Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

#Erasmus: Ny rapport om att främja rörlighet inom yrkesutbildningen backas upp av ledamöterna

DELA MED SIG:

publicerade

on

erasmusRörlighet inom yrkesutbildning (VET) är avgörande för att säkerställa personlig utveckling, förbättring av språkkunskaper och anställbarhet. Medan de flesta universitetsstudenter deltar i utbytesprogram är fortfarande bara 1 % av lärlingarna och andra ungdomar som för närvarande är under yrkesutbildning involverade i ett mobilitetsprogram. Betänkandet om Erasmus+ och andra verktyg för att främja rörlighet inom yrkesutbildning har antagits i dag av en stor majoritet. Detta initiativbetänkande ska uppmärksamma kommissionen och medlemsstaterna på behovet av att genomföra åtgärder för att främja rörlighet inom yrkesutbildning, såsom att skapa en enda kontaktpunkt för att centralisera information och för att underlätta kontakter mellan alla aktörer som är involverade i mobilitetsprogram.

Bland dem som stöder rapporten från De gröna/EFA-ledamoten Ernest Maragall är ALDE-gruppen.

ALDE-skuggan Ilhan Kyuchyuk kommenterade efter omröstningen: "Erfarenhetsorienterad utbildning och naturligtvis rörligheten för inlärning och träning inom den, inbegriper input från affärsmiljön och gör det möjligt för deltagarna att reagera på ett flexibelt sätt till den snabbt föränderliga världen. Detta blir allt viktigare eftersom arbetsmarknaden kräver professionella och verkliga kunskaper och färdigheter. Om den utvecklas tillräckligt kan yrkesutbildning hjälpa begåvade ungdomar och vuxna att ta sig ur arbetslösheten och nå sin fulla potential. Rörlighetsprogram stärker konkurrenskraften på den europeiska arbetsmarknaden men det som också är mycket viktigt är att lärande och träningsrörlighet ökar deltagarnas engagemang i sociala aktiviteter."

ALDE-ledamoten Enrique Calvet Chambon, medföredragande för yttrandet från utskottet för sysselsättning och sociala frågor, tillade: "Jag är glad som medföredragande att säga att det är dags för Europaparlamentet att främja rörlighet inom yrkesutbildning (VET) har anlänt. EU går äntligen mot en gemensam yrkesutbildning. Detta initiativ kommer att stärka social sammanhållning och integration och kommer att upprätthålla innovation, tillväxt och sysselsättning. Kommissionen måste säkerställa stöd till Erasmus+-projekten. Detta bör göras genom att tillhandahålla tillräckliga ekonomiska medel och genom att bredda deras kapacitet att tillhandahålla rörlighet i yrkesutbildningsprogram."

Men parlamentsledamöterna avvisade ett ändringsförslag som kräver att dokumentationen om programmet ska göras tillgänglig på språken i skolsystemen i de länder där Erasmus+ är verksamt. Man hoppades att göra dokument tillgängliga på utbildningsspråk som katalanska, baskiska och andra skulle bidra till att förbättra tillgången till systemet.

 Erasmus+ lanserades 2014 och samlar alla EU:s utbildnings-, ungdoms- och idrottsprogram, vilket gör det möjligt för studenter och många ungdomar att studera i ett annat europeiskt land. Mer än 3 miljoner européer har deltagit sedan starten av det ursprungliga Erasmusprogrammet 1987.

 Föredraganden Maragall sade att även om han beklagade det "missade tillfället" om språk, var han övertygad om att de rekommendationer som godkändes i hans betänkande skulle bidra till att förbättra rörligheten för unga lärlingar och studenter inom yrkesutbildning. Han tror att en förbättrad rörlighet inom yrkesutbildningen kan ge ett stort bidrag till att ta itu med ungdomsarbetslösheten i Europa.

Annons

 Maragall sa: "Även om Erasmus+ hittills har varit en stor framgång, har det ännu inte kunnat realisera den fulla potentialen i att förbättra rörligheten inom yrkesutbildning, särskilt när det gäller att hjälpa till att ta itu med ungdomsarbetslösheten. Större rörlighet innebär större anställbarhet, och det är det verkliga löftet Det finns mycket i den här rapporten som kommer att bidra till att förbättra rörligheten, inklusive att bygga partnerskap över sektorer för att bygga upp yrkesutbildningsprogram för lärlingar utomlands.

"Att förbättra tillgången är också mycket viktigt, och att göra information tillgänglig på de sökandes egna språk är avgörande för detta. Det är därför det var ett så missat tillfälle att förkasta ett ändringsförslag som skulle kräva att information om Erasmus+ ska finnas tillgänglig på de enskilda ländernas skolspråk. .

"Det finns inget bättre sätt att förbättra tillgången till ett system som Erasmus+ än att göra information tillgänglig på de sökandes modersmål. Det är beklagligt att andra ledamöter i Europaparlamentet valde att rösta ner detta ändringsförslag, tydligen av snäva partipolitiska skäl. Icke desto mindre får vi inte låta det distrahera oss från att arbeta tillsammans för att frigöra potentialen hos Erasmus+ för en ny generation unga européer."

 Specifika innovationer i rapporten inkluderar att förenkla ansökningsprocessen för Erasmus+, stärka rollen för förmedlande institutioner, både territoriella och sektoriella, involverade i förberedelser, förvaltning och uppföljning av rörlighet, validering och erkännande av färdigheter och kompetenser, främjande av långsiktighet rörlighetsperioder, underlätta kompletterande finansiella åtgärder, ge lärare adekvat utbildning och professionell utveckling.

 Rapporten säger att Erasmus+ kan vara en del av svaret på den nuvarande ekonomiska och sociala situationen i de olika europeiska länderna och minska, särskilt ungdomsarbetslösheten, genom att bygga starka kopplingar mellan utbildning och sysselsättning.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend