Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatneutral ekonomi

Sustainable Aviation Fuels (SAF) nyckeln till att nå nettonoll

DELA MED SIG:

publicerade

on

Införandet av Sustainable Aviation Fuel (SAF) i EU:s Net-Zero Industry Act är bara det första steget i utvecklingen av världsledande SAF-industri i Europa. Den europeiska flygindustrin välkomnar inkluderingen av SAF som en strategisk avkolningsteknik i EU:s Net Zero Industry Act (NZIA). Detta är en förutsättning för att bana väg mot utvecklingen av en stark, globalt konkurrenskraftig EU SAF-marknad, som i sin tur kommer att vara avgörande för att leverera de uppdaterade EU 2040-klimatambitionerna. Men ytterligare åtgärder från politikerna behövs.

 Reagerar på införandet av SAF som en "strategisk netto-noll-teknik" under EU Net Zero Industry Act, de fem ledande europeiska luftfartsföreningarna som representerar Europas flygbolag, flygplatser, civila luftfartsindustri och leverantörer av flygtrafiktjänster – som är nära partner genom DESTINATIONEN 2050-alliansen – uppmanar EU:s beslutsfattare att gå längre för att säkerställa att Europa utvecklar en världsledande SAF-industri som kommer att vara avgörande för att det europeiska flyget ska nå nettonollutsläpp av koldioxid till 2050 i linje med EU:s klimatambitioner.

Införandet av SAF i NZIA är desto mer lägligt efter lanseringen av EU:s rekommendation att uppdatera klimatmålen för 2040 denna vecka. Europeiska kommissionens meddelande som rekommenderar det nya målet erkände uttryckligen behovet av att ta itu med hinder för SAF-utbyggnad i stor skala, ge flygsektorn prioriterad tillgång till råvaror och införa incitament för att minska prisgapet mellan SAF och konventionell fotogen. SAF:er är en avgörande komponent som kommer att göra det möjligt för europeiskt flyg att påskynda sin koldioxidutsläpp, helt i linje med blockets ambitiösa klimatagenda.

Den internationella kapplöpningen om att bli SAF-ledare har startat och ytterligare politiska incitament för att skala upp produktionen och spridningen krävs för att Europa ska bli ledande i den globala konkurrensen om SAF. Dessa inkluderar förlängningen av SAF:s flexibilitetsmekanism efter 2034; Förlängningen av den nuvarande tröskeln på 20 miljoner utsläppsrätter och tidsgränsen till 2030 inom ramen för SAF:s utsläppsrättsmekanismer. ökat ekonomiskt stöd till utvecklingen av SAF, bland annat genom innovationsfonden, samt förenkla det administrativa förfarandet för att få tillgång till dessa fonder.

Om DESTINATION 2050

Europas flygsektor är tillsammans med ombord för att leda vägen för att minska flygets koldioxidutsläpp till 2 och 2030 – vilket gör flyget mer hållbart på lång sikt. I februari 2050 lade Europas flygbolag, flygplatser, civila luftfartsindustri och leverantörer av flygtrafiktjänster fram en gemensam långsiktig vision tillsammans med konkreta lösningar på den komplexa utmaningen att nå nettonoll CO2021-utsläpp från alla flygningar som avgår från EU, Storbritannien och EFTA senast 2. Den oberoende rapporten från Royal Netherlands Aerospace Centre (NLR) och SEO Amsterdam Economics visar hur en kombination av åtgärder från alla intressenter – inklusive EU och nationella regeringar – inom fyra nyckelområden kan uppnå betydande minskningar av koldioxidutsläppen i linje med EU klimatmål. Dessa inkluderar: Förbättringar av flygplans- och motorteknologier (inklusive hybrid-, el- och väteframdrivning), användning av hållbara flygbränslen (SAF) både för plattformar med fasta och roterande vingar, genomförande av ekonomiska åtgärder och förbättringar av flygledningsledning (ATM) och flygplan operationer. För mer information besök www.destination2050.eu

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend