Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Eurobarometer: Européer avslöjar vad de vill att EU ska göra mer med

DELA MED SIG:

publicerade

on


Européer inser alltmer behovet av gemensamma lösningar på de mest angelägna problemen, men ifrågasätter ändå om politiken kommer att kunna leverera, enligt en ny undersökning. Eurobarometerundersökningen, som genomfördes i mars, gjordes på uppdrag av Europaparlamentet för att få en uppfattning om vad folk vill ha. Kolla in vår infografik för att se inom vilka områden människor förväntar sig mer av EU och läs vidare för en översikt över undersökningens huvudsakliga resultat.

Européer kräver lösningar från EU

De flesta svarande anser att Europa borde göra mer för att ta itu med en lång rad frågor, från säkerhet till migration och arbetslöshet. Jämfört med förra året tycker färre européer att EU inte gör tillräckligt när det gäller nyckelområden som terrorism, säkerhet, migration, skattebedrägerier och arbetslöshet, vilket kan bero på de åtgärder som vidtagits på EU-nivå sedan dess. Kolla in infografiken för detaljer och en uppdelning per medlemsstat.

Stödet för EU ökar

I allmänhet är européer mer positiva till EU, med 56 % av de tillfrågade som säger att EU-medlemskap är bra, en ökning med fyra procentenheter från september 2016. Men åsikterna varierar kraftigt mellan länderna: endast cirka en tredjedel av tjecker, greker, italienare och kroater delar denna åsikt.

Dessutom känner 56 % av de tillfrågade i EU som de har en anknytning till EU, en ökning med fem procentenheter från november. Men fler människor känner en anknytning till sin stad (87 %), region (87 %) eller land (91 %).

Fler intresserade av EU-politik 

Annons

Fler människor uppmärksammar EU-politik, med 57 % som uttrycker intresse för EU-frågor, jämfört med 54 % i september 2015. Nu säger 43 % av de tillfrågade att de känner att deras röst räknas i Europa, en ökning med sex procentenheter från september förra året. Ändå säger ännu fler människor (53 %) att de inte känner sig hörda på EU-nivå. På nationell nivå ser det bättre ut: 63 % håller med om att deras röst räknas i det egna landet, och endast 35 % håller inte med.

Missnöje med demokratin 

Siffror visar på missnöje med hur demokratin fungerar i EU, endast 43 % av de tillfrågade säger att de är nöjda och 47 % säger att de inte är det. Resultaten varierar från land till land, med endast 20 % av grekerna som uttrycker tillfredsställelse. Européer är också oroade över sociala ojämlikheter.

Sammantaget anser många (50 %) att EU är på väg åt fel håll, men färre än tidigare (förra september kände 54 % av de tillfrågade fortfarande så).

 Mer stöd för ett Europa med flera hastigheter

I debatten om Europas framtid blir tanken att vissa länder ska tillåtas gå före andra i popularitet. Cirka 49 % av de tillfrågade stöder ett sådant tillvägagångssätt, upp från 41 % i september 2015. Andelen personer som säger att alla länder bör gå framåt med samma hastighet är nere till 41 % från 48 % i september 2015. Åsikterna skiljer sig markant från en medlem stat till en annan, så debatten verkar långt ifrån avgjord.

Ta reda på vilka människors prioriteringar är för EU här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend