2016-08-13-Putin-Ivanov-VäinöVladimir Putin (mitt) ersätter oväntat sin nära allierade och mäktiga stabschef Sergei Ivanov (vänster) med Anton Vaino (höger), en före detta diplomat som tjänstgjorde som Ivanovs ställföreträdare
Andrew Monaghan

Senior Research Fellow, Ryssland och Eurasia-programmet, Chatham House

Kontinuitet är ett avgörande drag i det ryska politiska och byråkratiska landskapet. Många av de framstående politikerna och tjänstemännen har haft ledande befattningar sedan mitten till sena 1990 med verkliga blandningar relativt relativt sällsynta, och Vladimir Putin skrev offentligt om sin ogillar att skjuta människor.

Men nyligen har denna uppenbara kontinuitet sett allt mer paradoxal ut med stor personalomsättning, även på högre nivåer. I slutet av juni avskedades till exempel högre officerare i den baltiska flottan, och i juli skedde uppsägningar och utnämningar av regional personal.

Och nu har Putin tagit bort Sergei Ivanov, en medlem av hans kärnan i St Petersburg, från befattningen som chef för presidentadministrationen. De exakta skälen för hans flytt till miljö och transport förblir opaka, men officiellt verkar det vara en del av en plan: han uppgav att han och Putin hade ett långvarigt avtal om att han borde fyra år i tjänsten och att flytten har varit på väg i några månader.

Ytterligare förändringar i systemet?

Sådana drag har genererat mycket diskussion om "rensningar" och "skakningar", och spekulationer om möjligheten att föreställa ytterligare större förändringar i systemet.

Faktum är att det ryska ledarskapsteamet nyligen har övervakat regelbundna grupprotationer av personal på regional nivå under de senaste åren, inklusive guvernörer och presidentens utsändare. De senaste rörelserna passar denna trend, som ekar liknande rotationer under våren och hösten 2014 och kommer i kölvattnet av en omorganisation av interna brottsbekämpande och säkerhetstjänster i april i år.

Två viktiga möten kopplar rörelserna från 2014 till årets. Under hösten 2014 utnämndes Viktor Zolotov, länge tjänstgörande chef för presidentens kroppsvakt, till positionen som första vice inrikesminister och befälhavare för inre trupperna; och sedan i april i år utsågs han till befäl för den nyetablerade nationella vakten.

Annons

Den andra är främjandet av Sergei Melikov. Tidigare chef för inrikesministeriets specialoperationsavdelning utnämndes han till presidentens utsändare till Nordkaukas federala distrikt våren 2014. I juli utnämndes han till första befälhavare för National Guard. Båda verkar vara en del av en sammanhängande plan för att utse personal för att få förberedande erfarenhet före sina nya befattningar.

Samtidigt har det varit en omsättning av äldre individer. Yevgeniy Murov, länge tjänstgörande chef för Federal Protection Service, pensionerade nyligen och Igor Sergun, chef för militär underrättelse, dog i januari. Och Putin har avskedit Evgeny Dod, styrelseordförande för chefer för Rushydro, (han har därefter arresterats på anklagelser om bedrägeri), och Vladimir Dmitriev, chef för VEB.

Bland Putins långsiktiga allierade förlorade Vladimir Yakunin sin position som chef för ryska järnvägar under hösten 2015, Viktor Ivanov gick i pension i vår, och Andrei Belyaninov, chef för Federal Customs Service sedan 2006, avgick mitt i en skandal i sommar. Samtidigt är Sergei Ivanovs övergång till presidentens utsändare för ekologi och transport hittills den mest profilerade av alla dessa drag.

Försök till föryngring

Återigen, snarare än "rensningar" eller "stora uppskakningar", verkar dessa drag vara en blandning av naturlig utveckling med försök att föryngra systemet samtidigt som det blir mer effektivt. Tre relaterade punkter sticker ut

Först utövar ledningen ett stort tryck på systemet för att det ska fungera mer effektivt i en tid av internationell spänning och ekonomisk stagnation. Putin betonar upprepade gånger att begränsade resurser måste användas mer effektivt och planer måste genomföras. De som inte kan leverera resultat - även om de är nära presidenten - befrias från sina jobb.

Avskedningarna från Dod, Dmitriev och i den baltiska flottan verkar passa in i denna kategori, liksom kanske Yakunin och Belyaninov. Och några ryska källor antyder att Ivanovs död sedan 2014 inte har presterat tillfredsställande.

För det andra illustrerar ersättningarna den starka underliggande känslan av att utveckla kontinuiteten, eftersom många av de nya utnämndes befordrades från första suppleant eller suppleant eller från nära besläktade positioner.

Vaino, även om det inte är en av ledarnas kärngrupper i St Petersburg, har arbetat på presidentens kontor sedan 2002 och haft ledande befattningar nära Putin i nästan ett decennium, inklusive i presidentadministrationen sedan 2012, där han också var Ivanovs ställföreträdare (Ivanov själv föreslog honom för marknadsföring). Och Ivanov själv, det är värt att notera, har inte gått i pension och behåller en permanent position i det ryska säkerhetsrådet.

För det tredje, när man sammanför dessa punkter, sker det en naturlig utveckling i systemet när individer når pensionsåldern: Murov var 68, Yakunin 67 och Viktor Ivanov 65.

Det kommer oundvikligen att bli fler pensioner bland seniorgruppen, och utnämningen av Vaino, 44, illustrerar att yngre individer i deras 40 (och till och med 30) redan går framåt i systemet. Putin har uttalat att ”färskt blod” bör föras in i systemet genom organisationer som Populärfronten och partipremiärerna.

Därför bör fler pensioner och avskedningar förväntas - även av högre personer - eftersom ledningen försöker föryngra systemet och få det till att fungera mer effektivt. Ambisiösa och kompetenta individer kommer att positionera sig för framsteg när det politiska landskapet utvecklas under de kommande fem åren.