Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Schengen: Kommissionen föreslår en färdplan för att återställa fullt fungerande Schengensystem

DELA MED SIG:

publicerade

on

schengenThe Commission today (4 March) presented a detailed road map of the concrete steps needed to return order to the management of the EU’s external and internal borders.

Skapandet av Schengenområdet utan inre gränser har medfört viktiga fördelar för både europeiska medborgare och företag, men de senaste månaderna har systemet prövats hårt av flyktingkrisen. Europeiska rådet den 18-19 februari fastställde det tydliga mandatet att återställa Schengenområdets normala funktion, och att göra det på ett samordnat sätt, samtidigt som man ger fullt stöd till medlemsstater som står inför svåra omständigheter.

First Vice-President Frans Timmermans said: “Schengen is one of the most cherished achievements of European integration, and the costs of losing it would be huge. Our aim is to lift all internal border controls as quickly as possible, and by December 2016 at the latest. For this purpose, we need a co-ordinated European approach to temporary border controls within the framework of the Schengen rules instead of the current patchwork of unilateral decisions. In the meantime, we must fully implement the measures set out in our road map in order to strengthen control of our external border and improve the functioning of our asylum system. We must also continue to work with Turkey to fully implement the Joint Action Plan and substantially reduce the flow of arrivals.”

Migration, Home Affairs and Citizenship Commissioner Dimitris Avramopoulos added: “With this road map, we are presenting the next steps that we must take together to restore a normal functioning Schengen Area as soon as possible, and this requires taking a number of important actions. First, all member states need to apply the rules – the ‘wave through’ approach must end and member states must grant access to asylum applicants, but refuse entry to those who merely wish to transit. Secondly, we must remedy the serious deficiencies at our external borders – as indeed an internal area without border controls is only possible if we have a strong protection of our external borders. For this, the Commission’s proposal for a European Border and Coast Guard – presented in December – needs to be adopted by member states without delay so that it can start functioning during the summer already. It is now time for member states to pull together in the common interest to safeguard one of the Union’s crowning achievements.”

Kostnaden för icke-Schengen

Tillfälliga gränskontroller hämmar inte bara den fria rörligheten för personer, de medför också betydande ekonomiska kostnader. Kommissionen har uppskattat att ett fullständigt återupprättande av gränskontrollerna inom Schengenområdet skulle generera omedelbara direkta kostnader på mellan 5 och 18 miljarder euro årligen (eller 0.05–0.13 % av BNP). Dessa kostnader skulle koncentreras till vissa aktörer och regioner men skulle oundvikligen påverka EU:s ekonomi som helhet. Till exempel:

  • Medlemsstater som Polen, Nederländerna eller Tyskland skulle ställas inför mer än 500 miljoner euro i extra kostnader för vägtransport av handelsvaror.
  • Spanien eller Tjeckien skulle få sina företag att betala mer än 200 miljoner euro i extra kostnader;
  • Gränskontroller skulle kosta de 1.7 miljoner gränsarbetarna, eller de företag som anställer dem, mellan 2.5 och 4.5 miljarder euro i form av förlorad tid;
  • Minst 13 miljoner turistnätter kan gå förlorade, med en total kostnad på 1.2 miljarder euro;
  • Minst 1.1 miljarder euro i administrativa kostnader skulle behöva betalas av regeringar på grund av behovet av utökad personal för gränskontroller.

Säkerställa skyddet av de yttre gränserna

Annons

Securing the EU’s external borders and ensuring efficient border controls is a prerequisite in an area of free movement. This must be a shared responsibility. In December, the Commission presented an ambitious proposal for a Europeiska Gräns- och sjöbevaknings. Det är absolut nödvändigt att Europaparlamentet och rådet antar detta förslag senast i juni, så att det kan tas i bruk under sommaren. Kommissionen uppmanar i dag medlemsstaterna och Frontex att redan påbörja de nödvändiga förberedelserna för att införa det nya systemet, särskilt genom att identifiera de nödvändiga mänskliga och tekniska resurserna. Kommissionen efterlyser också större stöd från medlemsstaterna under tiden till befintliga Frontex-operationer.

Omedelbart stöd till Grekland

Det massiva inflödet av migranter skulle sätta alla medlemsstaters yttre gränskontroller under hårt tryck. Den yttre gränsen i Grekland är under enorm press och det finns ett omedelbart behov av att åtgärda de nuvarande bristerna i gränsförvaltningen. Det finns ett antal tydligt definierade steg som måste tas under de kommande månaderna:

  • Kommissionens experter i Grekland bör fortsätta att samarbeta med de grekiska myndigheterna och samordna med de andra berörda aktörerna.
  • Det bör finnas 100 % identifiering och registrering av alla poster, inklusive systematiska säkerhetskontroller mot databaser.
  • Grekland bör lägga fram en handlingsplan för att ta itu med Schengenutvärderingsrekommendationerna och en behovsbedömning så att andra medlemsländer, EU-byråer och kommissionen kan ge stöd i tid.
  • Vid behov bör Frontex omedelbart förbereda den fortsatta utplaceringen av europeiska gränsbevakningsteam och lansera ytterligare uppmaningar om bidrag, senast den 22 mars.
  • Andra medlemsländer bör ta sitt ansvar och svara på dessa uppmaningar inom tio dagar med mänskliga resurser och teknisk utrustning.

Genomförandet av EU-Turkiet gemensamma handlingsplanen och frivilligt humanitärt antagningsprogram med Turkiet kommer också att eftersträvas för att få en snabb minskning av antalet ankomster till Grekland. Ett effektivare genomförande av nödförflyttningsprogrammen och fler återvändande till Turkiet och till ursprungsländerna borde också minska trycket på Grekland.

Under tiden, när gränskontrollerna har skärpts längs vägen till västra Balkan och när strömmen av migranter till Grekland fortsätter, ökar antalet migranter i Grekland. Detta gör det desto mer brådskande och nödvändigt att medlemsstaterna intensifierar sitt genomförande av omlokaliseringsbesluten. Kommissionen kommer att hjälpa ansträngningarna att påskynda både omlokaliseringar och kommer att rapportera månadsvis om de framsteg som gjorts. Tidigare i veckan presenterade kommissionen förslag till ett nytt Instrument för nödhjälp för snabbare krishantering inom EU.

Tillämpa reglerna och stoppa genomströmningen

Slutsatserna från Europeiska rådets möte den 18-19 februari var tydliga att den nuvarande genomslagsstrategin varken är juridiskt eller politiskt acceptabel. Medlemsstaterna måste ge tillgång till asylförfaranden för alla ansökningar som görs vid deras gränser. Beslutet om vilka medlemsländer som är ansvariga för att hantera den ansökan bör då fattas i enlighet med EU-lagstiftningen, särskilt det befintliga Dublinsystemet. Det innebär att det ska finnas en reell möjlighet att återsända asylsökande till det första inreselandet. Kommissionen planerar därför att lägga fram sin kommissionsbedömning av möjligheten att återuppta Dublinöverföringar till Grekland före Europeiska rådets möte i juni.

Samtidigt bör medlemsländerna vägra inresa vid gränsen för tredjelandsmedborgare som inte uppfyller inresevillkoren i Schengengränskodexen och som inte har lämnat in en asylansökan trots att de haft möjlighet till det. Man bör komma ihåg att enligt EU-lagstiftningen har asylsökande ingen rätt att välja den medlemsstat som ger dem skydd. Dessa avslag bör tillämpas vid den yttre Schengengränsen och vid gränserna till medlemsstater med tillfälliga inre gränskontroller. En effektiv tillämpning av denna politik kommer att bidra till en förstärkning av Schengen- och Dublinsystemen och av systemet för akut omlokalisering.

Inre gränskontroller: från ett lapptäcke till ett sammanhängande tillvägagångssätt

Tillfälliga gränskontroller vid de inre gränserna bör förbli exceptionella och proportionella i syfte att återgå till en normal situation så snart som möjligt. Sedan september 2015 har åtta länder återinfört gränskontroller vid sina inre gränser av anledningar relaterade till flyktingkrisen. Hittills har detta skett utifrån ensidiga åtgärder, inom ramen för Schengengränskodexen (artiklarna 23-25).

Om det nuvarande migrationstrycket och de allvarliga bristerna i kontrollen av de yttre gränserna skulle bestå efter den 12 maj, skulle kommissionen behöva lägga fram ett förslag enligt Artikel 26 i Schengengränskodexen, som rekommenderar rådet en sammanhängande EU-strategi för kontroller av de inre gränserna tills de strukturella bristerna har åtgärdats. Kommissionen kommer att vara beredd på denna möjlighet och skulle agera utan dröjsmål och föreslå gränskontroller endast vid de delar av gränsen där de är nödvändiga och proportionerliga.

Målet skulle vara att avskaffa alla inre gränskontroller senast i december, så att man kan återgå till ett normalt fungerande Schengenområde i slutet av 2016.

Mer information

Communication: Back to Schengen – a road map

Bilagor: Tillbaka till Schengen – en färdplan

Lägesrapport om genomförandet av hotspot-metoden i Grekland

Gemensam handlingsplan EU-Turkiet – tredje genomföranderapporten

Kommissionens lägesrapport om visering: Turkiet gör framsteg mot viseringsliberalisering

Schengenreglerna förklaras

EU-Turkey Joint Action Plan – implementation report

Grekland: Lägesrapport

Omlokalisering och vidarebosättning

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend