Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Maj i fara över #Brexit på EU-valdagen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Premiärminister Theresa May var under intensiv press att ange ett datum för sin avgång efter att hennes sista Brexit-satsning misslyckades, vilket överskuggade ett EU-val som kommer att visa ett Storbritannien som fortfarande är splittrat av splittring över sin EU-skilsmässa. skriver Guy Faulconbridge.

Den labyrintiska Brexit har förbluffat både allierade och fiender, och med dödläge i London står världens femte största ekonomi inför en rad alternativ, inklusive en ordnad utträde med en överenskommelse, en utträde utan avtal, ett val eller en andra folkomröstning.

May, som vann toppjobbet i den turbulens som följde efter Brexit-folkomröstningen 2016, misslyckades upprepade gånger med att få parlamentets godkännande för ett skilsmässaavtal som hon lade fram som ett sätt att läka Brexit-divisionerna i landet.

Men hennes sista satsning, som erbjuder utsikterna till en möjlig andra folkomröstning och närmare handelsarrangemang med EU, utlöste en revolt av några Brexit-stödjande ministrar inklusive Andrea Leadsoms avgång på onsdagen.

BBC sa att fler ministrar kan avgå.

"Jag tror inte längre att vårt tillvägagångssätt kommer att leverera på folkomröstningsresultatet," sade Leadsom, en gång en utmanare till May att bli premiärminister, i ett avskedsbrev.

Sterling handlades ned 0.3% till $1.262.

Annons

May, som har visat envishet under en av de mest tumultartade premiärposterna i brittisk historia, hade lovat att lämna ämbetet om lagstiftare godkände hennes Brexit-avtal, men hon är nu under intensiv press att ange ett datum.

Ordföranden för den mäktiga konservativa kommittén från 1922, som kan göra eller knäcka premiärministrar, berättade för lagstiftare att May planerade att kampanja i den europeiska opinionsundersökningen på torsdagen innan han träffade gruppen på fredag ​​för att diskutera hennes ledarskap.

Tidningen Times rapporterade att May skulle ange ett datum för sin avgång på fredag. May kommer att sitta kvar som premiärminister medan hennes efterträdare väljs i en tvåstegsprocess, sade tidningen.

"Jag kommer att träffa premiärministern på fredag ​​(24 maj) efter hennes kampanj i EU-valet i morgon och efter det mötet kommer jag att rådgöra med 1922 års verkställande makt", sa 1922-kommitténs ordförande Graham Brady till reportrar.

Nästan tre år efter att Storbritannien röstade 52 % till 48 % i en folkomröstning för att lämna EU, är det fortfarande oklart hur, när eller ens om det kommer att lämna den europeiska klubb man gick med i 1973. Den nuvarande deadline för att lämna EU är den 31 oktober.

Förseningen till Brexit innebär att väljare över hela Storbritannien gick till val på torsdagen (23 maj) i ett EU-parlamentsval som nästan uteslutande har utkämpats om EU-skilsmässan.

Enligt omröstningsdata som publicerades innan vallokalerna öppnade var Nigel Farages Brexit-parti på väg att vinna och Mays konservativa är på väg att gå mycket dåligt. Resultat förväntas efter 21h GMT på söndag (26 maj).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend