Anslut dig till vårt nätverk!

katastrofer

Kommissionen välkomnar parlamentets röst för bättre europeiskt samarbete mot katastrofer

DELA MED SIG:

publicerade

on

17f4e080141b958b19d954028e71e2e1Europaparlamentet antog idag (10 december) ny lagstiftning om EU:s civilskydd som banar väg för ett starkare europeiskt samarbete för att bemöta katastrofer. Europeiska kommissionen välkomnar omröstningen om effektivare katastrofhantering som kommer att gynna både Europas medborgare och samhällen globalt.

Kristalina Georgieva, kommissionär för internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krishantering, välkomnade dagens omröstning: "En ökande trend av naturkatastrofer och katastrofer orsakade av människor under det senaste decenniet har visat att det behövs en sammanhängande, effektiv och effektiv politik för katastrofriskhantering nu. mer än någonsin. Denna omröstning tar oss ett steg närmare ett förutsägbart och pålitligt civilskyddssystem på europeisk nivå. Detta kan betyda skillnaden mellan liv och död när en katastrof inträffar. Lika viktigt är att det reviderade lagförslaget innehåller åtgärder som kommer att bidra till att förebygga och förbereda sig bättre inför kommande katastrofer. Framgångsrik katastrofriskhantering handlar först och främst om att tillhandahålla säkerhet till våra medborgare. Jag skulle vilja tacka Europaparlamentet för dess starka stöd.”

Den reviderade lagstiftningen om EU:s civilskyddsmekanism är utformad bättre för att skydda och reagera på naturkatastrofer och katastrofer orsakade av människor. Det kommer att öka säkerheten för EU-medborgare och katastrofoffer över hela världen med bestämmelser som säkerställer ett närmare samarbete om katastrofförebyggande, bättre beredskap och planering samt mer samordnade och snabbare insatser.

För att säkerställa bättre förebyggande kommer medlemsländerna regelbundet att dela en sammanfattning av sina riskbedömningar, dela bästa praxis och hjälpa varandra att identifiera var ytterligare insatser behövs för att minska katastrofriskerna. En bättre förståelse av risker är också utgångspunkten för att planera ett effektivt svar på större katastrofer.

Inom området för katastrofberedskap kommer det att finnas mer utbildning tillgänglig för räddningstjänstpersonal som verkar utanför sina hemländer, mer utövande av räddningstjänstens kapacitet (som sök- och räddningsteam och fältsjukhus) och deras samarbete, fler utbyten av räddningstjänsten. och förebyggande experter och närmare samarbete med grannländerna; allt detta kommer att förbättra samarbetet mellan medlemsländernas team på plats.

Det nya 24/7 Emergency Response Coordination Centre (ERCC) invigdes redan i maj 2013. Det övervakar situationen runt om i världen och tillhandahåller ett informations- och samordningsnav under nödsituationer. Bland andra uppgifter säkerställer ERCC också att medlemsländerna är fullt medvetna om situationen på plats och kan fatta sammanhängande och informerade beslut för att tillhandahålla ekonomiskt bistånd och bistånd in natura.

För att gå längre än det nuvarande systemet med ad hoc-erbjudanden om hjälp kommer en frivillig pool av medlemsstaternas insatskapacitet och experter i beredskap att upprättas, vilket möjliggör avgörande förplanering, omedelbar utplacering och fullt samordnade insatser. EU kommer att kompensera delar av kostnaderna för att inrätta poolen och även ersätta transporten av tillgångarna och teamen upp till 85 % av kostnaderna.

Annons

Förslaget innehåller också för första gången en gemensam ansträngning från medlemsstaternas sida för att bedöma om det finns verkliga luckor i insatskapaciteten runt om i Europa, och att ta itu med dem med hjälp av EU:s såddfinansiering upp till 20 % av kostnaderna för nödvändiga investeringar. Det gör det också möjligt för EU att göra beredskapsarrangemang för att täcka tillfälliga brister i större katastrofer.

Genom att anta detta beslut konvergerar Europaparlamentet med medlemsstaternas åsikter om behovet av ett starkare europeiskt civilskyddssamarbete. Omröstningen i rådet kommer att antas inom de närmaste dagarna. Den nya lagstiftningen träder i kraft i början av 2014.

Bakgrund

Europeiska unionens civilskyddsmekanism underlättar samarbete inom katastrofinsatser, beredskap och förebyggande av 32 europeiska stater (EU-28 plus fd jugoslaviska republiken Makedonien, Island, Liechtenstein och Norge). Med hjälp av kommissionen håller de deltagande länderna varandra informerade om utvecklingen, behoven på plats och frivilliga erbjudanden om hjälp och slår samman en del av sina resurser, vilket gör dem lätt tillgängliga för katastrofdrabbade länder över hela världen. När den är aktiverad samordnar mekanismen tillhandahållandet av assistans inom och utanför Europeiska unionen. Europeiska kommissionen förvaltar mekanismen genom ERCC.

Sedan den skapades 2001 har mekanismen aktiverats över 180 gånger för katastrofer i medlemsstaterna och över hela världen, inklusive nyligen i efterdyningarna av tyfonen Haiyan i Filippinerna, i november 2013, då en mängd humanitärt bistånd och hjälpföremål donerades och finansiella bidrag översteg 100 miljoner euro.

Mer information

Europeiska kommissionens humanitära bistånd och civilskydd

Kommissionär Georgievas webbplats

EU:s civilskydd

EU:s civilskyddslagstiftning

Emergency Response Coordination Centre

MEMO / 13 / 1120: Ny lagstiftning för att stärka den europeiska politiken för katastrofhantering

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend