Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Fler europeiska webbplatser möter utmärkta #BathingWater kvalitetsstandarder än någonsin tidigare

DELA MED SIG:

publicerade

on

More than 85% of bathing water sites monitored across Europe in 2016 met the most stringent ‘excellent’ quality standards — meaning they were mostly free from pollutants harmful to human health and the environment, according to the annual bathing water quality report published today (23 May).

Över 96% av badvattenplatserna uppfyllde minimikvalitetskraven enligt EU: s regler.

Smakämnen rapport från Europeiska kommissionen och Europeiska miljöbyrån (EEA) bekräftar en positiv 40-årig trend med allt renare vatten vid stränder och badplatser i hela Europa. Bedömningen har sammanställt analyser av vattenprov vid mer än 21 000 kust- och inlandsbadplatser och ger en god indikation var de bästa platserna med högsta vattenkvalitet troligen hittas i sommar. Badvatten samplas och övervakas för förorening genom fekal förorening från avlopp eller boskap.

As in recent years, the vast majority of Europe’s swimming spots can boast good quality water. In 2016, 96.3% of sites met the minimum ‘sufficient’ quality requirements set out in the EU’s Bathing Water Directive. This is up slightly from 96.1% in 2015. More than 85% (85.5) of bathing water sites met the directive’s most stringent ‘excellent’ water quality standards, up from 84.4% in 2015.

Environment, Maritime Affairs and Fisheries Commissioner Karmenu Vella, Commissioner said: “The excellent quality of European Bathing Water sites is not by chance. It is the result of hard work by dedicated professionals. It shows the importance of nurturing EU policy that promotes green jobs. This year our European Green Week, 29 May – 2 June, will celebrate this investment. Water technicians, flood protectors, environmental chemists, waste water managers – all play an essential role in keeping bathing water quality high.”

EEA Executive Director Hans Bruyninckx said: “It is encouraging to see that more and more bathing water sites across Europe are meeting the highest quality standards. This helps Europeans make better informed choices about the bathing sites they plan to visit this summer. It also shows the effectiveness of our environmental policies and the practical benefits to human health protection and our daily lives when excellent data collection and analysis are conducted.”

Rapporten täcker badvattenplatser i EU, Albanien och Schweiz. Europeiska badvatten är mycket renare än för fyrtio år sedan när stora mängder obehandlat eller delvis behandlat kommunalt och industriellt avloppsvatten släpptes ut i vatten.

Annons

De viktigaste resultaten

  • All reported bathing water sites in Austria, Croatia, Cyprus, Estonia, Greece, Lithuania, Luxembourg, Latvia, Malta, Romania, and Slovenia achieved at least ‘sufficient’ quality in 2016.
  • In five countries, 95% or more bathing waters were assessed as being of ‘excellent’ quality: Luxembourg (all 11 reported bathing sites), Cyprus (99%of all sites), Malta (99% of all sites), Greece (97% of all sites), and Austria (95% of all sites).
  • In 2016, 1.5% (1.4% for EU countries) of bathing water sites were rated as having ‘poor’ water quality. Between the 2015 and 2016 bathing seasons, the absolute number of bathing waters classified as ‘poor’ dropped from 383 to 318 (from 349 to 302 for EU countries).
  • The highest number of bathing sites with ‘poor’ water quality were found in Italy (100 bathing water sites or 1.8%), France (82 sites or 2.4%) and Spain (39 sites or 1.8%)

Bakgrund

The major sources of pollution are sewage and water draining from farms and farmland. Such pollution increases during heavy rains and floods due to sewage overflow and polluted drainage water being washed into rivers and seas. Faecal contamination of water continues to pose a risk to human health, especially if it is found at bathing water sites. Swimming at contaminated beaches or lakes can result in illness. All EU member states, plus Albania and Switzerland, monitor their bathing sites according to the provisions of the EU’s revised Bathing Water Directive. The legislation specifies if the bathing water quality can be classified as ‘excellent’, ‘good’, ‘sufficient’ or ‘poor’, depending on the levels of faecal bacteria detected. Where water is classified as ‘poor’, member states should take certain measures, like banning bathing or posting a notice advising against it, providing information to the public, and suitable corrective measures.

1

Mer information:

landsrapporter

Interaktiv karta över prestanda för varje badplats

Badvattendirektivet

EES-staten badvatten

EU: s gröna vecka 2017

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend