Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska agendan för migration

#Migration i Medelhavet: Varför EU behöver partner i regionen"

DELA MED SIG:

publicerade

on

En konferens om "Migration in the Mediterranean: Why the EU needs Partners in the Region" anordnades av den Brysselbaserade NGO European Foundation for Democracy i Europaparlamentet idag (28 november 2018). Konferensen som hölls av MEP Gérard Deprez (ALDE/BE), Tunne Kelam (EPP/EE) och Geoffrey Van Orden (ECR/UK) fokuserade på aktuella utmaningar inom migrationsområdet och det befintliga partnerskapet mellan EU och dess sydliga partner. som Marocko.

EU är Marockos största handelspartner och stod för 59,4 % av handeln 2017. 64,6 % av Marockos export gick till EU och 56,5 % av Marockos import kom från EU. Marocko är EU:s 22:a handelspartner och representerar 1,0 % av EU:s totala handel med världen.

Marocko är inte bara en viktig handelspartner utan också en strategisk allierad till EU, särskilt när det gäller gemensamma utmaningar, som terrorism och migration. Marocko är EU:s enda stabila partner i regionen Mellanöstern och Nordafrika (MENA), som slits av konflikter. EU och Marocko har ett samarbete på hög nivå inom många olika områden, allt från fiske och jordbruk till säkerhet och utvecklingssamarbete.

Migration är en stor oro för EU-medborgare och har orsakat allvarliga politiska omvälvningar som resulterat i val av populistiska partier över hela kontinenten, särskilt efter flyktingkrisen 2015.

Framväxten av nya migrationsvägar gjorde Marocko till en oumbärlig partner för EU, eftersom Spanien (som överträffar Italien och Grekland) lockade det högsta antalet nyanlända, som använde den västra Medelhavsvägen via Marocko i år.

Annons

För att bättre kontrollera och hantera migrationsströmmar för att säkerställa människoliv och respekt för mänskliga rättigheter erkände EU behovet av att intensifiera de finansiella åtgärderna gentemot Marocko och Afrika.

Marocko och EU samarbetar om migrationskontroll sedan 2014. Enligt marockanska myndigheter avbröts 54.000 65.000 försök att ta sig till Europa mellan januari och slutet av augusti i år, förutom 2017 2018 försök under 74. Dessutom meddelade den marockanska regeringen att 1,900, säkerhetsmyndigheter demonterade XNUMX kriminella nätverk som varit aktiva inom smuggling och människohandel och beslagtog mer än XNUMX XNUMX människohandelsfordon.

EU ser Marocko som sin privilegierade partner på migrationsområdet och öronmärkte 55 miljoner euro för Marocko och Tunisien från EU:s förvaltningsfond för Afrika i juli för att utbilda och bättre utrusta gränsvakter som en del av sina ansträngningar för att hjälpa landet att förhindra olagliga migration.

Dessutom godkände Europeiska kommissionen 3 nya migrationsrelaterade program i Nordafrika på totalt 90,5 miljoner EUR i juli som syftar till att öka EU:s bistånd till flyktingar och utsatta migranter och förbättra partnerländernas förmåga att bättre hantera gränserna. Dessutom undertecknade EU avtal med Marocko i september om grön tillväxt och konkurrenskraft, värda 150 miljoner euro och 9 miljoner euro samt programmet för socialt skydd värt 100 miljoner euro. Med dessa program kommer EU att hjälpa marockanska människor att skapa nya jobb, främja innovation och nystartade företag samt socialt skydd.

Det återstår att se om humanitärt bistånd ensamt kommer att vara tillräckligt för att lösa migrationskriserna, eftersom samarbetet med MENA-regionen ska utvidgas över ett brett spektrum av områden, såsom geopolitisk instabilitet, demografisk utveckling, klimatförändringar och socioekonomiska frågor, i för att vara meningsfull.

Som medlem i Afrikanska unionen är Marocko en partner som skulle kunna ses som en bro för att nå ut till andra afrikanska länder och för att stärka samarbetet med dessa länder för att minska grundorsakerna till migration.

Marocko kommer att vara värd för regeringskonferensen för att anta Global Compact för säker, ordnad och regelbunden migration den 10:e och 11:e december.

Syftet med konferensen är att formellt anta Global Compact for Migration, som överenskommits av FN:s medlemsstater den 13 juli 2018. Antagandet av världens första globala migrationsavtal är av yttersta vikt, eftersom det skulle kunna potentiellt förändra livet för nästan 250 miljoner migranter över hela världen. Den bör alltså inte äventyras av populistiska regeringar.

 

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend