Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Verhofstadt efterlyser en europeisk åklagare för att utreda desinformationskampanjer

DELA MED SIG:

publicerade

on

Under debatten om unionens tillstånd i Europaparlamentet (12 september) har ALDE-ledaren Guy Verhofstadt uppmanat president Juncker att inrätta en särskild åklagare för att utreda och rekommendera åtgärder för att stoppa utländska desinformationskampanjer som syftar till att påverka EU-valet och åtgärder som syftar till att undergräva demokratier i Europeiska unionen.

Verhofstadt uppmanar EU-ledare som möts i Salzburg för att samarbeta med Europeiska kommissionen för att snabba upp en planerad handlingsplan med specifika förslag för ett samordnat EU-svar på utmaningen med desinformation.

"Under de kommande månaderna bör Europeiska kommissionen tillsammans med detta parlament utse en särskild åklagare för att utreda utländsk inblandning avsedd att undergräva europeiska demokratier. Vi måste skydda våra val till Europaparlamentet från utländsk inblandning. Identifiera de utländska agenter som är aktiva på europeiska sociala medieplattformar, såväl som de extremistiska politiker som de samarbetar med. En handlingsplan med specifika förslag för ett EU-svar på utmaningen med desinformation och för att skydda vår valinfrastruktur bör påskyndas.

"I USA är Robert Mueller den särskilda rådgivaren för att utreda rysk inblandning och dussintals åtal har redan avkunnats. Europa måste komma ikapp genom att inrätta en egen särskild åklagare för att utreda och stoppa alla desinformationskampanjer, inklusive de som kommer från Ryssland, och alla andra attacker som syftar till att undergräva våra demokratier.”

Verhofstadt kallade Junckers sista år för "sanningens år för Europa.

"Folk är inte emot Europa, men vill se europeiskt agerande: En europeisk försvarsgemenskap. Att se till att Europa inte behöver stänga sina dörrar från sitt grannskap, utan kan förändra och omvandla det; En verklig europeisk asyl och migration system, inklusive en gräns- och kustbevakning. Att göra oss mindre beroende av autokrater som Erdogan; En reformerad ekonomisk och monetär union för att fortsätta skapa jobb och etablera euron som den mest konkurrenskraftiga och stabila världens valuta."

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend