Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Open Dialog Stiftelsen efterlyser förebyggande av Alexandr Pavlovs utlämning

DELA MED SIG:

publicerade

on

pavlov-24464_406x226Det är troligt att den 8 november kommer andra sektionen av Kriminalavdelningen vid Högsta domstolen i Madrid (Audiencia Nacional) att fatta det slutgiltiga beslutet om Alexandr Pavlovs utlämning från Spanien. Enligt bland annat Amnesty International och Open Dialog Foundation kommer den kazakiska oppositionspolitikerns tidigare säkerhetschef, Mukhtar Ablyazov, i Kazakstan att utsättas för tortyr och en skenrättegång.

Människorättsorganisationer visar den politiska karaktären i Pavlovs fall. De betonar att Pavlov är ett offer för en storskalig kampanj riktad mot politiska flyktingar från Kazakstan som är bosatta i Europa. Detta beror på det faktum att Pavlov brukade vara en av de närmaste medarbetare till Mukhtar Ablyazov, en ledande kritiker av diktatorn Nursultan Nazarbayev. Under de första åren av detta årtusende var Pavlov också engagerad i säkerheten för oberoende presskontor. Nyligen lockade fallet den parlamentariska församlingen för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Redan från början har Pavlovs frihetsberövande inför eventuell utlämning åtföljts av ett antal kontroversiella händelser. Direkt efter Pavlovs gripande stals hans mobiltelefon från fyndet. Baserat på rapporten från Spaniens nationella underrättelsecenter (CNI) ansågs Pavlov vara ett hot mot Spaniens inre säkerhet. Detta resulterade i att han vägrade att bevilja honom politisk asyl och ledde till att han hölls kvar i ett högsäkerhetsfängelse, vilket nästan helt isolerade honom från omvärlden. De extraordinära förfarandena, som resulterade i detta beslut, hindrade utarbetandet av en rapport från FN:s högkommissarie för flyktingar (UNHCR).

Trovärdigheten i CNI:s rapport har väckt allvarliga tvivel från det ögonblick då den avslöjades. Analytiker från den statliga underrättelsemyndigheten uppger direkt att deras analys är baserad på information som erhållits från statliga medier. De förklarar att de inte har någon möjlighet att objektivt verifiera anklagelserna från Kazakstan, och att de tillgängliga källorna kan vara av begränsad tillförlitlighet. Detta hindrade dock inte byrån från att betrakta Pavlov som en farlig terrorist.

Ansökningar om besök hos Pavlov, som lämnats in av många individer och institutioner, har avslagits. Dessa ansökningar lämnades in av icke-statliga organisationer som är involverade i försvaret av Pavlov, samt spanska (Fernando Maura Barandiarán) och polska (Marcin Święcicki och Tomasz Makowski) parlamentsledamöter, och en portugisisk parlamentsledamot, ordförande för kommittén för demokrati, mänskliga rättigheter och humanitära frågor från OSSE:s parlamentariska församling, Isabel Santos. De enda personer som har sett Pavlov är kazakiska diplomater (exklusive försvaret). Tvärtemot rutinerna fick de besöka fången utan hans samtycke. Under mötet ska de ha föreslagit för Pavlov att hans vägran att samarbeta med säkerhetstjänsterna i Kazakstan kunde sluta illa för hans familj, som blev kvar i landet.

Trots försäkringarna om domstolens oberoende och bristen på politiskt tryck på dess beslut, i bakgrunden av processen, är det fortfarande synliga de omfattande kontakterna och ömsesidiga besöken av representanter för de båda ländernas regeringar, och de åtföljande lukrativa affärerna kontrakt erhållna av spanska företag i Kazakstan. Under åren 2012 och 2013, i Kazakstan, tecknade Talgo, en tillverkare av höghastighetståg, avtal till ett totalt värde av 1 miljard 482 miljoner euro. I år, i juni, tillkännagav Kazakstans försvarsminister Kazakstans intresse för att förvärva flygplan Casa C295 och Airbus A400M tillverkade i Spanien. Enligt regeringskällor slöts nya kontrakt till ett värde av 600 miljoner euro under premiärministern Mariano Rajoys besök i Kazakstan i september. Spanien är också det första och enda EU-landet att underteckna ett utlämningsavtal med Kazakstan. Avtalet trädde i kraft den 1 augusti 2013.

Open Dialog Foundation grundades av människor som anser europeiska värderingar – personlig frihet, mänskliga rättigheter, demokrati och självstyre – mer än bara en deklaration, utan en daglig verklighet för 21-talets människor.

Alexander Pavlov, född den 26 oktober 1975 i Almaty. Utexaminerad från Kazakh Institute of Physical Culture. Sedan 1996, säkerhetsanställd hos en kazakisk affärsman och politiker, Mukhtar Ablyazov. Efterlyst av Interpol på begäran av Kazakstan. Skild, två barn. Sedan den 1 juni 2013 har han suttit fängslad i det spanska utlämningsfängelset i Madrid.

Annons

Den 22 juli 2013 godkände Audiencia Nacionals rättegångsdomstol hans utlämning till Kazakstan. Det slutgiltiga beslutet i ärendet skulle fattas i slutet av september. Rätten medgav dock att de behövde mer tid för att överväga viktiga faktorer, som inte beaktades i första instans, och flyttade tidsfristen till den 25 oktober och sedan till omkring den 8 november. Domstolen är särskilt intresserad av fallet Muratbek Ketebayev, en dissident, som greps i Polen i juni på begäran av Kazakstan, som hade förföljt honom genom Interpol. Ketebayev släpptes efter att den polska åklagarmyndigheten ansåg att hans fall var politiskt till sin natur.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend