Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

En app som hjälper dig att köpa god mat till bästa pris

DELA MED SIG:

publicerade

on

100000000000020D00000198E0573E4CInget att laga till middag? Medan du rusar till snabbköpet kommer du snart att kunna konsultera FoodLoop app och hitta de bästa erbjudandena nära dig. Detta system – som är möjligt tack vare en EU-finansierad verktygslåda – informerar dig om en produkt sänks i pris eftersom "bäst före"-datumet närmar sig. Du sparar pengar men bidrar också till att minska svinnet. Mat nära utgångsdatum slängs ofta av återförsäljare, och som ett resultat hamnar 90 miljoner ton ätbar mat i papperskorgen i EU varje år. Nu kan dessa produkter märkas med nya streckkoder för specialerbjudanden och FoodLoops användare kommer att informeras i realtid. FoodLoop kommer snart att lanseras i två biostormarknader och ett bageri runt Bonn, Tyskland.

Med @FoodLoopApp, söker du efter en produkt du väljer för att hitta de senaste erbjudandena. Appen innehåller en aviseringstjänst för din telefon: du kan skapa din personliga inköpslista, innehållande de favoritprodukter du regelbundet köper som yoghurt eller bananer, och ange om du vill hållas informerad om specialerbjudanden nära dig. Om priset på din produkt sänks får du ett omedelbart meddelande. Beroende på produkt och antal dagar kvar, tillämpas olika rabatter.

"Systemet är lika enkelt för återförsäljare", förklarade Christoph Müller-Dechent, grundaren av FoodLoop. Vi har utvecklat ett system som gör att de kan markera produkter vars "bäst före"-datum är nära, nästan automatiskt genom en anslutning till deras företagsresursplaneringssystem. "

Att undvika matsvinn

Varje dag slängs två fulla vagnar med färska matvaror i varje stormarknad, vilket uppgår till nästan 150,000 XNUMX € per år och butik.

"Det finns olika orsaker bakom detta avfall, förklarar Christoph. Varför ska du köpa lite mjölk som stannar kortare tid i ditt kylskåp om det är samma pris som en nyare som du kan behålla längre? Det borde finnas något incitament för det. "

Vissa stormarknader lägger till klistermärken på produkter för att marknadsföra några sista minuten-rabatter. "Detta är inte användarvänligt – och inte systematiskt, kommenterar han. Med FoodLoop-systemet är det enklare, bättre organiserat och automatiserat. Vårt mål är att se alla stormarknader utrustade med FoodLoop år 2025. För att nå detta mål får vi stöd från SAP SE, den globala ledaren av system för företagsresursplanering. Hållbarhet är ett stort fokus för företag idag, vilket förklarar varför Samsung, GS1, University of Cologne, LASERSYMAG, SES-ESL, TARGET USA, NGA, CART, Sustainable Brands och Telefónica Spain också stöder FoodLoop."

Annons

Vissa stormarknader skänker också en del produkter till matbanker: "Trots denna möjliga lösning för att undvika slöseri slänger många stormarknader fortfarande det mesta av de färska matvarorna, även av logistikskäl. Därför behövs andra lösningar som FoodLoop, och kompletterar donationer. "

EU:s verktyg och åtgärder

FoodLoops skapare använde verktyg från FI-WARE, en öppen molnbaserad infrastruktur för att skapa nya appar och tjänster, som är en del av EU Offentlig-privat partnerskap om framtidens internet utformad för att hjälpa nystartade företag att blomstra i Europa.

Vice ordförande för Europeiska kommissionen NeelieKroesEU, Som ansvarar för Den digitala agendan, Sade: "Jag är glad FoodLoop är baserad på byggstenarna från FI-WARE. EU investerade i en uppsättning verktyg som kan användas om och om igen för att stödja andra sådana fantastiska idéer.Jag förväntar mig att se ännu fler innovativa appar och tjänster under de kommande månaderna: i september kommer 80 miljoner euro av EU-pengar att vara tillgängliga för cirka 1300 småföretag och webbentreprenörer som använder FI-WARE-verktyg. Var redo och kreativ!"

Europeiska kommissionen är fast besluten att göra det europeiska livsmedelssystemet mer hållbart och ny teknik kan också erbjuda bra lösningar. Med syftet att minska matsvinnet i hela Europa, att öka resurseffektiviteten i matsystemet och att se till att matsvinnet systematiskt och korrekt mäts av alla medlemsländer, planerar Europeiska kommissionen att publicera ett meddelande om hållbara livsmedelssystem.

Mer information

Blogginlägg av Neelie Kroes FI-WARE är "öppet" för företag! 80 miljoner euro erbjuds för nystartade företag och småföretag
Videointervju med Christoph Müller-Dechent om hur FI-WARE hjälpte honom

Video om FoodLoop (Tyska / engelska)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend