Anslut dig till vårt nätverk!

Brott

Ideologi: Drivkraften bakom #radikalisering?

DELA MED SIG:

publicerade

on

terrorism-taggarDen 1 februari 2017 stod European Foundation for Democracy, i samarbete med TRENDS Research & Advisory, värd för en policy briefing med titeln: "Ideologi: drivkraften bakom radikalisering?". Under hela diskussionen kommenterade experter den roll som ideologi spelar för att främja extremism, analysera bristerna i nuvarande analyser och praxis och föreslå ett nytt tillvägagångssätt för att tackla radikalisering.

Gästtalare var: Roberta Bonazzi, ordförande för European Foundation for Democracy (moderator); Ahmed Al Hamli, ordförande för TRENDS Research & Advisory; Saad Amrani, chefskommissionär för den belgiska federala polisen; Richard Burchill, forskningschef, TRENDS Research & Advisory; och Mohamad Khadam Aljamee, sekreterare för Union of Syrians Abroad.

Evenemanget hölls på Info Point Europa och bestod av ett betydande antal EU-tjänstemän, beslutsfattare och akademiker, med cirka 40 personer som deltog.

Alla talare var överens om att försöken att profilera extremister utifrån socioekonomiska och geografiska ursprung har misslyckats. Den främsta drivkraften bakom extremismen, enligt dem, finns i ideologin och den roll den spelar för att radikalisera individer.

När det gäller den islamistiska ideologin betonade paneldeltagarna att den drivs av en politisk syn på religion. Richard Burchill observerade hur dess styrka härrör från idén om att bygga en islamisk utopi i den här världen, som en förväntan på livet efter detta. Detta ideala system är baserat på Guds bud och föreskrifter, och är som sådant befriat från bevisbördan för dess genomförbarhet eller önskvärdhet, sa han. Kombinationen av uppfattade klagomål från den verkliga världen med löftet om en religiös utopi skapar en explosiv blandning, som är huvudkällan till radikalisering, tillade han.

Paneldeltagarna var dock överens om att västerländska analytiker ofta misslyckas med att förstå den religiösa karaktären av denna ideologi, även om religion är grundläggande och utgör en mycket stark drivkraft i detta sammanhang.

En av paneldeltagarna spårade inträngningen av religiös extremism till 1970-talet i Europa och Nordafrika: radikala aktörer fann grogrund hos intellektuellt oerfarna människor och tog till de medel som stod till deras förfogande (bygga moskéer, predika, publicera radikalt material och senare helt utnyttjar de digitala medierna) för att främja en splittrande och hatisk diskurs baserad på distinktionen mellan de «goda» och de «dåliga» - där de senare inkluderar såväl icke-muslimer som muslimer, om de inte överensstämmer med islamisternas konservativa åsikter.

Annons

De flesta paneldeltagarna nämnde salafister och Muslimska brödraskapet som relevanta exempel, och betonade att de delar samma mål som ISIS, dvs. skapandet av en islamisk stat, som bara skiljer sig åt när det gäller sätten att uppnå det.

Det framhölls vidare att fenomenet är ännu farligare för närvarande, på grund av den syriska flyktingkrisen, vilket skapar gynnsamma förutsättningar för islamistiska grupper att utnyttja utsatta människors svåra situation för att driva dem mot radikala ideologier.

Ett nyckelbudskap som framkom ur diskussionen är nödvändigheten av att dra en tydlig gräns mellan en radikal ideologi med en politisk agenda och islam som tro. I själva verket, som Ahmed Al Hamli betonade, medan islamistiska grupper fördömer alla de som avslöjar sina mål som fiender eller hatare av islam, betyder det inte att värna om sin politiska ideologi att vara emot islam. Den motsätter sig tvärtom en splittrande, antidemokratisk och intolerant diskurs som faktiskt är ett grepp mot islam.

Alla talare var överens om behovet av att uppmuntra såväl regeringar som icke-islamistiska muslimer att motsätta sig den här typen av grupper som genom sina handlingar kan ge muslimer ett dåligt rykte, vilket i sig kan leda till att muslimer mer allmänt diskrimineras.

Roberta Bonazzi betonade det civila samhällets roll i denna kamp och behovet av att stärka liberal-demokratiska aktörer för att stärka motståndskraften hos utsatta samhällen. Hon gjorde klart att radikaler inte bör bemyndigas, vare sig de är våldsamma eller icke-våldsamma, på samma sätt som man inte skulle anförtro högerextremister avradikalisering av nynazister.

Alla paneldeltagare var överens om det faktum att en effektiv förebyggande politik måste passera genom ett nätverk av olika intressenter som inte drar sig för att ta upp den politiskt-ideologiska tolkningen av religion, och från att föra fram ett annat narrativ. Att engagera sig i denna religiösa komponent kommer att vara avgörande både mot extremism och för att bygga ett mer integrerat samhälle av ömsesidig tolerans.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend