Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

#Kazakstan omfamnar mångfald hjälper till att bygga nationell enhet

DELA MED SIG:

publicerade

on

En stark känsla av nationell identitet är kanske den viktigaste resursen ett land kan ha. Samhällen som besitter dessa känslor av stolthet och tillhörighet kan lättare gripa möjligheter och, kanske ännu viktigare, arbeta tillsammans för att övervinna utmaningar.

Vi ser denna nationella motståndskraft i aktion runt om i världen inför naturkatastrofer eller, alltför ofta idag, när terrorismen slår till. Där det finns en tydlig nationell identitet svarar samhällen på sådana upprördheter lugnt och med ökad solidaritet, vilket förhindrar splittring och rädsla som naturligtvis är terroristernas mål.

Förr var den nationella identiteten kanske lättare att forma. När det globala flödet av människor var mycket långsammare och mindre vanligt, var det mer sannolikt att länder bestod av personer med liknande etnisk bakgrund, erfarenheter och språk. Men så är det inte längre. Med utbredd migration är utmaningen många länder har ställts inför att bibehålla eller skapa en stark känsla av nationell identitet från en mycket mer mångfaldig befolkning.

USA, vars befolkning till övervägande del består av invandrare som flyttat för att bygga ett nytt liv, är ett tydligt exempel på hur detta kan uppnås. På sitt sätt har Kazakstan också en enorm mängd att vara stolt över.

Från en befolkning som består av en förvirrande variation av nationaliteter och etniska grupperingar – av vilka många tvingades bosätta sig här – har ett sammanhållet samhälle skapats där alla, oavsett bakgrund, värderas och kan ge sitt fulla bidrag. Det har gjort det möjligt för vårt land att planera en distinkt kurs, både nationellt och internationellt, under de senaste 25 åren.

Det är en känsla av nationell identitet djupt rotad i vårt land, våra traditioner, delade erfarenheter och värderingar. Dessa länkar, som president Nursultan Nazarbayev sa i sin framstående åsikt Kurs mot framtiden: Modernisering av Kazakstans identitet måste skyddas och vårdas. Det skulle vara hänsynslöst att kasta dem eftersom de är grunden på vilken vår framgång har byggts.

Men det är också viktigt, som presidenten tillade, att vi inte lurar oss själva att tro att vår nationella identitet bör frysas. Med förändringar som accelererar i vår värld, kommer de nationer som bäst kommer att klara sig och frodas under de kommande decennierna att vara de som vågar fortsätta att förändra sig själva. Detta inkluderar att vidta nödvändiga åtgärder för att stärka och modernisera sina nationella identiteter genom att vara redo att avskaffa de aspekter som är förlegade och i allt högre grad kommer att fungera som hinder för framsteg.

Annons

Det är därför som presidenten, tillsammans med program som redan påbörjats för att diversifiera och stärka vår ekonomi och påskynda politiska reformer, nu har lagt fram en tydlig vision för att modernisera Kazakstans känsla av nationell identitet tillsammans med konkreta steg för att hjälpa till att förverkliga denna ambition. Det är ytterligare ett tecken på beslutsamheten att se till att landet är i form och redo att kartlägga sin väg genom vad som är en globalt osäker era.

Det är en identitet som på något sätt kommer att stärka dessa kopplingar till vår tidigare erfarenhet. Det är till exempel inget nytt med att se till att vår ekonomi och vårt sätt att leva är hållbart. Att leva i samklang med vår miljö, att förvalta resurser för framtida generationer, var vad våra förfäder gjorde naturligt i århundraden.

Även förr i tiden var de som bodde på land öppna för nya idéer och influenser. Kazakstan var då, som det är nu, en plats där kulturer och civilisationer möttes. Denna öppenhet har naturligtvis också varit en av de utmärkande egenskaperna hos det moderna Kazakstan under dess första 25 år och en viktig anledning till vår framgång.

Men det är ett förhållningssätt som vi inte kan ta för givet. Vi måste ha en vilja att fortsätta titta och svara på vad som händer utanför våra gränser. Om inte länder är redo att lära sig och anpassa sig av det vi ser, kommer de att finna sig dåligt förberedda både för globala stormar som oundvikligen slår till eller för att dra nytta av nya möjligheter som förändringar medför.

Detta kräver, som vi har sagt tidigare, fortsatta satsningar på utbildning. Den behöver också förtroende för att fortsätta modernisera vår nationella identitet samtidigt som vi bevarar det som gör vårt land och vårt folk speciellt. Det är definitionen av en modern patriotism och ett land som ser på framtiden med tillförsikt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend