Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

#TeachingEU: "44 % av européerna förstår inte hur EU fungerar"

DELA MED SIG:

publicerade

on

undervisning-skrivandeSkulle lära sig om EU i skolan hjälpa till att bättre förstå vad det egentligen handlar om? Måndagen den 11 april debatterar parlamentsledamöterna ett icke-lagstiftningsbetänkande som uppmanar medlemsstaterna att låta skolor lära ut mer om europeiska frågor för att göra det möjligt för människor att bättre engagera sig i EU. De kommer att rösta om det nästa dag. Vi pratade med rapportförfattaren Damian Drăghici, en rumänsk medlem av S&D-gruppen, inför debatten.

I ditt betänkande säger du att om ungdomar var bättre informerade om EU skulle de vara mer engagerade och intresserade av det europeiska projektet. Är inte detta att förenkla orsakerna till ökad euroskepsis och politisk apati som vi bevittnar i vissa länder?

Jag tror inte det. Enligt en undersökning förstår 44 % av européerna inte hur EU fungerar och många känner att de inte har en röst i EU. Jag tror att om jag var en ung tonåring skulle jag vilja veta mina rättigheter och inte bara veta min historia och den europeiska historien, utan även hur jag skulle kunna engagera mig i att skapa en bättre europeisk union och ett bättre europeiskt projekt. Särskilt i denna tid då euroskepsismen växer enormt.

Hur många medlemsländer inkluderar redan en EU-dimension i sina läroplaner och hur många gör inte det? Varför tror du att vissa länder fortfarande inte inkluderar det?

Enligt en rapport från 2013 de flesta medlemsländer hade visst innehåll om EU inkluderat i skolans läroplaner på alla utbildningsnivåer, förutom fyra där inget nämnts i grundskolan. Men innehållet var ofta fragmenterat, inte progressivt, för allmänt och saknade både konsekvens och komplementaritet med andra ämnen som undervisades, vilket gjorde det svårt för barn att verkligen förstå vad EU handlar om. Naturligtvis är detta område föremål för subsidiaritet och EU har mycket begränsad kompetens i detta, men jag anser att vi efter denna rapport bör kunna få in unionen i alla 28 medlemsländers program.

Hur ska medlemsländerna undervisa om EU i skolan?

Det viktigaste är att ge information som kan göra elever och studenter intresserade. Det behöver inte vara en utmaning, det behöver inte vara särskilt tekniskt, för alla vi som kommer ihåg när vi gick i skolan gillade saker som var ganska enkla. Jag anser att informationen bör tillhandahållas enkelt och lättsmält.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend