Anslut dig till vårt nätverk!

Utbildning

Utbildning monitor belyser effekterna av budgetnedskärningar och färdigheter obalans

DELA MED SIG:

publicerade

on

thumb_13520Sexton medlemsstater1 minskade sina utgifter för utbildning mellan 2008 och 2011, med sex2 visar ytterligare betydande budgetminskningar 2012, enligt den senaste utbildningsövervakaren som offentliggjordes idag (30 oktober) av Europeiska kommissionen. Utbildningsövervakaren 2013 ger en bild av varje lands framsteg i förhållande till specifika riktmärken och indikatorer och lyfter fram den senaste politiska utvecklingen och analysen. Tillsammans med 28 enskilda landrapporter och en online visualiseringsverktygGer det en mängd data för att underlätta evidensbaserade policy hela Europa.

"De uppgifter som tillhandahålls av den årliga utbildningsövervakaren är ovärderliga eftersom de gör det möjligt för medlemsstaterna att jämföra sig med andra och uppmuntrar beslutsfattare att investera effektivt i att modernisera sina utbildningssystem för att förbättra kvalitet och resultat. Detta är viktigt för att vi ska kunna säkerställa att unga människor är utrustade med de färdigheter de behöver för att lyckas i livet, säger utbildning, kultur, flerspråkighet och ungdomskommissionär Androulla Vassiliou.

Årets Monitor bekräftar en minskning av sysselsättningsgraden för nyutbildade med minst en gymnasieutbildning: endast 76% hittar nu jobb jämfört med 82% under 2008. Medan sysselsättningsfördelen med en universitetsexamen fortfarande är uppenbar i alla medlemsstater Stater, en av fem av EU: s arbetande befolkning med högskoleexamen är i jobb som vanligtvis kräver lägre kvalifikationer. Trots höga nivåer av arbetslöshet tyder detta på en oroande skillnad mellan de färdigheter som tillhandahålls av utbildningssystemen och de som krävs av arbetsmarknaden.

Europa 2020 överordnade mål: stadiga framsteg

Andelen tidiga personer som lämnar utbildningen fortsätter att minska och ligger på 12.7%. EU-målet för 2020 är 10% eller mindre. Med en arbetslöshet bland tidigt skolelever på drygt 40% ligger den största utmaningen i övergången från skola till arbete. Detta underlättas genom kvalitetspraktikplatser, lärlingsplatser och modeller med "dual learning", som kombinerar utbildning med praktisk erfarenhet. Studenter från yrkesutbildningsprogram upplever en bättre övergång från utbildning till arbete i medlemsstater med utvecklat arbetsbaserat lärande. På samma sätt kräver övergången från arbete tillbaka till lärande närmare uppmärksamhet, med mindre än 1% av 18-24-åringar i icke-formellt lärande efter att ha lämnat formell utbildning.

Med eftergymnasial utbildning hastigheten ökar långsamt, nu 35.7% jämfört med Europa 2020 mål på 40%, är den politiska tyngdpunkten förskjuts mot att minska avhopp, förbättra kvalitet och relevans och främja internationell rörlighet för studenter. Internationell rörlighet inom högre utbildning ökar sannolikheten för rörlighet efter examen och kan bidra till att ta itu med kompetensglapp och flaskhalsar i den europeiska arbetsmarknaden.

Andra viktiga slutsatser Utbildning Övervaka:

Annons
  • Ojämlikhet är fortfarande en funktion av många utbildningssystemen i Europa. Detta återspeglas av starka brister i kompetens och kvalifikationer grupper såsom ungdomar med invandrarbakgrund. Dessa skillnader har allvarliga konsekvenser för individer, ekonomiska framsteg och social sammanhållning, men framgången för medlemsstaterna att ta itu med detta problem varierar kraftigt.
  • Demografiska trender påverkar starkt läraryrket: i många medlemsstater majoriteten av lärarna är i högsta åldersgruppen, med mycket få lärare enligt 30. En omprövning behövs om hur man kan locka, rekrytera och utbilda de bästa kandidaterna, förutom att se till att de får stöd i sin professionella utveckling under hela sin karriär.
  • Europa släpar efter i utvecklingen av öppna digitala lärresurser (OER) och mooc-kurs (MOOCs). Även digital teknik är helt inbäddad i hur människor interagerar, arbete och handel, de inte utnyttjas fullt ut i den europeiska utbildningen. Medan 70% av lärarna i EU erkänner vikten av IKT-stödd utbildning, endast 20% av eleverna undervisas av digitalt säker och stödjande lärare.

Färdigheter: back to basics

Nytt bevis från OECD: s senaste undersökning av kunskaper om vuxna (IP / 13 / 922) ger en tydligare bild av kompetensnivåerna för Europas befolkning i arbetsför ålder. En av fem vuxna i EU överskrider inte en grundläggande läskunnighet och för siffervärde är detta nästan var fjärde.

Resultaten understryker också behovet av ökad livslångt lärande. Vuxnas deltagande i livslångt lärande uppgår till mindre än 10% och är vanligast bland unga och högutbildade, snarare än dem som behöver det mest.

Förutom grundläggande färdigheter, bara hälften av EU: s befolkning i åldern 15 och ovan är överens om att deras skolutbildning hjälpte dem att utveckla entreprenörs kompetens. Arbetet med att utveckla entreprenörsförmåga behövs för att stödja nyföretagande, anställd innovation och att främja anställbarhet bland ungdomar. Utbildning i entreprenörskap är ett oumbärligt verktyg för att driva upp de ekonomiska fördelarna med utbildning.

Bakgrund

Den årliga utbildning Monitor varav den första lades fram i november 2012 undersöker utvecklingen av Europas utbildningssystem. Samt särskilda riktmärken och indikatorer, tar det också nya och kommande studier och politiska utvecklingen i beräkningen. Nya tekniska rapporter, såsom en studie om avhopp från högre utbildning och en studie om rörlighet i utbildningssyfte lägga till bevisning som 2013 Monitor.

Den strategiska ramen för europeiskt samarbete på utbildningsområdet (ET 2020) stöder reformer i medlemsstaterna som syftar till att främja tillväxt och sysselsättning. Utbildning monitor är en årlig rapport presenteras varje höst av kommissionen, som anger framsteg på ET 2020 riktmärken och kärnindikatorer, däribland Europa 2020 överordnade målet om utbildning (se bilaga).

Rapporten viktigaste resultaten

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend