Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Emigration Saktar Östeuropa fångst upp med väst

DELA MED SIG:

publicerade

on

bilderÖppnandet av Östeuropa för resten av världen i början av 1990-talet medförde enorma fördelar. Inflödet av kapital och innovation har lett till bättre institutioner, bättre ekonomisk förvaltning och högre effektivitet. Å andra sidan har det också lett till ett betydande och ihållande utflöde av människor, skriver Nadeem Ilahi, Anna Ilyinaoch Daria Zakharova.

Närmare 20 miljoner, mestadels unga och skickliga östeuropéer – lika med den sammanlagda befolkningen i Tjeckien och Ungern – har lämnat sina länder under de senaste 25 åren för att söka bättre möjligheter utomlands (diagram 1). Och även när de har bidragit till rikedomarna i de mottagande länderna och EU som helhet, har deras avgång bromsat tillväxten och konvergensen av deras hemländer till levnadsstandarden i det avancerade Europa. A studera av IMF-personal föreslår politiska alternativ för att balansera skalorna.

Emigration.chart1

Emigrationen bromsade tillväxten i Östeuropa

Ekonomisk migration drivs av personliga val. För östeuropéer är motivationen att lämna främst bättre jobb och högre lön (diagram 2). Många av dessa ekonomiska migranter är högutbildade (t.ex. läkare, arkitekter, ingenjörer) och yngre än den genomsnittliga personen hemma. Ju mindre effektiv regeringen är och ju svagare institutionerna (bevakar rättsstatsprincipen, upprätthåller ansvarsskyldighet och bekämpar korruption) i sina hemländer, desto mer sannolikt är det för unga och utbildade att söka bättre möjligheter utomlands. Medan emigranter själva tenderar att ha det bättre och deras familjer där hemma ofta drar nytta av penningförsändelser, försvagar deras avresa den ekonomiska potentialen i deras hemländer.

Emigration.chart2

Detta har gjort att östeuropeiska länder har det sämre (diagram 3). Stor och ihållande emigration tycks ha bromsat både den totala tillväxten och produktionstillväxten per capita. I avsaknad av emigration mellan 1995 och 2012 skulle den reala BNP-tillväxten ha varit totalt sju procentenheter högre än genomsnittet i regionen, enligt analysarbete av IMF-personal. Vissa färdigheter är en bristvara, vilket minskar produktivitetstillväxten i öst. Och även om det stora inflödet av remitteringar har stöttat investeringar och konsumtion, ledde det också till en appreciering av växelkursen, vilket gjorde ekonomierna mindre konkurrenskraftiga. Dessutom drev pengarna som skickades tillbaka till anhöriga upp ingångslönerna och minskade incitamenten att arbeta. Som ett resultat av detta har lönerna stigit snabbare än produktiviteten, urholkat avkastningen på investeringar och försvagat incitamenten att investera i hemländerna.

Emigration.chart3

Annons

Med lägre produktion har de offentliga utgifterna för sociala förmåner ökat i förhållande till BNP. De ungas avgång bidrar till den redan existerande trenden att äldre upptar en ökande andel av befolkningen, vilket leder till mer utgifter för pensionsförmåner i förhållande till BNP. Regeringar har tenderat att svara på dessa budgettryck genom att höja skatterna på arbete som sänker arbetsgivarnas incitament att skapa jobb, vilket gör budgetstrukturen ännu mindre jobb- och tillväxtvänlig.

Avgången för några av de yngsta och smartaste gör Östeuropas process att komma ikapp det avancerade Europa mer utmanande.

Välsignelse för Europa som helhet

Hur är det med effekterna av öst-västlig migration på mottagarländerna? Migrationen västerut verkar ha bidragit till en starkare tillväxt i västeuropeiska länder och varit en ekonomisk välsignelse för Europeiska unionen som helhet. Som sådan är ekonomisk migration en indikator på framgång för EU-projektet, som ser den fria rörligheten som nödvändig för större ekonomisk integration och i slutändan högre inkomster för alla.

Eftersom inkomstskillnaderna och institutionella skillnader mellan öst och väst fortfarande är stora, kommer push- och pull-faktorerna som driver emigration från öst sannolikt att bestå under en tid. Dessutom kan trenderna förstärkas ytterligare med nya länder som gör sig redo att ansluta sig till Europeiska unionen.

Få det att fungera för alla

Sammantaget innebar EU-medlemskapet betydande fördelar för Östeuropa. Vad kan nu göras för att säkerställa att det fria flödet av människor leder till ett win-win-resultat för både arbetskraftssändande och mottagande länder? Även om det finns vissa uppgifter som ska utföras lokalt, finns det också utrymme för ett paneuropeiskt svar.

  • För Östeuropa: Bättre institutioner och ekonomisk politik i hemländerna skulle göra det mer attraktivt för människor att stanna, för emigranter att återvända och för människor från andra länder att söka jobb i Östeuropa. Ytterligare liberalisering av immigrationsregimerna, särskilt för kvalificerade arbetstagare, skulle också kunna övervägas. Regeringar kan göra mer för att arbeta med diasporor utomlands för att dra nytta av deras expertis och besparingar, och för att ge fler incitament för människor att investera snarare än att spendera remitteringar. Dessutom kan mer göras för att behålla och bättre utnyttja den befintliga arbetskraften, till exempel genom bättre matchning av utbildning till sysselsättningsbehov och ge fler möjligheter till utbildning på jobbet. Valet av politiska svar på utvandringsrelaterade finanspolitiska tryck spelar också roll: att undvika höjningar av skatter på arbete och att förlita sig mer på konsumtionsskatter skulle vara mer gynnsamt för investeringar och långsiktig tillväxt.
  • För Europeiska unionen: Med tanke på att öst-västlig migration har gynnat Europeiska unionen som helhet finns det anledning att bättre omfördela vinsterna. Till exempel kan storleken och sammansättningen av Europeiska unionens struktur- och sammanhållningsfonder – överföringar från rikare till fattigare EU-regioner – uttryckligen förklara de negativa effekterna av emigration på sändande länders ekonomiska potential. Detta skulle också vara förenligt med Europeiska unionens mål att minska ekonomiska och sociala skillnader mellan regioner och främja hållbar utveckling.

Du kan se videon om Östeuropas emigration här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend