Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Överdrivet företagsinflytande över beslutsfattande är fortfarande ett hot, säger #ALTER-EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

Överdrivet företagsinflytande över beslutsfattande förblir ett allvarligt hot mot det allmänna intresset över hela Europa och på EU-nivå, varnar en ny rapport publicerad av Alliance for Lobbying Transparency and Ethics Regulation in the EU (ALTER-EU).

Oavsett om man undviker reglering eller ökar offentliga medel för företagsverksamhet: lobbying; svängdörren mellan näringsliv och politik; strategiska pitcher för företagens "expertis"; såväl som privilegierad tillgång till beslutsfattare och företags hot för att utnyttja sin strukturella ekonomiska makt fortsätter att vara mycket effektiva verktyg som används av storföretag för att säkerställa att beslutsfattare prioriterar företags vinstintressen framför viktiga offentliga behov.

Rapporten innehåller åtta fallstudier från EU-nivå och medlemsländer som visar var företagens inflytande har varit så omfattande att det utgör företagsfångst. Fallen har undersökts och skrivits av icke-statliga organisationer och forskare runt om i Europa. De berör olika områden för beslutsfattande, inklusive:

 • Finanspolitik (EU-nivå): en banksektor som mestadels har lyckats undvika strängare regleringar trots att den orsakat en gigantisk finanskris med förödande ekonomiska konsekvenser,
 • Säkerhetspolitik (EU-nivå): en vapenindustri som alltmer har satt agendan och målen för EU:s försvarsprogram, vilket säkerställer ytterligare militarisering men också ökat den offentliga finansieringen av dess dödliga verksamhet.
 • Utsläppsreglering (DE): Volkswagens framgång med att mobilisera den tyska regeringen för att dämpa alla verkliga regleringseffekter från Dieselgate-skandalen
 • Bolagsbeskattning (NL): företagens urspårning av planer på att beskatta utdelningar i Nederländerna i händerna på Shell och Unilever

ALTER-EU-koordinator Claudio Cesarano sa: "Dieselgate och misslyckandet med att reglera finansbranschen efter kraschen har tydligt visat att storföretagens inflytande ofta går utöver enkel lobbying, antingen aktivt eller passivt med hjälp av beslutsfattare. Detta är ett extremt men tyvärr vanligt hot mot allmänintresset, social trygghet, miljön och folkhälsan.”

Myriam Douo, kampanjledare för ALTER-EU-medlemsorganisationen Friends of the Earth Europe sa: "Företagsfångande är farligt för vårt samhälle. Dess förödande konsekvenser kan ses inom många olika politikområden. Att hota EU:s standarder för folkhälsa och miljö genom handelsavtal, genom att tillåta företag att slippa betala rättvisa skatter och genom att utsätta medborgarna för mer extrema risker från finanssektorn. Allt detta för att företagens vinster har prioriterats framför allmänintresset.”

Nina Katzemich, kampanjledare för ALTER-EU-medlemsorganisationen Lobbycontrol, tillade: "Valet till EU-parlamentet är runt hörnet, så det är ett mycket bra tillfälle att sätta kampen mot överdriven företagsmakt på den politiska dagordningen. Mer transparens och strängare etiska regler är viktiga men i slutändan behöver vi en radikal förändring av hur beslutsfattare på alla nivåer interagerar med företag. Medborgarnas behov och krav måste ha absolut prioritet.

 • Smakämnen Alliance for Lobbying Transparency and Ethics Reform (ALTER-EU) är en koalition av över 200 europeiska icke-statliga organisationer och fackföreningar.
 • Läsa Corporate Capture in Europe : When Big Business dominerar policyskapande och hotar våra rättigheter i sin helhet här..
 • Kort tysk version här..
 • Tryckta kopior av rapporten finns tillgängliga på begäran, maila eller ring oss.
 • Fullständig lista över fallstudier som ingår i rapporten:
  - Banksektorn – Kenneth Haar, Corporate Europe Observatory
  Handelspolitik och fallet med TTIP – Paul De Clerck, Friends of the Earth Europe
  Gasindustrin – Myriam Douo, Friends of the Earth Europe

  - Skattepolitik i Nederländerna – Jasper van Teeffelen, Lobbywatch
  - Läkemedelsindustrin – Rachel Tansey, frilansskribent och forskare
  - Dataskydd och integritetspolicy - Léa Caillère Falgueyrac, frilansforskare
  - Vapenindustrin - Bram Vranken, Vredesactie
  - Dieselgate och den tyska bilindustrin - Nina Katzemich, Lobbycontrol
 • Publikationen lanserades den 25 september Mer information här..

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend