Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Eurobarometer: Hälften av alla européer är nöjda med järnvägar, men mer måste göras för att förbättra serviceutbudet

DELA MED SIG:

publicerade

on

dbEnligt en Eurobarometerundersökning som publicerades idag (16 december) är 58 % av européerna nöjda med järnvägstjänsterna i sitt land. Men jämförelsevis få européer tar tåget. I vissa länder är antalet användare som anser att det är alltför komplicerat att köpa biljetter oroväckande högt. Och cirka 19 % av européerna använder inte tåget på grund av tillgänglighetsproblem. Personer med nedsatt rörlighet klagade särskilt över dålig tillgänglighet för tågvagnar och plattformar och bristande information om tillgänglighet när de planerar sin resa.

Kommissionens vice ordförande Siim Kallas, ansvarig för transporter, sa: "Bara en fjärdedel av resenärerna i EU åker tåg på regelbunden basis. Detta räcker inte. Vi måste göra tågresor mer attraktiva, och den här studien har visat oss mycket tydligt där det behövs åtgärder. Till exempel är det oacceptabelt att det är så komplicerat i vissa länder att köpa tågbiljetter. Att välja ett tåg måste vara lika snabbt och enkelt som att få ut bilen ur garaget."

Den representativa undersökningen av 26,000 XNUMX européer genomfördes för att undersöka EU:s tågresenärers tillfredsställelse med inrikes järnvägstjänster, inklusive själva tågen, järnvägsstationer och tillgängligheten för personer med nedsatt rörlighet. Det följer upp på a liknande undersökning gjord 2011.

Resultaten av undersökningen bekräftar att mer behöver göras för att göra järnvägen till ett kundvänligt transportsätt. I januari 2012 lade kommissionen fram det fjärde järnvägspaketet med långtgående förslag för att öppna inrikes persontrafik för konkurrens.

Biljetter och information

Den övergripande nöjdheten med att det är lätt att köpa biljetter har inte förbättrats sedan 2011 (78 % nöjd) med hur stora förbättringar som helst i Österrike och Grekland (14 respektive 10 procentenheter ökning), men oroande ökningar av missnöje i Italien, Danmark och Slovenien (alla mer än 10 procentenheter).

Tillfredsställelsen med tillhandahållandet av information under tågresor, särskilt i händelse av förseningar, har varit otillräcklig (mindre än 50 % nöjd). Den högsta andelen nöjda finns i Storbritannien (70 %), Finland och Irland (68 % och 62 %). Högst andel missnöje finns i Frankrike (47 %) och Tyskland (42 %).

Annons

Det fjärde järnvägspaketet innehåller förslag som kommer att möjliggöra gemensam information och integrerade biljettsystem.

Pålitlighet

Tillfredsställelsen med punktlighet och tillförlitlighet är störst i Irland, Lettland, Österrike och Storbritannien (över 73 %). Missnöjet är störst i Italien (44 %), Tyskland (42 %), Polen (40 %) och Frankrike (39 %).

Tillfredsställelse med frekvensen av tåg är avgörande för att attrahera resenärer – timing är en kritisk faktor som påverkar resekonsumenternas beslut. Sammantaget är 59 % av européerna nöjda med frekvensen. Italien och Central-/Sydöstra Europa har lägst nöjdhet.

Förslag i det fjärde järnvägspaketet för att stärka infrastrukturförvaltare skulle stärka förvaltningen av järnvägsnätet och förbättra tillförlitligheten.

Enligt EU:s nya infrastrukturpolitik investerar EU 26 miljarder euro i ekonomiskt stöd för alleuropeiska transportprojekt, särskilt för järnvägar, för att bygga gränsöverskridande saknade länkar, ta bort flaskhalsar och göra nätet smartare.

Tillgänglighet

Endast 37 % av européerna är nöjda med den övergripande tillgängligheten till stationer för personer med nedsatt rörlighet. Tillfredsställelsen är högst i Storbritannien (61 %), Irland (56 %) och Frankrike (52 %). Nöjdhetsgrader under genomsnittet finns i Tyskland, Sverige, Italien och Östeuropa.

Endast 46 % är nöjda med tillgängligheten till plattformar (40 % för vagnar), och ännu färre med information om tillgänglighet före resan (39 %) eller assistans för personer med nedsatt rörlighet (37 %). Procentandelen går längre ner när de tillfrågade själva är direkt berörda (43 % nöjda med plattformarnas tillgänglighet och 37 % med vagnarnas tillgänglighet).

Frågor om tillgänglighet är avgörande för att förbättra järnvägens transportmedelsandel, särskilt mot bakgrund av den europeiska befolkningens åldrande. 34 % av de tillfrågade som aldrig använder tåget angav minst ett tillgänglighetsproblem som en anledning till att de inte använder tåget. Detta kan innebära att järnvägen inte når cirka 19 % av EU:s befolkning på grund av tillgänglighetsproblem.

hantering av klagomål

Nöjdheten med klagomålshanteringen har ökat med imponerande 11 procentenheter sedan 2011 – vilket visar de första effekterna av implementeringen av passagerarrättsförordningen1. I fyra medlemsstater (Frankrike, Lettland, Finland och Spanien) har tillfredsställelsen till och med förbättrats med mer än 4 procentenheter.

Nuvarande användning av tåg i EU

  • Endast 35 % av européerna använder intercitytåg flera gånger om året eller mer, även om 83 % bor inom 30 minuter från en tågstation.
  • 32 % av européerna åker aldrig intercitytåg.
  • 53 % av européerna använder inte förortståg alls, även om 31 % bor inom 10 minuter från en tågstation. Endast 14 % använder förortståg flera gånger i veckan.
  • Bilar är fortfarande det dominerande transportmedlet i Europa, men mönstret håller på att förändras: Den genomsnittliga européen reste nästan 9500 2010 km med bil 100 – det är 2004 km mindre än XNUMX.

Mer information

De fullständiga resultaten av Eurobarometerundersökningen om kundnöjdhet på järnväg

Järnvägstransporter på kommissionens webbplats

passagerarjärnvägs rättigheter på kommissionens webbplats

Informationskampanj om passagerares rättigheter

Följ vice ordförande Kallas på Twitter

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend