Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

#Hälsosam kost: Från jord till bord - sammanslagning av EU:s frukt- och mjölkprogram för skolbarn

DELA MED SIG:

publicerade

on

Marc Tarabella och ett äpple

EU:s frukt- och grönsakssystem för skolor ska slås samman med skolmjölksordningen. I processen har parlamentsledamöter säkrat ytterligare finansiering för programmen som syftar till att hjälpa skolor att servera färskvaror för barn. Det nya gemensamma systemet kommer att diskuteras i plenarsammanträdet måndagen den 7 mars, och ledamöterna ska rösta om det följande dag. I en intervju inför nästa veckas debatt har Marc Tarabella, författaren till parlamentets rapport om frågan, ett mycket enkelt och välbekant budskap: "Ett äpple om dagen..."

Hur kommer finansieringen av programmet att förändras?

Vi har ökat anslagen till mjölkprogrammet med 20 miljoner euro per år. Vi var tvungna att balansera om systemet för att ge mer finansiering till de nya medlemsländerna, till exempel Kroatien, och för att inte samtidigt straffa andra länder som har använt dessa program mycket väl under lång tid. Vi säkerställde också en mer rättvis fördelning av medel via objektiva kriterier, till exempel antalet barn i åldern sex till tio i ett visst land.

Priserna på mjölk och frukt har fallit. Kan detta program vara en möjlighet för jordbrukare att släppa ut sina produkter på marknaden till ett bra pris?

Det ryska embargot skapade många problem. Programmet kan vara användbart för jordbrukare, men vi måste komma ihåg att det inte handlar om en enorm summa pengar. Budgeten för programmet för frukt och mjölk uppgår till 0.5 % av den årliga budgeten för den gemensamma jordbrukspolitiken. Vi måste hitta andra marknader men prioriteringen är att öka den interna efterfrågan på frukt, grönsaker och mjölk. I 24 av medlemsländerna råder brist på konsumtion av färsk frukt och grönsaker. En ökad intern efterfrågan är också mycket bra för hälsan.

Mer vikt ska läggas på utbildningssidan av programmet, vad händer egentligen i skolan?

Annons

Vi bestämmer inte de exakta åtgärderna. Allt är inte bestämt i Bryssel, det är upp till länder och nationella myndigheter att sätta utbildningsåtgärderna på plats. Det kan till exempel bli besök på gårdar. Barn dricker mjölk men de ser aldrig hur den har producerats. Det skulle vara bra att skapa en länk mellan producenter och konsumenter.

Om du var rektor på en skola, hur skulle menyn se ut? Och vilken är din egen favoritfrukt?

Vintertid skulle det förmodligen finnas soppa på menyn, en grönsakssoppa för alla barn vid lunchtid. Själv tar jag gärna ett äpple mellan frukost och lunch. Ett äpple om dagen håller läkaren borta trots allt...

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend