Academy Fellow (2013)

Medan uppfattningarna om väst i södra Kaukasus har försämrats, kan förnyat västerländskt intresse och engagemang hjälpa till att återställa sitt rykte i regionen.

Sammanfattning

  • I slutet av 1980-talet och början av 1990-talet var uppfattningarna om väst i de tre republikerna i södra Kaukasus - Armenien, Azerbajdzjan och Georgien - nästan enhetligt positiva. Sådana åsikter återspeglade till stor del västens ekonomiska överlägsenhet och populära desillusion av det sovjetiska experimentet.
  • Uppfattningarna förändrades till följd av brist på västerländskt politiskt stöd för de nya staterna under de tidiga, svåra åren efter deras oberoende 1991. Detta försämrade västvärldens image betydligt - även om det också sänkte förväntningarna, som hittills varit orealistiskt höga.
  • Idag finns det mindre enhetlighet i uppfattningarna om väst i södra Kaukasus. Förenta staterna och Nato betraktas generellt genom linsen av hård säkerhet och geopolitik, medan Europeiska unionen och större europeiska regeringar ses som krafter för spridning av demokrati och institutionell effektivitet.
  • Rekordet av västerländskt engagemang i regionen sedan 1991 är blandat, med framgångar och bakslag synliga i alla tre länderna. Ökat ekonomiskt samarbete kring infrastrukturprojekt är ett exempel på det förra, medan Västs misslyckanden har inkluderat inkonsekvent politik för säkerhet och mänskliga rättigheter och ojämnt politiskt stöd för institutionella och strukturella reformer i nyligen oberoende stater. Tyvärr har uppväxten till bilden av västerländska aktörer från framgångarna uppvägs av rykteskadorna från bakslag. Som ett resultat finns det en risk för att västvärldens misstag i sin politik gentemot södra Kaukasus kan leda till "förlust" (när det gäller geopolitisk anpassning och allianser) för hela regionen till Ryssland.
  • Politiska ledarskap i södra Kaukasus har strävat efter att maximera ekonomiskt bistånd och säkerhetsgarantier i sina relationer med västerländska enheter. Men med det delvisa undantaget från Georgien har regeringarna i regionen varit ovilliga att öppna politiskt och demokratisera. Dessutom har politiska ledares användning av massmedia för att uttrycka frustration över västerländsk politik bidragit till försämrad folkuppfattning om väst i allmänhet.
  • Rysslands ambitioner att återställa sitt inflytande i regionen komplicerar bilden. Moskva fortsätter att utöva press på regeringar och andra aktörer och använder både hård och mjuk makt. Det försöker undergräva västens ställning i regionen - till exempel genom att skildra västländer som platser med ekonomisk osäkerhet och moralisk nedbrytning och genom att införa rädsla för Rysslands hårdkraftsförmåga.