Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Europeiska kommissionens reaktion på ICANN/NGPC-beslut om vindomännamn

DELA MED SIG:

publicerade

on

vin-600x399Europeiska kommissionen har välkomnat beslutet från Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (JAG KAN)s nya generiska toppdomän (gTLD) programkommitté (NGPC) för att skjuta upp ansökningarna för .wine och .vin och dess uppmuntran till sökande att förhandla. Detta bör göra det möjligt för rättighetsinnehavare av geografiska beteckningar och vinindustrin att framgångsrikt avsluta frågan med sökandena för den nya generiska Toppdomännamn '.VIN' och '.WINE'.

Det senaste NGPC-beslutet följer de starka råden i denna fråga i den statliga rådgivande kommitténs kommuniké från ICANN-mötet i Singapore den 27 mars, som utarbetades på initiativ av Europeiska kommissionen och medlemsländerna.

Kommissionen anser att detta uppskjutande är det rätta, eftersom geografiska beteckningar för vin måste skyddas från domännamnsanspråk som äventyrar livskraften och integriteten för denna viktiga sektor.

Uppskjutningen är endast i två månader, så det är viktigt att sökande förhandlar i god tro mot en acceptabel lösning och i full överensstämmelse med rekommendationerna som anges i den juridiska expertrådgivning som NGPC begär, särskilt om behovet av chefer för vinrelaterade toppdomäner för att införa försiktighetsåtgärder för vin Geografiska indikationer.

Kommissionen kommer att fortsätta att övervaka denna situation noga för att säkerställa att frågan löses på ett tillfredsställande sätt. I det avseendet välkomnar vi också NGPC:s rekommendation till ICANN:s styrelse att "överväga de större konsekvenserna av juridiskt komplexa och politiskt känsliga frågor som de som tagits upp av GAC-medlemmar, inklusive huruvida ICANN är den rätta platsen för att lösa dessa frågor, eller om det finns arenor eller forum som är bättre lämpade för att ta itu med problem som de som tagits upp av GAC-medlemmar i samband med .WINE- och .VIN-applikationerna”.

Detta återspeglar ICANN:s skyldighet att säkerställa att det globala allmänintresset skyddas vid implementeringen av det nya gTLD-programmet och att främja hållbara lösningar som balanserar rättigheterna för olika intressenter. De nya gTLD:erna .WINE och .VIN kan inte öppnas förrän rättigheterna och intressena för vinproducenter och konsumenter över hela världen är vederbörligen skyddade. Om ICANN vill visa att multi-stakeholder approach till Internet Governance kan fungera för alla, måste dess beslut skydda det gemensamma bästa och inte bara gynna rent kommersiella beslut eller högstbjudande.

Bakgrund

Annons

ICANN beslutade förra året att öppna upp en rad kommersiella domännamn (som .com eller .eu) för att utöka kapaciteten på internet. Processen möjliggör effektivt ett först till kvarn-princip för utnämning av domännamn. Tyvärr har detta ibland lett till olyckliga omständigheter för ekonomiskt och kulturellt känsliga domännamn.

När det gäller .wine och .vin finns det en verklig rädsla för att webbanvändare kan vilseledas av webbplatser som bär namnet på en välkänd geografisk beteckning för vin (GI), men som i själva verket inte har någon legitim relation till den produkten.

Sedan starten av den inre marknaden för varor i EU har kommissionen samarbetat med medlemsländerna för att säkerställa att produkter med ursprung i ett visst land, region eller ort där deras kvalitet, rykte eller andra egenskaper är kopplade till detta geografiska ursprung. är skyddade.

Kommissionen vill se till att de regler som gäller offline respekteras ordentligt i den digitala världen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend