Anslut dig till vårt nätverk!

Corporate skatteregler

Cum-ex skattebedrägeri skandal: MEPs kräver efterfrågan, rättvisa och starkare skattemyndigheter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europaparlamentsledamöterna förra veckan krävde en undersökning, reglera förändringar och starkare skattemyndigheter till följd av € 55-miljarderna exklusiva skattebedrägerier.

Skattebedrägeriet, som upptäcktes av ett team av undersökande journalister och har påverkat minst 11 EU-medlemsstater och kostar skattebetalare upp till € 55bn, var redan föremål för en debatt under plenarsammanträdet i oktober och har nu kompletterats med en resolution antagen av en handhändelse.

Förfrågan behövs

Parlamentsledamöterna uppmanar EU: s europeiska värdepappers- och marknadsmyndighet och Europeiska bankmyndigheten att göra en undersökning av de system som ligger till grund för bedrägerierna för att bedöma eventuella hot mot finansmarknaderna, etablera aktörer som är involverade i dessa system, utvärdera om överträdelser av nationell lagstiftning eller EU-lagstiftning och granska de åtgärder som vidtas av nationella tillsynsmyndigheter. Undersökningen bör också identifiera misslyckandena i "samordningen över de medlemsländer som gjorde det möjligt att fortsätta dessa skattesystem genom flera år trots att de identifierats". Slutligen bör undersökningen också presentera rekommendationer för reformer och åtgärder, säger parlamentsledamöterna.

Dessutom uppmanar resolutionen de nationella myndigheterna att "upphöra med straffrättsligheten" genom att inleda straffrättsliga utredningar, ålägga avskräckande påföljder och få rättvisa på "förövarna och upphovsmännen, inklusive inte bara skatterådgivare utan även advokater, revisorer och banker".

EU-regeln ändras

Parlamentsledamöter säger att ändringar i direktivet om obligatorisk utbyte av skatteinformation (DAC6) behövs för att även ålägga offentliggörande av system som är inrättade för utdelningsarbitrage. De uppmanar också kommissionen att revidera direktivet om det gemensamma skattesystemet och undersöka sätt att begränsa användningen av strukturer som specialfordon, som har varit centrala för cum-ex trades.

Annons

Förbättra skatteövervakning

I resolutionen erkänns att krisen i 2008 och de efterföljande nedskärningarna i de offentliga utgifterna inte har sparat skattemyndigheterna. Det uppmanar medlemsstaterna att investera i och modernisera de verktyg som är tillgängliga för skattemyndigheterna och att tillhandahålla tillräckliga personalresurser för att förbättra övervakningen och säkerställa bättre informationsutbyte.

Parlamentsledamöterna uppmanar också kommissionen att föreslå en europeisk ram för gränsöverskridande skatteutredningar, inrättandet av en EU-underrättelseenhet och en tidig varningsmekanism.

Bakgrund

Cum-ex-skattebedrägerierna, upptäckta i 2012, som ursprungligen trodde att de endast påverkat Tyskland, beräknas nu av ett undersökande journalistkonsortium ha varit minst tio gånger dyrare än vad som ursprungligen trodde. Det kan ha påverkat skattekuponger från följande 11 EU-länder: Tyskland, Belgien, Frankrike, Spanien, Italien, Nederländerna, Danmark, Österrike, Finland, Polen, Tjeckien, samt Norge och Schweiz.

Bedrägeriet rörde sig kring banker som underlättar köp och återförsäljning av aktier som tillhör utländska investerare på utdelningsdagen. Den hastighet med vilken dessa transaktioner genomfördes och bristen på kommunikation mellan myndigheter innebar att skattemyndigheterna kämpade för att identifiera aktiernas äkta ägare. Detta utsatte sedan myndigheterna för bedrägliga fordringar, för skattebidrag från utländska personer som låtsas ha betalat en utdelningsskatt, som, som utlänningar med ett fiktivt bevis på att ha betalat skatt någon annanstans, skulle kunna återhämta sig. Ofta betalade skattemyndigheterna en obetald skatt många gånger över.

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend