Anslut dig till vårt nätverk!

Djurskydd

Troféjakt: Importförbud

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Medan turistsäsongen är i full gång, kräver djurskyddsorganisationer runt om i världen ett förbud mot import av jakttroféer. Särskild uppmärksamhet ges till resenärerna i USA och EU, som är de största kunderna till moderna taxidermister.

I ett gemensamt manifest tog 137 bevarande- och djurskyddsorganisationer från hela världen, inklusive 45 icke-statliga organisationer från den afrikanska kontinenten, ställning mot troféjakt och uppmanade lagstiftare att förbjuda import.

”Troféjakt sticker ut bland de värsta formerna av viltexploatering och är varken etisk eller hållbar. Inför den mänskliga globala biologiska mångfaldskrisen är det oacceptabelt att exploatering av vilda djur bara för att skaffa en jakttrofé fortfarande är tillåten och att troféer fortfarande kan importeras lagligt. Det är hög tid att regeringar upphör med denna skadliga praxis”, sa Mona Schweizer, Ph.D., från Pro Wildlife.

Statistiken pekar på en enorm pågående kris inom djurskyddsområdet: från 2014 till 2018 importerades nästan 125,000 XNUMX troféer av arter skyddade under CITES – konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter – globalt, med kunder i USA och EU som ledande i fetischism, vilket säkerställer flöden av provisioner till taxidermisterna.

Troféjakt, som i allt högre grad ifrågasätts som ett värdigt och etiskt underhållningssätt, påverkar arternas överlevnad negativt och undergräver bevarandeinsatser. Troféjägare riktar sig ofta mot sällsynta och utsatta arter eller djur med imponerande fysiska egenskaper och tar bort individer som är avgörande för djurgruppers reproduktion och välbefinnande. Genom att rikta in sig på sådana dyrbara djur bidrar troféjägare, direkt och indirekt, till deras befolkningsminskning, stör djurens sociala struktur och minskar motståndskraften. Troféjaktsindustrin driver efterfrågan på delar och produkter från utrotningshotade arter och uppmuntrar och prioriterar dödande av dem genom prisprogram och andra kampanjer, särskilt för sällsynta och värdefulla arter, vilket utgör ett ekologiskt brott.

Onödigt att tillägga är dödandet av skyddade och hotade arter främst ett privilegium för utländska jägare, resterna av kolonialtiden, medan tillgången till vilda djur och mark ofta är begränsad för lokalbefolkningen. Denna fråntagande av rösträtt för lokala samhällen i kombination med de sociala effekterna av troféjakt kan snarare underblåsa konflikter mellan människor och djur snarare än att mildra den. Denna speciella aspekt förvärras ytterligare av troféjaktens misslyckande för att leverera meningsfulla ekonomiska fördelar för lokalsamhällen, i motsats till vad som hävdas av pro-troféjaktlobbyn. I själva verket, eftersom de flesta jakter bedrivs på privat mark och jaktsektorn plågas av endemisk korruption, berikar intäkterna från troféjakten jaktoperatörerna, privata gårdsägare och lokala eliter, och beskyddar utfärdandet av olika jakttillstånd.

Annons

”På Born Free har vi länge kämpat för ett slut på troféjakten på moraliska och etiska grunder. I denna tid av kris för vilda djur och biologisk mångfald kan det inte vara rätt för europeiska jägare att kunna betala för att döda hotade vilda djur, vare sig inom EU eller utomlands, och skicka hem troféerna. Troféjakt orsakar enormt lidande för djur samtidigt som det gör lite eller ingenting för naturvården eller lokala samhällen.

I många fall tar troféjägare faktiskt bort nyckelindivida djur från bräckliga populationer, vilket skadar deras sociala och genetiska integritet. Det är dags för Europeiska unionens beslutsfattare att lyssna på den överväldigande majoriteten av sina medborgare och få troféjakten inom EU och importen av troféer till ett permanent slut samtidigt som de söker alternativa, mer effektiva sätt att få tillgång till skydd av vilda djur och lokalsamhällets utveckling”, sade Mark Jones, PhD, policychef på Born Free.

Troféjakt hämmar inte bara bevarandeinsatser och genererar minimala ekonomiska fördelar, utan väcker också etiska och djurskyddsproblem. Att skjuta djur för skojs skull bara för att få en trofé som statussymbol är etiskt oförsvarligt, bortser från deras inneboende värde genom att reducera dem till varor och sätter en prislapp på döden som återspeglar det belopp som utländska jägare är villiga att betala för dödandet. Dessutom använder och uppmuntrar troféjägare ofta jaktmetoder som ökar djurets lidande, såsom användning av pilar och bågar, munkorg, handeldvapen eller hundar som jagar djur i timmar till utmattning.

Joanna Swabe, PhD, senior director of public affairs vid Humane Society International/Europe, sa: "Ekonomiska fördelar - som i bästa fall är minimala inom troféjaktbranschen - är ingen ursäkt för att tillåta omänskligt dödande av djur för underhållning eller för att kompensera för de ofta oåterkalleliga biologiska och ekologiska skador som det orsakar skyddade arter när det finns alternativa, mer lukrativa intäktsströmmar tillgängliga för utvecklings- och bevarandeinsatser. Som de största importörerna av jakttroféer i världen har USA och EU en moralisk skyldighet att sluta bidra till denna skadliga industri genom import av jakttroféer och att införa policyer som stöder etiska former av utländskt bistånd, turism och industri.”

Runt om i världen motsätter sig medborgarna tydligt och vältaligt troféjakt och import av kroppsdelar av dödade djur och därmed jagar troféer. Undersökningar i Europeiska unionen, Schweiz och USA bekräftar att mellan 75 % och 96 % av de tillfrågade motsätter sig troféjakt som sådan och härledda aktiviteter. Den absoluta majoriteten av européerna står för importförbud för troféer.

Enligt undersökningarna I Sydafrika, den stora afrikanska exportören av jakttroféer av skyddade arter, ogillar en majoritet av 64 % av de tillfrågade troféjakt. "Med den oetiska praxis att troféjakt skadar artbevarandet och ekonomin i decennier, är ett politiskt skifte sedan länge väntat. Tillsammans, med en enad röst av 137 icke-statliga organisationer från hela världen, uppmanar vi regeringar att ta ansvar för skyddet av arter och biologisk mångfald – och att förbjuda import av jakttroféer.” Reineke Hameleers, VD för Eurogroup for Animals, avslutade.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend