Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#IMF: Storbritanniens Brexit har kastat en nyckel i världsekonomins verk

DELA MED SIG:

publicerade

on

160719IMFund2Maurice Obstfeld, ekonomisk rådgivare och forskningschef vid Internationella valutafonden (IMF), hävdar att Storbritanniens omröstning den 23 juni om att lämna Europeiska unionen ökar pressen nedåt på världsekonomin i en tid då tillväxten har varit långsam bland en rad kvarvarande nedåtrisker.

Första halvåret 2016 visade några lovande tecken – till exempel starkare än väntat tillväxt i euroområdet och Japan, samt en partiell återhämtning av råvarupriserna som hjälpte flera tillväxt- och utvecklingsekonomier. Från och med den 22 juni var vi därför beredda att uppgradera våra globala tillväxtprognoser 2016-17 något. Men Brexit har slängt igång.

Den nya World Economic Outlook Update, släppt idag (19 juli), rapporterar vår reviderade analys. Våra utsikter för april var 3.2 % global produktionstillväxt 2016 och 3.5 % 2017. För dagens uppdatering har vi sänkt båda dessa prognoser med 0.1 procentenhet till 3.1-3.4 % respektive. I förhållande till aprilbasscenariot koncentrerar den nya baslinjen tillväxtnedgången fram till 2017 i de avancerade länderna. Utanför de avancerade ekonomierna motsvaras vinster i tillväxtgruppen av förluster i låginkomstekonomier. Tillväxtminskningen för Afrika söder om Sahara – driven av den svåra makroekonomiska situationen i dess största ekonomier, Nigeria och Sydafrika – har en dramatisk konsekvens: 2016 kommer den regionala produktionstillväxten att understiga befolkningstillväxten, vilket innebär att inkomsterna per capita minskar.

Denna revidering inkluderar förväntade effekter av Brexit, men också annan utveckling sedan april som leder till att vi justerar utsikterna. Naturligtvis är de direkta effekterna specifikt på grund av Brexit störst i Europa, särskilt Storbritannien. Våra prognoser för andra områden förändras lite av Brexit.

Trots en ojämn fördelning mellan regioner i världen är den övergripande nedgraderingen av tillväxten i vår globala baslinjeprognose måttlig, vilket bland annat återspeglar en relativt mild bedömning av Brexits negativa inverkan. Det scenariot är dock baserat på information på landsnivå som är tillgänglig nu, som fortfarande är mycket begränsad under perioden efter Brexit. Det är därför viktigt att understryka att de verkliga effekterna av Brexit kommer att utspela sig gradvis över tiden, och lägga till inslag av ekonomisk och politisk osäkerhet som skulle kunna lösas först efter många månader. Denna överlagring av extra osäkerhet kan i sin tur öppna dörren till ett förstärkt svar från finansmarknaderna på negativa chocker. Så även om vårt blygsamt reducerade centrala scenario är det mest sannolika resultatet enligt vår bedömning, finns det andra nedåtgående möjligheter med avsevärt lägre tillväxt i Europa och påtagliga spridningseffekter utanför.

Eftersom de framtida effekterna av Brexit är exceptionellt osäkra, World Economic Outlook Update presenterar två modellbaserade illustrationer av alternativa scenarier till baslinjen – en som är måttligt sämre och en annan som är mycket sämre. Dessa scenarier drivs av den osäkerhet som Brexit introducerar om Storbritanniens slutgiltiga handelsrelation med resten av Europeiska unionen och omvärlden; förhandlingarnas längd och tvistighet; marknadernas svårighet att mäta de resulterande dämpande effekterna på efterfrågan; och den resulterande finansiella åtstramningen som leder till utbredd stress i banksektorn i euroområdet. För att de alternativa scenarierna ska utvecklas måste de internationella handelseffekterna av Brexit vara mer störande än vi nu anar. Dessutom skulle effekterna av osäkerhet på den ekonomiska aktiviteten behöva vara större än vad som ännu är uppenbart för att utlösa allvarligt negativa finansiella återkopplingsslingor.

En huvudsaklig anledning till att vi lägger mindre vikt vid dessa alternativa scenarier, särskilt det mer allvarliga, är att finansmarknaderna har visat sig motståndskraftiga under veckorna efter folkomröstningen, och prissätter på ett ordnat sätt för att absorbera nyheterna. Detta goda resultat beror i hög grad på marknadsuppfattningen – och verkligheten – av stora centralbankers beredskap att tillhandahålla likviditet till marknaderna. Men sårbarheter kvarstår, inte minst i några av Europas banker.

Annons

Risker för utsikterna

Bortsett från nedåtmöjligheter förknippade med själva Brexit-osäkerheten, finns det andra fortsatta nedåtrisker för utsikterna på grund av långvariga sårbarheter och presspunkter i världsekonomin. Många länder, både mottagande och ursprungsländer, möter påfrestningar från flyktingar och andra fördrivna människor. Dessa påfrestningar har såväl politiska som ekonomiska konsekvenser. Geopolitiska risker kvarstår också, tillsammans med politiska stridigheter i vissa länder. Krisarvet på både de verkliga och finansiella sidorna av många ekonomier består – allt från fortsatt långtidsarbetslöshet, med tillhörande förlust av mänskligt kapital, till de misslyckade lånen som fortfarande täpper till många bankers balansräkningar. Tillväxt- och låginkomstexportörer av råvaror kämpar med betalningsbalanstryck, skuldöverhäng och låga investeringar. Kinas välkomna övergång till en mer konsument- och tjänsteorienterad tillväxtmodell kan fortfarande vara ojämn, särskilt med tanke på den fortsatta kreditexpansionen som stödjer det officiella tillväxtmålet.

Dessa pågående risker, tillsammans med de ytterligare risker som Brexit-omröstningen har satt igång, är mer oroande eftersom förväntningarna om långsiktig potentiell tillväxt har sjunkit. Delvis är denna höst resultatet av demografiska och tekniska trender; men lägre potentiell tillväxt minskar efterfrågan idag och därmed investeringar, vilket genererar ännu lägre potentiell produktion framöver, i en ond cirkel. Svag efterfrågan i dag kan urholka en ekonomis produktionskapacitet även genom andra kanaler – förlust av arbetskraftskompetens, avskräckt arbetskraftsdeltagande, lägre dynamik i näringslivet och långsammare spridning av teknisk bästa praxis.

Politiska åtgärder behövs

Politiker bör inte acceptera nuvarande tillväxttakt som en "ny normal", dikterad av faktorer utom räckhåll för politiken. Riskerna sträcker sig utöver de rena ekonomiska kostnaderna för en nedgång i ihållande stagnation. Dessutom kommer en miljö med långsam tillväxt att förvärra de sociala spänningarna som är förknippade med långsiktig lönestagnation, strukturella ekonomiska förändringar och program för hotade rättigheter. Dessa påfrestningar bidrar till efterfrågan på inåtriktade lösningar som försöker vända långsiktiga globala trender på bekostnad av de öppna, dynamiska marknaderna som har levererat global tillväxt under större delen av efterkrigstiden.

Det är upp till politiska beslutsfattare (och ännu fler, politiska ledare) att erbjuda en berättelse om denna långsiktiga utveckling för att motverka de populära som skyller alla missförhållanden på globalt orienterade marknader. Men den berättelsen måste också erbjuda hopp om politiska åtgärder som kan återställa medelklasser och en känsla bland väljarna att fördelarna med ekonomisk tillväxt kan delas mer rättvist.

Med politiskt utrymme begränsat längs flera dimensioner är det avgörande att använda alla de viktigaste politiska hävstångarna effektivt – tillväxtvänlig finanspolitik, välordnad strukturpolitik och penningpolitiskt stöd för förankrade inflationsförväntningar. Effektiva policypaket kommer att utnyttja synergier mellan olika instrument; och politiken kan bli ännu mer effektiv när den också kan utnyttja synergier mellan länder. Mer än någonsin bör beslutsfattare överväga förekomsten av sina åtgärder för olika inkomstgrupper, tillsammans med åtföljande åtgärder för att stödja social sammanhållning samtidigt som de främjar ekonomisk tillväxt och stabilitet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend