Anslut dig till vårt nätverk!

Belgien

#BrusselsAttacks: Airport kan delvis återuppta mitt säkerhet kontroverser

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bryssel-flygplats-terroristattackBryssels nationella flygplats drabbades av två Bombattackerna den 22 mars är redo att delvis återuppta men flygningar kommer inte att starta om förrän tidigast fredag ​​2 april kväll.

Flygplatsen har varit stängd sedan den 22 mars då två självmordsbombare sprängde sig själva i avgångshallen. Attackerna på flygplatsen och en annan självmordsbomb på Bryssels tunnelbana dödade 32 människor och skadade hundratals. Så kallade Islamiska staten (IS) har sagt att de låg bakom bombdåden.

I ett uttalande sa flygplatsens operatörer att avgångsområdet endast skulle fungera med 20 % av normal kapacitet. Torsdagens tillkännagivande följer dagar av tester för ett tillfälligt incheckningssystem på Zaventem.

"Brussels Airport Company har fått klartecken från brandkåren och den belgiska civila luftfartsmyndigheten för en partiell omstart av passagerarflyg på flygplatsen", heter det i flygplatsens uttalande.

"Flygplatsen är således tekniskt redo för en omstart av passagerarflyg i den tillfälliga infrastruktur som planeras för incheckning. Myndigheterna har dock ännu inte fattat ett formellt beslut om återstartsdatum. Fram till fredag ​​kväll kommer inga passagerarflyg att äga rum i Bryssel Flygplats."

Det sa att det tillfälliga systemet skulle kunna ta emot 800 avgående passagerare per timme, mycket färre än normalt. "Det sista steget för omstarten är det formella politiska godkännandet. Under tiden har det beslutats att det inte blir några passagerarflyg förrän på fredag ​​kväll."

Verkställande direktör Arnaud Feist sa tidigare i veckan att flygplatsen skulle ta månader att öppna igen helt. Bagageåtervinnings- och ankomstområdet skadades dock endast något och har sedan dess gjorts klart för användning.

Annons

Samtidigt har Bryssels flygplatspolis sagt att de kritiserat säkerheten långt före attackerna. I en öppet brev till myndigheterna publicerat av det belgiska TV-bolaget VRT (på nederländska)polisen sa att de hade skickat "starka dagliga signaler angående den övergripande säkerheten på flygplatsen".

De klagade på att "det inte hade förekommit någon säkerhetskontroll av passagerare eller bagage från flygplatskomplexet ända fram till den centraliserade kroppsvisiteringen". De hävdade också att alltför många flygplatsanställda hade kriminell bakgrund.

De två flygplatsbombplanen som dog har namngetts som Najim Laachraoui och Ibrahim El Bakraoui. Bakraouis bror, Khalid El Bakraoui, sprängde sig själv vid Maelbeeks tunnelbanestation.

Polisen söker fortfarande efter den tredje mannen som deltog i flygplatsattackerna. Mannen, avbildad på CCTV iförd hatt, ska ha flytt från platsen utan att detonera sin sprängladdning. Först trodde belgisk polis att mannen var frilansjournalisten Fayçal Cheffou, men han släpptes tidigare i veckan.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend