röra sig bättre.
www.iru.org 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend