Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Moldova i centrum för internationell utredning om korruption

DELA MED SIG:

publicerade

on

vlad-plhotniuc

Det internationella samfundet, inklusive EU, har uppmanats att hålla inne framtida finansiering för Moldavien tills en fullständig utredning har hållits för att ställa dem bakom ett brott som kallas "århundradets rån" inför rätta.

Ilskan har byggts upp sedan det avslöjades förra året att nära 15 procent av Moldaviens bruttonationalprodukt på cirka 1 miljard dollar försvann i en massiv korruptionsskandal som involverade tre av landets största banker.

Den systematiska plundringen av Moldaviens ledande banker orsakade uppståndelse över det politiska spektrumet. Än så länge är dock den enda politiska person som fängslats i samband med stölden den tidigare premiärministern Vlad Filat.

Han är en bitter rival till Vlad Plahotniuc, Moldaviens mest fruktade politiker, som enligt chefredaktören för den populära moldaviska tidskriften Panorama Dmitrij Chubasjenko allmänt sett anses vara den största mottagaren av stölden.

Under ett visselstoppbesök i Bryssel sa Chubasjenko att det var dags för EU, USA och andra internationella organ att öka trycket på Moldavien att genomföra en "fullständig och grundlig" utredning av Plahotnuics personliga inblandning i bankskandalen.

Misslyckandet med att ställa de ansvariga inför rätta påminner om en annan skandal, känd som "den kungliga jakten", som involverade högt uppsatta moldaviska tjänstemän och slutade med en ung affärsmans död. Endast ett internationellt ramaskri, särskilt från EU:s högsta tjänstemän, tvingade Chisinau att avslöja sanningen om omständigheterna.

Annons

Den senaste skandalen ser ungefär likadan ut, men istället för att göra en grundlig utredning anklagas de moldaviska myndigheterna och Plahotniuc själv för att ha raderat alla spår av brottet, säger Chubasjenko.

Han säger att en serie mystiska dödsfall senare inträffade som involverade människor som kan ha kunnat avslöja "hemligheter" om rånet.

Den inkluderade moldaviska parlamentsledamoten Ion Butmalay som begick självmord genom att skjuta sig själv i bröstet (två gånger) och Mihay Bolokan, chef för avdelningen vid Moldaviens nationalbank, som dog av gasförgiftning i sitt hem.

Ett annat fall var föraren av en pansarbil med Banka de Economii som försvann under mystiska omständigheter. Bilen hittades senare utbränd, tillsammans med ett stort antal bankfiler som innehöll viktig information om rånet.

På andra håll är Sergey Sagaidak, en officer vid Banka Sociala, gömd utomlands efter ett misslyckat mordförsök.

Under tiden har journalister som har skrivit om rånet utsatts för hot, inklusive Natalia Morar, en populär moldavisk mediefigur, som fick "varningar" från okända personer och "problem" om hon fortsatte att rapportera fallet.

Ett exempel på det tryck som skulle kunna utövas, föreslår Chubasjenko, skulle vara att Internationella valutafonden (IMF) håller tillbaka utbetalningen av sin senaste lånetranch till Moldavien.

Men att EU, eller USA, skulle ha att göra med en så impopulär och misstrodd figur som Plahotniuc har förskräckt många moldaver, säger Chubasjenko.

"Ingen anser att Plahotniuc är proeuropeiskt. Han är pro-Plahotniuc och pro-korruption”, förklarade han.

Chubasjenko berättade att Plahotniuc under många år har dragit en tät slöja över källorna till sin rikedom och makt.

Men vad som är känt är att Plahotniuc, som fyller 50 år i december, äger Moldaviens två största TV-sändare, Prime och TV2 Plus, och, säger Chubasjenko, hans inflytande märks på alla nivåer av det moldaviska livet, inklusive rättsväsendet, civilförvaltningen och näringslivet. gemenskap.

Plahotniuc, Moldaviens enda oligark, gick in i politiken i november 2010 och blev parlamentsledamot för det demokratiska partiet. Han lämnade parlamentet förra året men tros hysa ambitioner om att bli landets nästa premiärminister efter 2018 års parlamentsval.

I januari föreslogs Plahotnuic av sitt parti som premiärminister men Moldaviens president Nicolae Timofti noterade att han "misslyckades med att uppfylla kriterierna" för posten.

För två år sedan beskrev Europarådets generalsekreterare, Thorbjorn Jagland, Moldavien, en fattig nation med 3 miljoner människor, som en "tillfångatagen stat" och Chubasjenko säger: "Om den tillfångatogs har den fångats av en person: Plahotniuc. ”

Plahotniuc har under åren anklagats för flera brott, inklusive människohandel, korruption i stor skala och det så kallade "århundradets rån", men har aldrig formellt åtalats.

Chubasjenko säger, "Han kontrollerar inte bara landet, han äger det. Men han är också den mest hatade mannen i landet med senaste opinionsundersökningar som visar över 90 procent av allmänhetens ogillande av vad han gör mot Moldavien.”

Han säger att tycoonen har ett rykte som är så giftigt att även hans politiska vänner brukar försöka hålla avstånd offentligt.

Chubashenko tror att fallet med "århundradets rån" skulle kunna påskyndas med en eventuell utredning i USA av Plahotnuics inblandning i den moldaviska bankskandalen, med en nyckelfigur här som Mikhail Gofman, en tidigare senior officer vid Moldaviens nationella anti-korruptionscenter .

Inte mindre än 1 miljard dollar av det som stulits från moldaviska banker var pengar från IMF och följaktligen av USA.

L.Todd Wood från Washington Times skriver att "den chockerande sanningen är att mycket av dessa pengar tillfördes Moldavien från IMF och andra västerländska finansinstitutioner; kort sagt, pengarna stals från västerländska skattebetalare”.

Gofman är för närvarande i USA där han, under en presssession för Heritage Foundation, avslöjade bevis relaterade till "århundradets rån" och Plahotniucs påstådda inblandning.

Han kallades till en provisorisk förhandling den 18 juli i Chisinau, Moldaviens huvudstad, organiserad av den allmänna åklagarmyndigheten. Gofman sa att han skulle närvara trots att han riskerade sig själv från Plahotnuics hantlangare.

Förutom bevis som Gofman tillhandahållit mot honom, kan Plahotnuic komma under press på en annan flank.

Ilan Shor, den moldaviska tycoonen och en av männen i centrum för bankskandalanklagelserna. Moldaviska finansiella strukturer som kontrolleras av Shor citerades i utredningen av fallet av Kroll Audit Co. Shor har arresterats och väntar på ett domstolsbeslut i Moldavien om sitt öde.

Chubashenko säger att Shor också kan ge "mycket fördömande" bevis mot Plahotnuic.

Plahotnuics egna politiska ambitioner skulle också kunna omintetgöras, säger Chubasjenko, av ekonomen Maia Sandu, som leder partiet för handling och solidaritet. Hon är en före detta utbildningsminister i Moldavien och hög tjänsteman vid Världsbanken som ses som en trovärdig alternativ kandidat att bli Moldaviens president i november.

Chubasjenko hänvisade också till nyligen uttalanden av Sandu som har skickat ett öppet brev till IMF och uppmanar den att avbryta ytterligare överföringar till Moldavien tills "en strikt mekanism har upprättats för att kontrollera korrekt användning av IMF:s medel". Sandu är övertygad om att utan så tuffa åtgärder "kommer fondens pengar att stjälas som det hände tidigare".

Chubasjenko säger att det internationella samfundet måste intensifiera trycket på Chisinau, inklusive en internationell utredning om "århundradets brott" och Plahotnuic själv, en man som, trots sin makt, inte har någon officiell post i regeringen.

Plahotnuic fortsätter att presentera sig själv, säger Chubasjenko, som en "vän av väst".

Den tidigare EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso deltog nyligen i ett forum organiserat av Plahotnuic och Plahotnuic avbildades stående axel vid axel i Washington nyligen tillsammans med USA:s biträdande utrikesminister Victoria J. Nuland.

I en nypublicerad artikel om frågan ifrågasätter Chubasjenko det kloka i att fortsätta ge ett tyst stöd till ett land, som stöds av en oligark, på grundval av att det är ett "ankare för stabilitet."

Han säger. "Plahotnuic har skapat en ond pyramid och vad man kan kalla en mjuk diktatur. Han har gjort sig många fiender, både inom Molodova och utanför dess gränser. Han suger systemet och har absolut ingen hänsyn till sitt land, bara för sig själv. Han ser landet som sin personliga tillgång och är inte ansvarig inför någon."

Han tillägger, "Han utpressar västvärlden men EU kan ha verkligt inflytande här. Den har en röst och rösträtt inom IMF och som sådan kan Bryssel sätta press genom att insistera på att framtida IMF-finansiering till Moldavien är strikt villkorad av reformer i Moldavien som kommer att göra sig av med avskyvärda människor som Plahotnuic.

"EU kan också insistera på rättvisa och fria presidentval i november. Allt detta är mycket viktigt för EU eftersom många moldavier för närvarande är besvikna över dess politik gentemot sitt land.

Eftersom intäkterna från bankrånet tros ha tvättats genom medlemsländer har Europol, EU:s polismyndighet, en nyckelroll att spela i en internationell utredning.

Chubasjenko sa: "Budskapet som förmedlas är detta: det internationella samfundet har inte råd att ses stödja en gangster."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend