Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Kazakstans utrikesminister informerar parlamentet om Astanas arbete med FN:s säkerhetsråd och prioriteringar i Centralasien

DELA MED SIG:

publicerade

on

KZK_9369_657_438_95Kazakhs utrikesminister Kairat Abdrakhmanov informerade ledamöterna av Mazhilis (underhuset) i parlamentet om nationens prioriteringar som medlem av FN:s säkerhetsråd (UNSC) 2017-2018, samt svarade på deras frågor om en lång rad frågor , under den 13 mars så kallade regeringstimmen, skriver Malika Orazgaliyeva.

Kazakstan är det första centralasiatiska landet som valts som icke-permanent medlem i säkerhetsrådet, sade ministern. Det är ett stort ansvar och under de kommande två åren kommer nationen att krävas att reagera adekvat på globala utmaningar dagligen.

Landets prioriteringar, som beskrivs i ett politiskt tal i januari 2017 från president Nursultan Nazarbayev, inkluderar att gå mot en värld fri från kärnvapen, förhindra hotet om globalt krig, främja fred i Afghanistan och skapa en regional fredszon i Centralasien, forma en global antiterroristkoalition (nätverk) under FN:s överinseende, främja Afrikas fredliga utveckling, anpassa UNSC:s verksamhet till 21-talets krav och utarbeta en upplägg för regelbundna möten med UNSC:s medlemsländer på statschefs- och regeringsnivå för att stärka ett kollektiv politisk vilja att ta itu med globala utmaningar.

"Vårt land startade sitt ansvarsfulla uppdrag från den 1 januari. Idag är Kazakstans delegation aktivt involverad i diskussionen om säkerhetsrådets agenda", sade Abdrakhmanov. "Kazakstan kommer att vara ordförande för FN:s säkerhetsråd i januari 2018 med huvudfokus på Centralasien och Afghanistan."

Baserat på dess auktoritet, tillade han, har Kazakstan fått förtroendet att vara ordförande i säkerhetsrådets kommittéer för Afghanistan/Taliban (kommittén 1988), ISIL/DAESH/Al Qaida (kommittén 1267/1989/2253) och Somalia/Eritrea (kommittén 751/1907) ).

Abdrakhmanov noterade att Kazakstan kommer att fortsätta med sin strävan efter en kärnvapenfri värld och, med utgångspunkt i tidigare års händelser, kommer detta år att vara värd för den 60:e Pugwash-konferensen om vetenskap och världsfrågor i Kazaks huvudstad den 29 augusti, FN- utses till den internationella dagen mot kärnvapenprov. Även den dagen förväntas den internationella atomenergiorganets (IAEA) bank för låganrikat uran (LEU) att lanseras formellt, sade ministern.

Kazakstan har efterlyst ytterligare förbättringar av FN:s fredsbevarande system och har för avsikt att ge sitt eget bidrag genom att öka antalet militära observatörer och fredsbevarande styrkor till FN:s uppdrag. Kazbat, Kazakstans fredsbevarande bataljon, etablerad 2000, är ​​fullt utrustad och bemannad med högt kvalificerade och professionella officerare och soldater, enligt biträdande försvarsminister generalmajor Talgat Mukhtarov, som också deltog i evenemanget.

Annons

Den föreslagna Astana uppförandekoden är en gemensam mekanism för att bekämpa terrorism som kommer att hjälpa till i bildandet av FN:s globala antiterroristkoalition (nätverk) för att besegra terrorism och minska det globala terrorhotet, sade Abdrakhmanov.

Ministern ägnade mycket tid åt att prata om Kazakstans förbindelser med andra nationer i Centralasien som en av dess högsta prioriteringar. Han noterade att landets säkerhet är nära kopplad till den i Centralasien och betonade vikten av att stärka samarbetet mellan regionala säkerhetsorganisationer.

"Kazakstan är en bro mellan öst och väst. Som ordförande för OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) och medlem i FN:s säkerhetsråd har vi alltid främjat en större dialog... och vi vill att FN-tribunen ska användas av CSTO (Collective Security Treaty Organisation), SCO (Shanghai Cooperation) Organisationen), NATO (North Atlantic Treaty Organisation) och Europeiska unionen (EU) för att tillhandahålla gemensamma tillvägagångssätt för att ta itu med gemensamma problem", sade han och listade en "hel skala" av problem som Centralasien står inför såsom narkotikahandel, terrorism och religiös extremism.

"Tillsammans med internationella organisationer kan vi fokusera på till exempel frågor om gränsöverskridande floder i Centralasien", sa Abdrakhmanov.

Han tillade att Centralasien har regelbundna dialogplattformar med Japan, Sydkorea, USA, EU och Indien och en liknande diskussion planeras med Frankrike dit ministern bjuds in i slutet av månaden.

”Jag skickade också ett brev till mina kollegor i Centralasien där jag föreslog att man skulle upprätta ett gemensamt forum för de fem länderna på vår nivå. Det finns inga olösliga problem mellan våra länder. Kazakstans medlemskap i FN:s säkerhetsråd är en unik möjlighet att locka världens uppmärksamhet till den centralasiatiska regionen”, sa den kazakiska diplomaten.

"Vi har för avsikt att ta praktiska åtgärder med Kirgizistan för att hjälpa dem att anpassa sig till medlemskapet i Eurasian Economic Union (EAEU). Vi talar också om att anta omfattande program för att implementera våra strategiska partnerskap med länderna i Centralasien”, tillade han.

"Den 22-23 mars planerar Uzbekis president Shavkat Mirziyoyev att besöka vårt land. Det är ytterligare ett exempel på ömsesidiga avsikter att stärka banden”, sa Abdrakhmanov.

Under 2016 gav Kazakstan 300 miljoner tenge (943,485 100 USD) i humanitärt bistånd (ODA) till Tadzjikistan, 314,495 miljoner tenge (586 1.8 USD) till Kirgizistan och XNUMX miljoner tenge (XNUMX miljoner USD) till Syrien, sade Abdrakhmanov.

"Vårt humanitära bistånd är alltid välkommet, men vi behöver utöka det officiella utvecklingsbiståndet (ODA) och den sfären måste expandera också," noterade han.

Abdrakhmanov lyfte vidare vikten av ekonomisk diplomati för landets utrikesministerium.

"Ekonomisk diplomati är inte bara en högsta prioritet, utan också huvudkriteriet för att bedöma effektiviteten hos våra ambassader", sa han. "I partnerskap med andra byråer bygger vi upp mekanismer för att attrahera investeringar och främja export."

På andra ställen noterade han att frågorna om att lösa Kaspiska havets rättsliga status går framåt, och tillade att ministermötet kommer att behöva hållas innan Kaspiska toppmötet äger rum i Kaspiska huvudstaden där den relevanta konventionen förväntas undertecknas.

Under frågestunden svarade han på en fråga angående Kazakstans initiativ att stärka globala utvecklingsinsatser genom att föreslå att FN:s medlemsländer frivilligt bidrar med en procent av sina årliga militärbudgetar för att uppnå målen för hållbar utveckling (SDG).

Enligt ministern ombads Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI) och Internationella fredsbyrån (IPB) att studera detta förslag i detalj. Forskningen från SIPRI presenterades för FN förra året.

"Vi måste inse att vissa länder istället försöker utöka sina militärbudgetar. Vi kommer att fortsätta att sträva efter vårt mål, säger han.

Abdrakhmanov lade till att hålla EXPO 2017 i huvudstaden och att skapa det internationella centret för överföring av grön teknologi under FN:s överinseende kommer att vara Kazakstans praktiska bidrag till att implementera regionala och globala mål.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend