Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Nordsjön Länder överens om närmare #energy samarbete

DELA MED SIG:

publicerade

on

gemenskap-energi-glödlampaLänder i Nordsjöregionen (Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Irland, Luxemburg, Nederländerna, Norge och Sverige) har idag (6 juni) kommit överens om att ytterligare stärka sitt energisamarbete.

Syftet är att skapa goda förutsättningar för utveckling av havsbaserad vindenergi för att säkerställa en hållbar, säker och prisvärd energiförsörjning i Nordsjöländerna.

En politisk förklaring och handlingsplan som i dag undertecknades av nio ministrar och vice ordförande för energiunionen Maroš Šefčovič och av kommissionsledamoten för klimatåtgärder och energi Miguel Arias Cañete, kommer också att underlätta byggandet av saknade elförbindelser, möjliggöra mer handel med energi och ytterligare integrering av energimarknaderna. Ett förstärkt regionalt samarbete kommer att bidra till att minska utsläppen av växthusgaser och öka försörjningstryggheten i regionen. Dessa är centrala mål för energiunionen.

Vicepresident Maroš Šefčovič sa: "Dagens deklaration är ett viktigt steg mot en energiunion som kommer att leverera de klimatåtaganden vi gjorde i Paris förra året. Nära regionalt samarbete och sammanslagning av energikällor kommer att vara avgörande för att frigöra Nordsjöresursernas fulla potential till lägsta kostnad."

Kommissionär Arias Cañete sa: "Idag markerar en vändpunkt i samarbetet i Nordsjöregionen. Vi har nu en konkret handlingsplan som kommer att ge resultat. Denna strategi kommer att öka kapaciteten för sammankoppling och förnybar energi, hjälpa till att bekämpa klimatförändringar och stärka energisäkerheten, som är de centrala målen för energiunionen."

Energisamarbetet mellan länderna kommer att fokusera på fyra huvudområden:

– Den fysiska planeringen kommer att syfta till att optimera användningen av begränsade utrymmen i detta intensivt använda hav. Detta kommer att innefatta datadelning, att hitta gemensamma tillvägagångssätt för miljöpåverkan och samordning av tillståndsförfaranden.

Annons

– Elnätet måste utvecklas så att det kan ta emot storskalig vindkraft till havs. Marknader bör vara väl sammankopplade så att elen kan flöda när och var den behövs. Det regionala arbetet inom detta område kommer att innefatta samordnad nätplanering och utveckling, men också att utforska potentiella synergier med olje- och gassektorerna till havs.

- I framtiden kommer de deltagande länderna att dela information om sina individuella offshore-infrastrukturbehov. Detta kommer att hjälpa till att planera investeringarna samt anpassa stödsystem och mobilisera investeringskapital för gemensamma projekt.

– Syftet är att identifiera bästa praxis och sätt att harmonisera tekniska regler och standarder i hela regionen. Samarbetet syftar också till att minska kostnaderna under produktionsanläggningarnas livscykel. För att uppnå detta kommer de deltagande länderna att arbeta för ömsesidigt erkännande av nationella standarder.

föregående kommissionens undersökningar har visat potentialen för besparingar till ett värde av upp till 5.1 miljarder euro när man tar ett samordnat tillvägagångssätt för offshore-nätutveckling. Detta beror på att det krävs färre och kortare kablar för att koppla havsbaserad vindkraftsanläggningar till land. Det finns också tydliga fördelar med ytterligare marknadsintegration, som underlättas av nya sammanlänkningar. Slutligen skulle vinster kunna realiseras genom ett närmare samarbete om miljö- och havsförvaltning med avseende på infrastrukturutveckling.

Deklarationen undertecknades idag av Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Irland, Luxemburg, Nederländerna, Norge och Sverige. Initiativet är fortfarande öppet för deltagande av alla länder med intresse för Nordsjön.

Mer information

Texten till den politiska förklaringen kommer att finnas tillgänglig på webbplatsen för GD Energi.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend