Anslut dig till vårt nätverk!

skisserat

#Gorbatjov: "NATO förbereder sig för "hett" krig mot #Ryssland"

DELA MED SIG:

publicerade

on

NATO

FDen tidigare sovjetpresidenten Mikhail Gorbatjov har anklagat Nato för att förbereda sig för ett "hett" krig mot Ryssland och säger att retorik från alliansens ledare driver de två sidorna mot en militär konfrontation. "NATO har börjat förbereda sig för att eskalera från ett kallt krig till ett hett krig", citerades Gorbatjov av nyhetsbyrån Interfax den 9 juli.

Hans kommentarer kom när Natos ledare träffades i Warszawa för den sista dagen av ett toppmöte, där alliansen godkände en ny stor utplacering av väpnade styrkor till Östeuropa som Moskva har kritiserat hårt.

Nato säger att flytten är ett svar på Rysslands illegala annektering av Ukrainas Krimhalvön 2014 och dess stöd till separatister som kämpar mot Kievs styrkor i östra Ukraina.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade den 9 juli att alliansen inte ser något "överhängande hot" mot sina medlemsländer men att man inte åtnjuter det "strategiska partnerskap" med Ryssland som man eftersträvade efter Sovjetunionens fall.

Gorbatjov, som presiderade över den sovjetiska kollapsen, sa att Natos ledare "bara pratar om försvar, men faktiskt förbereder sig för offensiva operationer."

"All retorik i Warszawa ropar helt enkelt på allt utom att förklara krig mot Ryssland", citerades han.

Annons

Natos ledare har upprepade gånger avvisat Rysslands anklagelser om att alliansen ökar spänningarna. De säger att blocket inte söker konfrontation utan snarare stärker sitt försvar som svar på Rysslands agerande i Ukraina och andra före detta sovjetstater, som Georgien, där Kreml stödjer separatistkontrollerade regioner.

Trots att han fått Nobelpris och beröm i många västerländska huvudstäder är den 85-årige Gorbatjov allmänt utskämd bland många ryssar, som ser hans roll i Sovjetunionens upplösning som en feghet och förräderi. Han uttalar sig regelbundet om rysk politik, även om hans kritik av Kreml har blivit dämpad de senaste åren.

Med rapportering från Interfax och Reuters

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend