Anslut dig till vårt nätverk!

Bio

Skådespelaren Peter O'Toole dör, 81 år gammal

DELA MED SIG:

publicerade

on

lawrence-of-arabia-peter-otooleSkådespelaren Peter O'Toole, som blev internationell berömmelse i storfilmen Lawrence av Arabien (1962), har dött aged 81 i London efter en lång sjukdom, sade hans agent.  

Peter O'Toole O'Tooles familj sa att den var överväldigad "av utgjutandet av verklig kärlek och tillgivenhet som uttrycktes mot honom, och till oss, under denna olyckliga tid. I sinom tid kommer det att finnas ett minnesmärke fyllt med sång och gott humör, som han skulle ha önskat", säger O'Tooles dotter, Kate, i uttalandet.

Seamus Peter O'Toole föddes den 2 augusti 1932, son till den irländska bookmakern Patrick 'Spats' O'Toole och hans fru Constance. Det finns en fråga om huruvida han föddes i Connemara, Irland, eller i Leeds, norra England, där han växte upp.

Han började sin skådespelarkarriär som en av de mest spännande talangerna på den brittiska scenen, men hans stora genombrott kom när han fick huvudrollen i 1962:s "Lawrence of Arabia", en föreställning som gav honom hans första Oscarsnominering.

Dramatikern Noel Coward sa en gång att om O'Toole hade varit snyggare i filmen så skulle de ha varit tvungna att kalla filmen Florens av Arabien. O'Toole skulle så småningom få åtta Oscarsnomineringar, och med det satte han rekordet för flest nomineringar utan att någonsin vinna. Han fick äntligen en heders-Oscar 2003. O'Toole, som var en reformerad men orubblig "helvetshöjare", led länge av ohälsa, då år av tungt drickande och kedjerökning tog ut sin rätt.

Men ingenting minskade hans flamboyanta sätt och uppriktighet. Toronto-baserade filmkritikern Norm Wilner, som skriver för NU magazine, talade om skådespelarens filmarv. "Om du inte kan göra något villigt och med glädje, så gör det inte," sa O'Toole en gång. "Om du slutar dricka, gå inte och stöna över det; gå tillbaka på flaskan. Do. Som. Du. Vissna."

O'Toole slutade dricka 1975 efter allvarliga hälsoproblem och större operationer. Men han gav inte upp att röka ofiltrerade Gauloises-cigaretter i en ebenholtshållare. Det och hans förkärlek för gröna strumpor, voluminösa överrockar och släpande halsdukar passade hans förkärlek för drama. En månad före sin 80-årsdag 2012 tillkännagav O'Toole att han gick i pension från en karriär som han sa hade uppfyllt honom känslomässigt och ekonomiskt, och förde "mig samman med fina människor, bra följeslagare som jag har delat den oundvikliga mängden av alla skådespelare med: floppar och hits". Irlands president Michael D Higgins sa att det var "med stor sorg" som han hörde om O'Tooles död. "Irland, och världen, har förlorat en av film- och teaterjättarna."

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend