Anslut dig till vårt nätverk!

Asylpolitik

#Migrationskris i Tyskland: Kan en flyktingvänlig politik orsaka ett terrorhot?

DELA MED SIG:

publicerade

on

tyska migranterNär flyktingkrisen i Europa fortsätter att ta fart, verkar Tyskland ha tappat greppet om kontrollen av vidarebosättningar av flyktingar, skriver Olga Malik.

Sexuella attacker i Köln följt av övergrepp på kvinnor i Kiel och Nürnberg, slagsmål och oroligheter i flyktingläger har fått lokalbefolkningen att uppleva en ny verklighet full av brutalitet och aggression. Enstaka brottsincidenter kan dock vara det mindre onda jämfört med det växande terrorhotet från de dåligt kontrollerade flyktinglägren i Tyskland och över hela EU.

snöbollseffekt

Okontrollerade flyktingläger fortsätter sin expansion över hela EU. Endast i Tyskland kommer de nya flyktinglägren för invandrare från Syrien och Irak ännu inte att dyka upp under 2016. Men med den underbemannade polisen i Tyskland är det nästan omöjligt att förvänta sig en ordentlig kontroll av de flyktingar som drar nytta av denna kaotiska situation. Att vara mindre sårbara och poliserade medlemmar från IS och IS-allierade grupper kan lätt tränga in i Tyskland och orsaka en uppenbar fara och terrorhot mot EU.

Men även om de tyska myndigheterna inte offentligt tillkännager informationen om nya flyktingbosättningar för att undvika allmän rädsla och ilska, är de nya miniplatserna för flyktingar i utkanten av de tyska städerna med antalet invandrare som hamnar utanför regeringens kontroll. Snöbollseffekten av kaotiska migrationsströmmar har bevisat sin otroliga fara i andra delar av världen. Det bästa exemplet på detta kan vara de okontrollerade afghanska bosättningarna i norra Pakistan som var början på talibanerna.

Vad kommer härnäst?

Tidigare i år splittrades det tyska samhället i frågan om sättet att hantera flyktingar. Medan konservativa stödde regeringens idé att radera värdesaker från anländande flyktingar för att kompensera budgetutgifterna och genomföra obligatorisk integrering av tillflyktsorter, förkunnade anhängare av socialdemokratiska rörelser ett mer "civiliserat" tillvägagångssätt. Ändå var majoriteten från båda blocken överens om förbundskansler Merkels misslyckande med att hantera migrationskrisen. Merkels offentliga tal som försäkrade att regeringen skulle kunna hantera okontrollerade flyktingströmmar fick mycket mindre stöd och förtroende från allmänheten. Den offentliga upprördheten nådde sin höjdpunkt efter massövergreppen mot kvinnor i Köln på nyårsafton.

Annons

Enligt den lokala socialaktivisten Markus Lehmann kan den ständiga oron bland flyktingar och myndigheters oförmåga att hantera migrantkrisen vara ödesdigert för såväl Tyskland som hela Europa. Den senaste terrorattacken på Bryssels flygplats som ryckte på axlarna på hela Europeiska unionen var ett perfekt exempel på det, sade aktivisten.

Men att inte ta emot flyktingar är ingen lösning. Oftast är det inte flyktingar som orsakar terrorhot utan de lokala invånarna som bär på radikala idéer och använder flyktingar som ett perfekt verktyg för att nå sina mål. Många flyktingar från de krigshärjade miljöerna är välutbildade personer som representerar medelklassen i sina hemländer. De har bevisat sin förmåga att anamma EU:s värderingar, lära sig ett nytt språk och till och med bidra till EU:s ekonomiska utveckling. Kanske skulle en bättre kontroll och smart användning av så kallad "mjuk makt" för att spåra tillflyktsflödet hjälpa till att undvika ett växande terrorhot I Europa.

Olga Malik är en oberoende journalist och politisk skribent.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend