Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Turkiet: EUA-uttalande som fördömer tvångsavgång av 1,577 XNUMX universitetsdekaner

DELA MED SIG:

publicerade

on

IstanbulRetrofitTURKEY_HeroEfter fredagens (16 juli) kuppförsök i Turkiet har utbildningssektorn, inklusive sektorn för högre utbildning, varit måltavla, liksom många andra offentliga sektorer. 15,200 1,176 utbildningspersonal har stängts av medan Turkiets Hurriyet rapporterar att Högskolerådet (YÖK) har beordrat avgång av alla dekaner från både Turkiets offentliga och stiftande universitet, 401 XNUMX från statliga universitet och XNUMX från Foundation-universitet. EUA fördömer starkt och villkorslöst denna åtgärd mot universitet och universitetspersonal, och uttrycker sitt hjärtliga stöd för högre utbildning i Turkiet vid denna tidpunkt.

Även om det har funnits ett globalt och enhälligt stöd för Turkiets demokratiskt valda regering som reaktion på militärkuppen, går de åtgärder som införts i dag i fel riktning. Turkiet behöver mer än någonsin yttrandefrihet, offentlig och öppen debatt, som förespråkas av dess starka universitetssektor, engagerat i internationellt erkända universitetsvärderingar, principerna om akademisk frihet, yttrandefrihet och föreningsfrihet.

EUA uppmanar alla europeiska regeringar, universitet och forskare att tala ut mot denna utveckling och att stödja demokrati i Turkiet, inklusive institutionell autonomi och akademisk frihet för forskare och studenter.

På uppdrag av EUA-styrelsen

Rolf Tarrach, EUA:s ordförande

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend