Anslut dig till vårt nätverk!

Corporate skatteregler

#LuxLeaks: Whistleblowers Antoine Deltour och Ralph Halet dömdes

DELA MED SIG:

publicerade

on

160629Antoine Deltour2Idag (29 juni) avkunnade den 12:e kammaren i brottmålsdomstolen i Luxemburg domen i "LuxLeaks"-rättegången: Antoine Deltour döms till ett villkorligt 12 månaders fängelsestraff och en böter på 1,500 9 euro. Raphaël Halet döms till ett villkorligt 1,000 månaders fängelsestraff och XNUMX XNUMX euro i böter. Journalisten Edouard Perrin frikändes.

Antoine Deltours stödkommitté är upprörd över domen mot visselblåsarna Antoine Deltour och Raphael Halet. Denna mening ignorerar det allmänna intresset av deras agerande. Gruppen anser att domen är en förolämpning mot alla som stöttade kampanjen och som uttryckte sitt stöd.

Antoine Deltour sa: "Att döma medborgarna vid ursprunget till LuxLeaks-avslöjanden är likvärdigt med att döma de regulatoriska framsteg som har utlösts av dessa avslöjanden och som har fått stor uppmärksamhet i hela Europa. Detta är också en varning för framtida meddelare, vilket är skadligt för medborgarnas information och demokratins väl fungerande.

Deltour har beslutat att överklaga denna dom. Han beklagar att han måste förlänga ett kostsamt och ansträngande förfarande. Stödkommittén fortsätter att stå bredvid Antoine och är övertygad om att europeisk lag så småningom kommer att övervägas.

Annons

Under Europeiska rådets senaste möte sa Europaparlamentets ordförande Martin Schulz att EU arbetar på många områden, men ett som han ansåg vara det viktigaste var skatteflykt och skatteflykt.

We interviewed Jeppe Kofod MEP when the trial started on April 26. Kofod is the  co-rapporteur of the European Parliament’s special tax committee that was established following the #LuxLeaks revelations.

Europaparlamentet har redan efterlyst mer stöd till whistleblowers. Transparency International sa till oss i april att de skulle vilja se bättre kanaler och skydd för whistleblowers.

Europeiska kommissionens konkurrenskommissionär har erkänt den viktiga roll som visselblåsare spelar, men inga europeiska åtgärder har föreslagits för att skydda dem som agerar i allmänhetens intresse. Medan EU Reporter välkomnar att journalisten frikändes, skulle journalister inte få den här typen av information om det inte vore för modet från människor som Antoine Deltour.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend