Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Balkan – nästa stora grej inom förnybar energi

DELA MED SIG:

publicerade

on

Länderna i Balkanregionen, förutom Rumänien, som visar liknande indikatorer som Grekland, har upplevt sin egen "gröna" revolution de senaste åren, men är fortfarande långt ifrån att betraktas som mättade marknader.

Siffrorna talar för sig själva, vilket framgår av uppgifterna som presenterades vid den nyligen genomförda Renewables Balkan-konferensen i Bukarest, och dessa siffror belyser de stora möjligheter som finns för grekiska energibolag om de sätter upp rätt mål, om de undviker misstag och om de de skyndar sig. I Bulgarien, det mest utvecklade av de sju länderna, nådde den installerade kapaciteten från förnybara källor 5.2 GW förra året, vilket motsvarar 40 % av Greklands, som för närvarande ligger på 12 GW. I Kroatien är kapaciteten 3.6 GW, i Serbien 3.1 GW, följt av Albanien med 2.5 GW, Bosnien med 2.1 GW och på de sista platserna Montenegro och Nordmakedonien med 0.8 GW vardera.

Länder på västra Balkan upplever en "boom" i solenergiinvesteringar, men deras nät släpar efter. Förnybar energi kan hjälpa till att lindra energikrisen när länder går bort från kol. Men branschtjänstemän säger att det finns oro och distributionssystem är inte redo för de nya energikällorna. Nätutbyggnad, energilagring och skärpta regleringar är bara några av de sätt som länder försöker bekämpa detta problem.

I Nordmakedonien investerar affärsmän "ganska aggressivt" i solkraftverk, enligt ekonomiminister Kreshnik Bekteshi. Hans land, som är energiimportör, har blivit ett regionalt centrum för förnybara energikällor. Från och med 2021 har solparker med en kapacitet på 139 megawatt (MW) byggts. Landet planerar att producera upp till 300 MW ny solkraft i slutet av 2023. Transmissions- och distributionsnät är dock inte beredda att absorbera sådana plötsliga inflöden av solenergi. Den andra lösningen, även om den är dyr, är att lagra el, som bara genereras under dagen. Därför ändrades lagstiftningen i Nordmakedonien för att tvinga investerare att säkerställa lagring av el i batterier i områden där nätet redan är reserverat.

En jämförelse med Grekland räcker för att förstå var grannländerna står och vilka utsikter de har. Idag är den installerade effekten från förnybara källor i Grekland 12 GW, och projekten som ska anslutas till energisystemet når 16 GW, vilket innebär totalt 28 GW. Det vill säga att strömmen som installeras idag i de åtta länderna som nämns ovan är lika med den i Grekland plus de projekt som ska anslutas.

De finns faktiskt på respektive marknad, de "scannar" dem, de har identifierat mål och de diskuterar finansiering, men de stora nyheterna om investeringar saknas, även om den enda vägen de måste gå är expansion utomlands, enligt förhållandena är den grekiska marknaden redan mättad.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend