Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

Androulla Vassiliou: Erasmus+ – ett nytt partnerskap mellan utbildning och arbetsliv

DELA MED SIG:

publicerade

on

vassiliou1"Jag är glad över att vara här med er för att lansera Erasmus+, Europeiska unionens nya program för utbildning, träning, ungdom och idrott. Jag vill tacka de rumänska myndigheterna för att de var värdar för detta evenemang. I krisperioder har våra demokratiska institutioner en plikt att erbjuda hopp till våra medborgare; regeringar att ge hopp genom sin politik. Jag tror att utbildning kan återställa hoppet om vår förmåga att välja och forma det samhälle vi vill leva i. Utbildning är säkert en av platserna där vi kan återupptäcka våra värderingar och en känsla av identitet.

”Idag hör vi ofta att våra skolor och universitet måste anpassa sig till arbetsgivarnas behov. Och naturligtvis är detta sant: våra läroanstalter bör verkligen öppna sina dörrar för världen omkring dem och arbeta med lokala partners för att säkerställa att deras undervisning håller jämna steg med sociala och ekonomiska förändringar. Men utbildning måste vara mer än så: det är ett av våra mest kraftfulla verktyg för att forma vårt samhälles framtid, inklusive hur vi tänker på och organiserar arbetslivet. Om vi ​​vill ha ett samhälle som är öppet, rättvist, demokratiskt och dynamiskt, då börjar den resan säkert i klassrummet. Jag tror att utbildning kan återställa hoppet i det rättvisa samhället, men bara om vi lär oss av krisen. En av de mest brådskande lärdomarna är att många av våra ekonomier varken var hållbara eller inkluderande: för få människor fick del av fördelarna med en globaliserad ekonomi, många såg sina löner stagnera på lång sikt och vissa blev beroende av krediter som ett sätt att upprätthålla sin levnadsstandard. Utbildning har något att säga om allt detta. Endast genom att höja människors kompetens och förbereda dem för det moderna livets komplexitet kan vi skapa ett rättvisare och mer hållbart samhälle.

"Idag börjar vi ett nytt kapitel i en fantastisk historia. Erasmus har redan öppnat sinnen och förändrat liv för mer än tre miljoner människor; den har kommit att symbolisera några av Europeiska unionens mest värdefulla värderingar och ambitioner. Det nya programmet som vi lanserar här idag, Erasmus+, kommer att utöka den möjligheten till fyra miljoner fler människor, vilket ger dem chansen att studera, utbilda, arbeta och arbeta volontär i ett nytt land, i en ny kultur, på ett nytt språk, med nya vänner. Med en ny budget på nästan 15 miljarder euro – 40 procent högre än dagens – erbjuder Erasmus+ hopp till unga människor över hela Europa och till de människor och institutioner som förbereder dem för livet. Idag har du chansen att diskutera det nya programmet och ta reda på hur det fungerar. Mina tjänster samt de nationella kontoren för Erasmus+ i Rumänien är här för att svara på dina frågor, och vi kommer att stå till din tjänst under de kommande sju åren. Och jag skulle uppmuntra dig att utforska den nya Erasmus+-webbplatsen, som visar vårt engagemang för tydlig kommunikation.

"Det jag vill göra i morse är att understryka varför Erasmus+ är så viktigt, och varför vi vill att du ska vara en del av det. Under de senaste fyra åren har jag arbetat för att sätta utbildning i hjärtat av Europeiska unionens planer för tillväxt och sysselsättning. Det är vårt humankapital – våra medarbetares kunskap, färdigheter och kreativitet – som kommer att leverera den intelligenta, hållbara och inkluderande tillväxt som vi alla vill se. Erasmus+ förvandlar den visionen till verklighet. Idag står utbildning i centrum för EU:s politik. Varje år, när vi arbetar med våra medlemsländer för att identifiera prioriteringarna för reformer, uppmuntrar kommissionen alla regeringar att modernisera och investera i sina utbildningssystem. Vårt budskap är tydligt: ​​investeringar i utbildning måste fortsätta även när vi konsoliderar våra offentliga finanser.

"Det är därför Erasmus+ stödjer alla utbildningsnivåer, från virtuella plattformar för skollärare till de unika behoven hos vuxna elever. Vi kommer bara att förena rättvisa och excellens genom att förstå resan från en utbildningsfas till nästa och genom att bygga broar mellan dem. Detta innebär att Erasmus+ mer än någonsin tidigare kommer att stödja de långsiktiga politiska mål som vi har kommit överens om på europeisk nivå och som är tydligt fastställda i våra strategier för utbildning. Tillsammans med våra medlemsländer har vi kommit överens om att skolavhopp är en brådskande prioritet; Därför kommer Erasmus+ att dela de bästa lösningarna från hela Europa. Vi har identifierat dålig läsförmåga som ett allvarligt problem; Erasmus+ kommer att finansiera nya gränsöverskridande projekt för att ta itu med det. Vi vet att våra främmande språkkunskaper halkar efter; Erasmus+ kommer att stödja initiativ för att stärka dem.

”Vi vet att vi måste öppna utbildningen för ny teknik; Erasmus+ kommer att stödja bättre användning av IKT för elever och lärare. Våra yrkesutbildningssystem sviker alltför ofta våra ungdomar; Erasmus+ kommer att bidra till att modernisera dem. Studenter som vill studera sin magisterexamen utomlands har svårt att få lån; Erasmus+ kommer att ge en ny lånegaranti. Våra universitet arbetar inte tillräckligt nära med företag; Erasmus+ kommer att föra dem samman för att skapa nya allianser som främjar innovation.

"I alla dessa utmaningar kommer nationella ministerier och utbildningsdepartement att fortsätta att spela den ledande rollen tillsammans med läroanstalterna och lärarna som förverkligar visionen. Men Europeiska unionen kan nu erbjuda mer stöd och mer resurser än någonsin tidigare, eftersom utbildningsvärlden själv globaliseras och står inför en rad gemensamma utmaningar som kräver samarbete, gränsöverskridande överföring av innovationer och utbyte av idéer. Det är därför Erasmus+ markerar ett nytt partnerskap mellan alla aktörer på alla nivåer, från det lokala till det europeiska till det globala.

Annons

"För att detta partnerskap ska fungera behöver vi den bästa informationen för att säkerställa att vårt arbete är helt evidensbaserat. Det är därför vi samarbetar med OECD för att stödja undersökningar som PISA och PIAAC. Och om vi tittar på de senaste resultaten ser vi att de fyra bäst presterande EU-länderna i PISA är bland de sju bästa länderna i världen. Men det här är inte bara en fråga om serietabeller; en viktig historia ligger bakom siffrorna. Prestandan i våra bäst rankade länder visar att deras system är redo att utrusta unga människor med den blandning av färdigheter och kompetenser som behövs inte bara för dagens arbetsvärld utan också för att skapa nya jobb och framtidens tillväxt.

"Om Erasmus+ markerar ett nytt partnerskap inom utbildning, måste varje partner ta sitt ansvar. Att utrusta unga människor med nödvändiga färdigheter och kompetenser är det primära ansvaret för medlemsstaternas formella utbildningssystem. Vår roll i Europeiska kommissionen är inte bara att stödja denna politik utan också att berika ungdomars lärande genom att vägleda dem längs de informella vägarna för utbildning och yrkesutbildning och främja medborgardeltagande. Vår EU-ungdomsstrategi understryker särskilt vikten av ungdomsarbete, som gör att unga människor kan utveckla en känsla av självförtroende, bygga upp färdigheter och få personligt stöd för att övervinna specifika personliga och sociala problem.

”Vi uppmuntrar också unga människor att delta i den demokratiska processen och i samhället. Vi gör detta genom att utveckla mekanismer för att föra dialog med ungdomar – det vi kallar strukturerad dialog – och underlätta deras deltagande i utformningen av nationell politik. Det är så Erasmus+ kommer att fungera och bygga multifunktionella partnerskap som kan hjälpa våra medborgare att förbättra sina kompetenser och färdigheter på ett sätt som de formella utbildningssystemen ofta misslyckas med. Denna nya dimension var central för min vision om ett program som skulle erbjuda möjligheter till människor i olika åldrar, hjälpa dem att utöka sitt utbud av färdigheter och kompetenser. Inlärningsrörlighet är fortfarande kärnan i det nya programmet – som det borde. Så låt oss ta några sekunder för att påminna oss själva om varför Erasmus har kommit att symbolisera några av våra mest värdefulla värderingar och ambitioner.

”Genom att studera, utbilda, arbeta och volontärarbeta i ett annat land utvecklar unga människor några av de färdigheter som kommer att tjäna dem för resten av livet. De lär sig att stå på egna ben. De lär sig att leva och arbeta med människor från en annan kultur. De lär sig ett nytt språk och ett annat sätt att tänka. De ser världen genom någon annans ögon. Kort sagt, de öppnar sina sinnen.Erasmus+ betyder ett Europa som är öppet för världen. För första gången är vårt nya program öppet för tredjeländer, vilket tillåter studenter från hela världen att tillbringa en del av sina studier i ett EU-land och vice versa. Men värdet av rörlighet leder oss till en av vår tids paradoxer. Trots rekordstora arbetslöshetsnivåer kan en av tre arbetsgivare inte hitta personer med rätt kompetens för att fylla lediga jobb. Idag väntar två miljoner jobb i hela EU på rätt profil. Enbart rörlighet kan inte lösa detta problem, men det är en viktig del av vårt svar. En annan del av svaret är hur vi reformerar våra system för yrkesutbildning. De länder med starka yrkessystem har ofta lägre ungdomsarbetslöshet.

”I Rumänien befinner sig reformer på detta område i en pilotfas. Jag skulle verkligen uppmuntra de rumänska myndigheterna att fortsätta sina ansträngningar och utvidga reformerna till hela skolnätverket för att stärka kvaliteten och öka relevansen av yrkesutbildning. Det är därför Erasmus+ kommer att finansiera nya allianser mellan utbildningsanordnare och företag för att modernisera yrkesundervisningen – och höja kvaliteten och kvantiteten på lärlingsutbildningar över hela Europa. Erasmus+ kommer också att inkludera en sektion tillägnad idrott – för allra första gången i EU:s budget. Vårt mål är tvåfaldigt: å ena sidan att ta itu med de transnationella hot som plågar idrottsvärlden, som matchfixning, våld och dopning, genom samarbetsprojekt som samlar nyckelaktörer från hela kontinenten. Och å andra sidan vill vi främja idrottens sociala värde – där idrotten fungerar som ett medel för förändring, för social integration, hälsa eller dubbla karriärer.

"Vi kommer att fokusera på projekt på gräsrotsnivå som har en tydlig europeisk dimension och som utnyttjar idrottens potential att forma en bättre framtid för våra medborgare. Låt mig slutligen säga några ord om hur Rumänien kan förvänta sig att dra nytta av Erasmus+. Under 2014 får Rumänien 52 miljoner euro från Erasmus+. Det är 11 procent mer än man fick 2013 från de tidigare programmen. Vi uppskattar att Erasmus+ under de kommande sju åren kommer att tillåta 120,000 50 rumänska studenter och ungdomar att njuta av en mobilitetsupplevelse utomlands. Det är en ökning med XNUMX procent jämfört med föregående program.

"Europa har en brådskande skyldighet att modernisera sina utbildningssystem, både formella och informella. Vi måste erbjuda våra unga den rätta mixen av kompetens som livet i ett komplext samhälle kräver. Och vi har en skyldighet att hjälpa unga människor att göra övergången från en utbildningsfas till nästa och i slutändan till arbetslivet. Vi har helt enkelt inte råd att misslyckas med detta uppdrag. Vi måste kunna ge våra unga verktyg som gör att de kan hitta sin egen väg till lycka, tillfredsställelse och en plats i samhället. Det är här Europa kan göra skillnad. Erasmus+ svarar på denna uppmaning. Det erbjuder ett nytt partnerskap mellan alla aktörer inom utbildning, träning och ungdom. Det erbjuder ett nytt partnerskap mellan utbildning och arbetslivet. Och det ger fyra miljoner människor chansen att studera, utbilda sig, arbeta eller arbeta volontär i ett annat land. Så låt oss stå upp för ett Europa som är öppet bland sina grannar och öppet för världen. Detta är mitt hopp för Europas ungdomar. Det här är min vision för Erasmus+.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend