Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#FIFA: Ensam champagne vid tom FIFA-presidentdebatt

DELA MED SIG:

publicerade

on

20150605PHT63369_originalEfter att två FIFA-presidentkandidater dragit sig ur en debatt planerad den 27 januari i Europaparlamentet i Bryssel, lämnades en panel, inklusive kandidaten Jerome Champagne, för att ta upp den trasiga debatten, skriver Jane Booth & Giacomo Fracassi

I stället för "The Future of FIFA — Presidential Candidates Forum" som skulle vara värd för NewFIFANow och European Parliament Sports Intergroup, hölls en presskonferens med uttalanden från medlemmar i de två grupperna, såväl som den enda kandidaten som dök upp, Jerome Champagne från Frankrike.

Kandidaterna prins Ali Bin al-Hussein från Jordanien, Tokyo Sexwale från Sydafrika, Gianni Infantino från Schweiz och föregångaren Sheikh Salman Bin Ibrahim al-Khalifa från Bahrain avböjde alla att delta, eftersom de fruktade att det skulle strida mot FIFA:s kampanjregler. Prins Ali och Tokyo Sexwale var faktiskt schemalagda att dyka upp tillsammans med Champagne, medan Infantino var tänkt att skicka en video.

På måndagen meddelade både al-Hussein och Sexwale att de inte kommer att delta i debatten. Deras beslut var oåterkalleligt. Champagne beslöt att närvara ändå, och mötet bekräftades för onsdagen.

Damian Collins, medgrundare av NewFIFANow och brittisk parlamentsledamot sa att ordföranden för FIFA:s revisions- och efterlevnadsenhet, Domenico Scala, kunde ha klarat om det var en överträdelse eller inte.

"Även om det inte är FIFAs ansvar att ge kandidater råd om hur de driver sin kampanj kan de ge tydlig vägledning om huruvida att delta och debattera i Europaparlamentet skulle strida mot FIFA:s regler eller inte," sa Collins innan han tillade, "Det skulle vara löjligt att tro att en debatt i Europaparlamentet skulle kunna utgöra politisk inblandning."

Emma McClarklins ledamot av Europaparlamentet sa att detta är ett steg bakåt för FIFA medan de försöker visa folk att de arbetar med reformer. Hon ifrågasatte hur de planerade att vara mer öppna, transparenta och ansvarsfulla om de inte ens kunde dyka upp.

Annons

"Jag måste säga att vi är djupt besvikna på de andra för att de inte ens dök upp på planen idag och utnyttjade möjligheten som vi har gett dem," sa McClarklin. "Den här plattformen här, en demokratisk plattform, en öppen plattform för dem att verkligen berätta för oss hur de planerar att reformera FIFA."

Ivo Belets ledamot av Europaparlamentet sa att det inte skickar en lovande signal till fans runt om i världen.

"Det faktum att de andra kandidaterna förutom Jerome Champagne har ställt in sitt deltagande är verkligen en dålig signal. Dåligt eftersom det bevisar att det gamla FIFA fortfarande lever och sparkar, sa Belet. "Det är en fruktansvärd signal till fotbollsfansen som förtjänar mycket mycket bättre."

Champagne skämtade om paradoxen med hans kandidatur. Han har varit involverad i FIFA längre än någon av kandidaterna efter att ha tjänstgjort i elva år från 1999 till 2010. Medan han är en del av "gamla FIFA", var han den enda kandidaten som deltog i debatten tillägnad "nya FIFA".

Champagne gick inte in på detaljer om hans kandidatur eller hans program. Istället gjorde han en programmatisk diskurs som efterlyste mer fotboll och mer inkludering.

"Fotboll," sa han, "är det enda språket vi har gemensamt i en mer och mer splittrad värld".

En av anledningarna till att han kandiderar till presidentposten är för att han vill diskutera några frågor, inklusive demagogin hos några andra kandidater som bara lovade pengar.

Champagne hävdade att FIFA är uppdelat i fyra olika FIFA. En FIFA är president, den andra är den verkställande kommittén som kontrolleras av de andra konfederationerna. Sedan är det FIFA för cheferna, där Champagne själv stolt arbetade, och slutligen FIFAs rättsliga organ.

"Jag var den första som pekade på den dysfunktionella karaktären hos FIFA:s verkställande kommitté, inte FIFA överlag, utan den verkställande kommittén. Jag var den första som pekade fingret på behovet av att skilja det statliga ansvaret från den kommersiella verksamheten.”

Champagne hävdade att de flesta av de stora ämnen som diskuterats nu för FIFA-valet, inklusive behovet av transparens, hade han redan diskuterat under sin första kandidatur som FIFA-president redan 2014.

En av punkterna i hans program som Champagne har diskuterat ingående har varit skapandet av ett kompensationssystem, som han förklarade i detalj. I fallet med en överföring istället för det nuvarande systemet där pengar går "från en klubb A till en klubb B", skulle Champagne vilja skapa en kompensationskammare som "skulle ta pengarna som riktas till klubb B och omedelbart omfördela till mindre klubbar i Europa, i Afrika, i Sydamerika".

Detta schema är en del av Champagnes mål att bekämpa de växande ojämlikheterna i spelet. Han påminde om hur bredvid hans hus det finns fler fotbollsplaner än i hela Demokratiska republiken Kongo och att de 21 bästa klubbarna i världen har en sammanlagd årlig inkomst på 6,8 miljarder euro, medan mer än hälften av världsförbunden överlever. med mindre än 2 miljoner euro”.

Det är inte bara ojämlikheterna mellan Europa och Afrika som har blivit ett problem, sa Champagne. Även inom Europa växer klyftan mellan toppklubbarna och resten snabbt. Champagne påminde om hur det fram till för 20 år sedan fanns en mer rättvis konkurrens mellan europeiska klubbar, medan det idag inte är möjligt längre. Han nämnde finalen mellan Real Madrid och Videoton 1986, när den ungerska elritsen i följd besegrade PSG och Manchester United, en bedrift i princip omöjlig idag.

Champagne förespråkade en förändring för att få tillbaka själen i spelet och hoppades att fotbollen inte skulle bli som basket där "bara pengar spelar roll" och klubbtävlingar är viktigare än nationell konkurrens.

Trots detta passionerade tal är Champagne inte den främsta ledaren och kommer förmodligen inte att bli den vinnande kandidaten för FIFA:s ordförandeskap, och frånvaron av någon annan kandidat i detta offentliga evenemang, sponsrat och värd för en neutral organisation som Europaparlamentet, talar till bristen på intresse för att ha ett mer öppet och transparent FIFA.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend