Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Oktober 2013: Ekonomisk sentimentet förbättras i euroområdet och EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

10000000000002110000010A42A92B06I oktober ökade den ekonomiska sentimentindikatorn (ESI) med 0.9 enheter i euroområdet (till 97.8) och med 1.1 enheter i EU (till 101.8). Även om den uppåtgående trend som observerats sedan maj har fortsatt, har omfattningen och sektoriell omfattning av förbättringen av förtroendet dämpats jämfört med de senaste månaderna.

Ekonomisk sentimentindikator (sa)

October EU: 101.8 – Euro Area: 97.8

Euroområdets utveckling

In the eurozone, the ESI’s increase was driven by improved confidence in industry and, to a lesser extent, among consumers. By contrast, confidence weakened in services, retail trade and construction. Economic sentiment improved in three out of the five largest euro area economies, i.e. the Netherlands (+3.3), France (+2.6) and Germany (+0.8), while it deteriorated in Spain (-2.2) and Italy (-2.0).

The marked increase in industry confidence (+1.8) resulted from improvements in all three components: managers’ production expectations, their assessment of the current level of overall order books and, to a lesser degree, the assessment of the stocks of finished products. Also managers’ assessments of the past production and the current level of export order books, which are not included in the confidence indicator, improved in October. Services confidence registered a small decrease (-0.5), resulting from worsened assessments of the past business situation and demand expectations, while the assessment of past demand remained virtually unchanged. Consumer confidence improved slightly (+0.4), continuing the upward trend since December 2012.

This was mainly thanks to improving expectations about the future general economic situation and savings over the next 12 months. By contrast, consumers’ unemployment expectations worsened somewhat and their views on the future financial situation of their households remained unchanged. Retail trade confidence decreased (-0.9) due to an important drop in managers’ business expectations, while their views on the volume of stocks improved and their assessment of the present business situation remained virtually unchanged. Also confidence in the construction sector decreased (‑0.8), resulting from managers’ markedly worsened assessment of order books, which outweighed the more cautious upward revision of employment expectations. Financial services confidence (not included in the ESI) decreased by 2.7 points. While the past demand was assessed more positively, demand expectations and views on the past business situation deteriorated.

Annons

Sysselsättningsplanerna reviderades upp inom industrin och i mindre utsträckning byggsektorn. De förblev i stort sett oförändrade inom tjänsteområdet och försämrades inom detaljhandeln. Förväntningarna på försäljningspriset ökade inom industrin, samtidigt som de var i stort sett oförändrade inom tjänste- och detaljhandeln och minskade kraftigt inom byggbranschen.

EU:s utveckling

I det större EU var förbättringen av sentimentet något mer uttalad (+1.1). På sektorbasis förbättrades också förtroendet för industrin, om än i lägre takt. Förtroendet för tjänster förbättrades dock markant och ökade något inom byggbranschen. Förtroendet för detaljhandeln minskade liksom i euroområdet, medan konsumenternas förtroende förblev oförändrat. Den främsta orsaken till det kraftiga pluset inom tjänster var det markant förbättrade förtroendet för den största EU-ekonomin utanför euroområdet, Storbritannien. I motsats till utvecklingen i euroområdet förbättrades EU:s konfidensindikator för finansiella tjänster (+2.5).

As in the euro area, employment plans in the EU were revised upwards in industry and construction, but also in services and retail trade. Selling price expectations differed only slightly in the EU, showing an increase also in services. Consumers’ price expectations were revised upwards, in line with assessments in the euro area.

Kvartalsundersökning inom tillverkning (genomförd i oktober)

In the euro area, managers’ assessment of developments in overall new orders improved markedly, turning positive for the first time since July 2011. Also their export volume expectations were revised upwards (for the fourth consecutive quarter). In line with these findings, the figures show a slight increase in the number of months’ production assured by orders on hand. Yet, managers’ appraisal of their competitive position on foreign markets outside the EU worsened somewhat compared with the previous survey carried out in July. The estimated rate of capacity utilisation increased marginally to 78.4% and the share of managers assessing their current production capacity as ‘not sufficient’ (in view of current order books and demand expectations) increased. Developments in the wider EU were largely in line with euro area developments.

Industriell konfidensindikator (sa)

October EU: -4.1 – Euro Area: -4.8

Servicekonfidensindikator (sa)

October EU: 3.6 – Euro Area: -3.7

Konsumentförtroendeindikator (sa)

October EU: -11.7 – Euro Area: -14.5

Förtroendeindikator för detaljhandeln (sa)

October EU: -1.2 – Euro Area: -7.8

Byggkonfidensindikator (sa)

October EU: -26.9 – Euro Area: -29.6

Konfidensindikator för finansiella tjänster (NSA)

October EU: 16.7 – Euro Area: 8.6

Nästa företags- och konsumentundersökning kommer att publiceras den 28 november 2013.

Fulla bord är finns här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend