Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Över 85% av de europeiska badplatserna är utmärkta för #WaterQuality

DELA MED SIG:

publicerade

on

Drygt 85 % av de badvattenplatser över hela Europa som övervakades förra året uppfyllde EU:s högsta "utmärkta" och strängaste kvalitetsstandarder för vattenrenhet, enligt den senaste årliga europeiska badvattenkvalitetsrapporten. Resultaten som publiceras idag ger en bra indikation på var badvattnet av bästa kvalitet kommer att finnas i sommar.

Bild

Ett överväldigande antal — 95.4 % — av de 21 831 badvattenplatser som övervakades i de 28 EU-medlemsstaterna uppfyllde minimikvalitetskraven enligt EU:s regler, enligt årets rapport av Europeiska kommissionen och Europeiska miljöbyrån (EEA). Dessutom ingick också 300 badplatser som övervakades i Albanien och Schweiz i rapporten.

Nivån på badplatser som uppfyller de strängaste "utmärkta" kvalitetsstandarderna steg något från 85.0 % 2017 till 85.1 % förra året. Antalet personer som uppfyller den lägsta "tillräckliga" ställningen minskade från 96 % till 95.4 % från 2017 till 2018. Denna mindre minskning beror främst på öppnandet av nya badvattenplatser för vilka den datauppsättning av fyra badsäsonger som krävs för klassificeringen av direktivet är ännu inte tillgängligt. Under 2018 bedömdes 301 (eller 1.3 %) av alla badvattenplatser i EU, Albanien och Schweiz ha "dålig" vattenkvalitet. Det är något lägre än 1.4 % 2017.

Miljö-, havs- och fiskerikommissionär Karmenu Vella sa: "Som världsmiljödagen den 5 juni visade står vi inför många utmaningar. Men det är också bra att fira Europeiska unionens gröna framgångssagor. Kvaliteten på europeiska badvattenanläggningar är en sådan historia som alla kan relatera till. Genom bra tester, rapportering, övervakning och delning av expertis kommer vi garanterat att fortsätta att förbättra kvaliteten på våra favoritsimplatser. Vår nya miljögenomförandegranskning kommer att hjälpa medlemsländerna att lära av varandra hur man bäst för att uppnå och behålla de utmärkta standarder som vi har uppnått under mitt mandat. Jag gratulerade EEA för att ha hjälpt till att förbättra standarder och även för att tillhandahålla denna information på ett regelbundet och tillförlitligt sätt. Denna tillförlitlighet gör att du kan göra tydliga val var du än tar dig. steget i sommar."

EES:s verkställande direktör Hans Bruyninckx sa: "Vår rapport bekräftar att medlemsländernas ansträngningar under de senaste 40 åren, främst inom rening av avloppsvatten, har gett resultat. Idag åtnjuter de flesta européer utmärkt badvattenkvalitet. Detta är dock bara en av många komponenter, allt från att ta itu med plastföroreningar till att skydda det marina livet, vi måste arbeta på för att uppnå hälsosammare hav, sjöar och floder." 

Kraven på badvatten anges i EU:s badvattendirektiv. Genomförandet av dess regler har bidragit till att avsevärt förbättra kvaliteten på Europas badvatten under de senaste 40 åren. Effektiv övervakning och hantering som införts enligt direktivet i kombination med investeringarna i rening av avloppsvatten från tätbebyggelse har lett till en drastisk minskning av orenat eller delvis behandlat kommunalt och industriavfall som hamnar i vattnet. Enligt reglerna samlar lokala myndigheter in vattenprover på officiellt identifierade badplatser under hela simsäsongen. Prover analyseras för två typer av bakterier som indikerar förorening från avloppsvatten eller boskap.

Annons

Andra viktiga resultat

  • I fyra länder visade sig 95 % eller fler av badplatserna ha utmärkt vattenkvalitet: Cypern (99.1 % av alla platser), Malta (98.9 % av alla platser), Österrike (97.3 % av alla platser) och Grekland (97). % av alla webbplatser).
  • Alla rapporterade badvattenplatser i Cypern, Grekland, Lettland, Luxemburg, Malta, Rumänien och Slovenien var av åtminstone tillräcklig kvalitet under 2018.
  • De tre länderna med det högsta antalet badvattenplatser av dålig kvalitet är Italien (89 badvattenplatser eller 1.6 %), Frankrike (54 platser eller 1.6 %) och Spanien (50 platser eller 2.2 %). I jämförelse med 2017 minskade antalet badvattenplatser av dålig kvalitet i Frankrike (från 80 2017 till 54 2018), medan det skedde en ökning av badvatten av dålig kvalitet i Italien (från 79 till 89) och i Spanien (från 38). 50 till XNUMX).

Bakgrund

Föroreningen av vatten med avföringsbakterier fortsätter att utgöra en risk för människors hälsa, särskilt om den finns på badvattenplatser. Simning vid förorenade stränder eller sjöar kan leda till sjukdom. De största föroreningskällorna är avlopp och vatten som dräneras från gårdar och jordbruksmark. Sådana föroreningar ökar under kraftiga regn och översvämningar på grund av att avloppsvatten rinner över och förorenat dräneringsvatten spolas ut i floder och hav.

Alla EU:s medlemsländer, plus Albanien och Schweiz, övervakar sina badplatser enligt bestämmelserna i EU:s badvattendirektiv. Bedömningen av badvattenkvaliteten enligt badvattendirektivet använder sig av värdena för två mikrobiologiska parametrar: intestinala enterokocker och Escherichia coli. Badvattenkvaliteten klassificeras, beroende på nivåerna av avföringsbakterier som upptäckts, som "utmärkt", "bra", "tillräcklig" eller "dålig". Där vattnet klassificeras som "dåligt" bör medlemsstaterna vidta åtgärder som att förbjuda bad eller avråda från det, tillhandahålla information till allmänheten och vidta lämpliga korrigerande åtgärder.

Mer information  

landsrapporter

Interaktiv karta över prestanda för varje badplats

Badvattendirektivet

EES-staten badvatten

Badvattenkvalitet

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend