Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit - Storbritannien står inför brist på mat, bränsle och droger, säger ett omtvistat läckt dokument

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritannien kommer att möta brist på bränsle, mat och medicin om de lämnar EU utan ett övergångsavtal, enligt läckta officiella dokument som rapporterats av The Sunday Times (18 augusti) vars tolkning omedelbart ifrågasattes av ministrar, skriver Reuters.

Tidningen presenterade en vision om hamnar som fastnat, offentliga protester och omfattande störningar, och sa att prognoserna som sammanställts av regeringskansliet beskriver de mest sannolika efterskalven av en Brexit utan avtal snarare än de värsta scenarierna.

Men Michael Gove, ministern som ansvarar för att samordna förberedelser utan avtal, ifrågasatte den tolkningen och sa att dokumenten ställde upp ett värsta scenario och att planeringen hade påskyndats under de senaste tre veckorna.

The Times sade att upp till 85 % av lastbilarna som använder de viktigaste övergångarna över kanalen kanske inte är redo för franska tullar, vilket innebär att störningar i hamnarna skulle kunna pågå upp till tre månader innan trafikflödet förbättrades.

Regeringen tror också att en hård gräns mellan den brittiska provinsen Nordirland och Republiken Irland, en EU-medlem, kommer att vara sannolikt eftersom planer på att undvika omfattande kontroller kommer att visa sig ohållbara, The Times sa.

"Sammanställd den här månaden av kabinettskontoret under kodnamnet Operation Yellowhammer, ger underlaget en sällsynt inblick i den hemliga planering som utförs av regeringen för att förhindra en katastrofal kollaps i landets infrastruktur," The Times rapporteras.

Premiärminister Boris Johnsons kontor sa att de inte kommenterade läckta dokument. Men Gove sa att det var ett gammalt dokument som inte återspeglade nuvarande beredskap.

Annons

"Det är så, som alla vet, att om vi har en avfart utan avtal kommer det oundvikligen att bli några störningar, några gupp på vägen. Det är därför vi vill ha en överenskommelse, säger Gove till reportrar.

"Men det är också så att den brittiska regeringen är mycket mer förberedd nu än den var tidigare, och det är också viktigt för människor att inse att det som beskrivs i dessa dokument... är ett eftertryckligt värsta scenario," Gove lade till.

En regeringskälla skyllde läckan på en icke namngiven före detta minister som ville påverka förhandlingarna med EU.

"Det här dokumentet är från när ministrarna blockerade vad som behövdes göras för att göra sig redo att lämna och pengarna inte var tillgängliga", sa källan, som avböjde att bli namngiven. "Det har medvetet läckts ut av en före detta minister i ett försök att påverka diskussioner med EU:s ledare."

Storbritannien är på väg mot en konstitutionell kris och en uppgörelse med EU eftersom Johnson upprepade gånger har lovat att lämna blocket den 31 oktober utan ett avtal om det inte går med på att omförhandla Brexit-skilsmässan.

Men efter mer än tre år av Brexit som dominerar EU-frågor, har blocket upprepade gånger vägrat att återuppta utträdesavtalet.

Brexitminister Stephen Barclay sa på Twitter att han hade undertecknat en lag som satte i sten upphävandet av 1972 års lag om Europeiska gemenskaperna - de lagar som gjorde Storbritannien till medlem i organisationen som nu kallas EU.

Även om hans drag till stor del var procedurmässigt, i linje med tidigare godkända lagar, sa Barclay i ett uttalande: "Detta är en tydlig signal till folket i detta land att det inte finns någon återvändo (från Brexit)."

En grupp på mer än 100 lagstiftare skrev till Johnson och uppmanade till ett akut återkallande av parlamentet för att diskutera situationen.

"Vi står inför en nationell nödsituation, och parlamentet måste nu återkallas i augusti och sitta permanent till den 31 oktober så att folkets röster kan höras och att det kan bli ordentlig granskning av er regering", stod det i brevet.

Johnson kommer denna vecka att berätta för Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel att Westminster-parlamentet inte kan stoppa Brexit och ett nytt avtal måste komma överens om Storbritannien ska undvika att lämna EU utan en sådan.

Merkel sa under en paneldiskussion på kansliet: ”Vi är beredda på vilket resultat som helst, det kan vi säga, även om vi inte får en överenskommelse. Men jag kommer i alla händelser att anstränga mig för att hitta lösningar – fram till sista förhandlingsdagen.”

Johnson kommer under press från politiker över hela det politiska spektrumet för att förhindra en oordnad avgång, med oppositionsledaren Jeremy Corbyn som lovar att fälla Johnsons regering för att fördröja Brexit.

Det är dock oklart om lagstiftare har enigheten eller makten att använda det brittiska parlamentet för att förhindra en avgång utan avtal, vilket sannolikt kommer att vara Storbritanniens viktigaste utrikespolitiska drag sedan andra världskriget.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend