Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Minoriteter i #Iraq och #Syria: På randen av förstörelse

DELA MED SIG:

publicerade

on

20160531PHT29806_width_600(Från vänster) Sundus Abbas, Sam Andrews och Archimandrite Emanuel Youkhana

Sedan ISIS tog över stora delar av Irak och Syrien har ISIS genomfört en kampanj av våld och underkuvande mot kristna, yazidier och andra religiösa minoriteter. Eftersom massmord och desperata flyktförsök satte flera av dessa grupper i riskzonen för att utrotas, höll underkommittén för mänskliga rättigheter en utfrågning den 30 maj för att belysa situationen för dem som fångats i oroligheterna. Minoritetsrepresentanter från regionen delade med sig av sina förstahandsobservationer.

Sundus Abbas, irakisk turkmensk representant

"Det är den tredje största etniciteten i Irak och sedan 2003 har irakiska turkmener varit utsatta för bombningar, mord och kidnappningar medan våra landområden har konfiskerats av kurderna. En resolution från Europaparlamentet 2013 uppmanade de irakiska och kurdiska myndigheterna att ge skydd åt irakiska Turkmen. Tyvärr har båda parter lämnat oss helt utsatta för ISIS. Irakiska och kurdiska styrkor drog sig tillbaka från Tal Afar, en stad som till 90 % var irakisk turkmensk och lämnade befolkningen ansikte mot ansikte med ISIS. 350,000 500 människor var tvungna att fly medan över 150 kvinnor och XNUMX barn bortfördes. Samma sak har hänt i andra irakiska turkmenska områden. I Taza, strax söder om Kirkuk, inledde ISIS nyligen en kemisk attack.

"Vi uppmanar europeiska länder att förstå att Irak är en mosaik; det är mer än bara shia, sunni och kurd. Om de irakiska och kurdiska myndigheterna inte kan ge skydd, så har irakiska turkmener rätt att bilda vår egen väpnade styrka och att skydda oss själva på vårt eget land. Vi fördömer ISIS grymheter mot yazidier och kristna, men irakiska turkmener behöver också hjälp."

Sam Andrews, Arab Human Rights Academy

"Alla som inte följer ISIS mycket fundamentalistiska islam tvingas antingen konvertera eller helt enkelt avrättas. De mycket små minoriteterna i Irak blir alltmer krossade mellan regeringsstyrkorna och ISIS. När regeringen försöker skapa en ny berättelse om en Irak enat mellan sunni, shia och kurder, de försummar de ständigt krympande minoriteterna vars grundläggande rättigheter avlägsnas bit för bit.

Annons

"Vi måste se till att de internt fördrivna har de nödvändiga försörjningarna för att överleva. På grund av historisk förföljelse har vissa människor inte ID-kort och kan inte söka hjälp från regeringen. Vi måste se till att de som traditionellt har varit marginaliserade inte faller igenom. bristerna i utbudet, och på lång sikt måste civilsamhället i Irak stärkas."

Archimandrite Emanuel Youkhana, ledare för de assyriska kristna

"Existensen av en urbefolkning som är 2,000 2003 år gammal och före islam är nu allvarligt hotad. Det fanns över en miljon kristna i Irak 250,000, nu är de mest optimistiska uppskattningarna på XNUMX XNUMX. Mellanösterns rikedom kommer från dess mångfald men från grundskolan ända fram till universitetet kommer ett irakiskt barn aldrig att lära sig ett ord om icke-muslimska minoriteter som judar, mandéer, yazidier och kristna Daesh rycker upp oss fysiskt men vi har redan ryckts upp från det nationella medvetandet.

"De riktar sig mot alla som inte delar dess ideologi men yazidierna och de kristna är de primära målen. Människor förs bort från sina hem, kvinnor och flickor tas som slavar och kyrkor bombas och plundras. 120,000 2,000 kristna drevs ut från deras städer och byar på Nineveslätten och Mosul och för första gången på XNUMX XNUMX år finns det inga julgudstjänster i den bibliska staden Nineve. Så jag tackar parlamentet för denna diskussion men Iraks minoriteter är trötta på att höra solidaritetsuttalanden. Vi behöver omedelbara åtgärder."

Klicka här för att se utdrag från mötet i underkommittén för mänskliga rättigheter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend