Anslut dig till vårt nätverk!

Vapenexport

EU:s #skjutvapenlag: Europaparlamentariker för att diskutera detaljer

DELA MED SIG:

publicerade

on

skjutvapenLedamöterna i Europaparlamentets utskott för den inre marknaden är förväntas debattera ändringar i EU:s skjutvapendirektiv denna tisdag (14 juni). Det har funnits en gemensam europeisk vapenlag i över 25 år men långtgående reformer föreslogs av kommissionen efter attackerna på Charlie Hebdo och Paris förra året.

Det första utkastet av förslagen ansågs allmänt vara mycket dåligt utformat och skulle ha fått många oavsiktliga konsekvenser. Ledamöterna av Europaparlamentet har lagt fram ytterligare 800 ändringsförslag till kommissionens förslag, som kommer att diskuteras på tisdag.

Den brittiska konservativa parlamentsledamoten Vicky Ford (ECR) övervakar förhandlingarna i hela Europa och kommer att leda Tisdagens debatt. Hon kommer att lägga fram en rad förslag.

Ford kommer att säga: "Det är helt rätt att vi täpper till det specifika kryphålet som utnyttjades av terrorister som var inblandade i Charlie Hebdo-attackerna. Dessa skjutvapen som förmodligen bara kunde avfyra ämnen och därför kunde köpas och säljas av individer som inte gjorde det. har något skjutvapencertifikat, licens eller tillstånd. Dessa vapen hade inte omvandlats oåterkalleligt och förvandlades lätt till levande skjutvapen. Många liknande skjutvapen hittades i en marina i Kent och det är absolut nödvändigt att vi samarbetar med våra grannar i hela Europa för att stänga detta kryphål för att göra oss alla säkra."

Fords förslag kommer också att införa kraftfulla åtgärder för att säkerställa att tillstånd eller licenser inte ges till personer som sannolikt kommer att utgöra en risk för den allmänna säkerheten. Länder förväntas ha ett övervakningssystem och nya åtgärder kommer att införas för att säkerställa att om en person vägras tillstånd i ett land, då får polisen i ett annat land kännedom. Ledamöterna kommer att rösta om huruvida medicinska kontroller ska krävas eller inte.

Ford kommer att föreslå ytterligare omröstningar om huruvida specifika typer av skjutvapen som de som är lättare att dölja eller de med större skjutkapacitet ska förbjudas på europeisk nivå. Hon kommer också att införa mycket specifika tekniska kriterier för inaktiverade skjutvapen för att se till att militära re-enactors, museer och filmskapare inte hamnar i ett juridiskt limbo på grund av motsägelsefullt språk i de tekniska standarderna.

Hon tänker ha ytterligare en månads förhandlingar med kollegor innan hon röstar om förslagen nästa månad.

Annons

Ford kommer att säga: "Du ska inte kunna köpa något skjutvapen i Europa utan tillstånd eller licens. Du ska inte kunna få ett tillstånd eller licens om du av myndigheter anses sannolikt utgöra en risk för den allmänna ordningen. Om det finns några tvivel bör myndigheterna säga nej.

"Det här är en känslig fråga, och vi måste få det rätt. Vi måste ha effektiva gränsöverskridande lagar, men detta måste också göras på ett sätt så att det inte får oavsiktliga konsekvenser för legitima ägare, idrottsmän, det nationella försvaret eller museer."

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend