Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Brittiska oppositionspartier enas för att försöka tvinga premiärministern att söka #Brexit-försening

DELA MED SIG:

publicerade

on

Oppositionspartierna sa att de skulle försöka anta en lag som skulle tvinga premiärminister Boris Johnson att söka en försening av Storbritanniens utträde ur EU och förhindra en potentiellt kaotisk utträde utan avtal i slutet av oktober. skriva Andrew MacAskill och gabriela Baczynska.

Storbritannien är på väg mot en konstitutionell kris på hemmaplan och en uppgörelse med EU eftersom Johnson har lovat att lämna blocket om 66 dagar utan ett avtal om inte Bryssel går med på att omförhandla Brexit-skilsmässan.

Parlamentet återvänder från sitt sommaruppehåll nästa vecka och förbereder sig för en strid med Johnson, som har lovat att ta Storbritannien ut ur EU i slutet av oktober med eller utan ett utträdesavtal.

Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn var värd för samtal med oppositionspartier på tisdagen där de enades om att antagandet av en lag för att tvinga regeringen att söka en försening av Storbritanniens EU-avgång förmodligen skulle ha störst stöd.

"Vi kommer att gå samman och göra rätt av vårt land", säger Anna Soubry, ledare för partiet Independent Group for Change. "Vi ställs mot en premiärminister som inte har något mandat för detta och jag tror att han inte har någon hänsyn till parlamentet."

Oppositionspartierna försöker upprepa vad de gjorde tidigare i år när lagstiftare tog kontroll över den parlamentariska agendan för att anta en lag som tvingar Johnsons föregångare Theresa May att söka en förlängning av Storbritanniens EU-medlemskap.

De lyckades också ändra lagstiftningen för att kräva att parlamentet ska sitta i flera dagar i september och oktober, vilket gjorde det svårare för Johnson att stänga parlamentet för att driva en no-deal, något han inte har uteslutit att göra.

Pundet slog sitt starkaste sedan den 29 juli mot dollarn och euron efter att parterna presenterade en enad front på tisdagen.

Annons

Storbritannien är på väg mot ett avtalslöst utträde den 31 oktober om inte parlamentet kan stoppa det eller en ny överenskommelse nås med EU.

Det brittiska parlamentet har tre gånger förkastat utträdesavtalet mellan den senaste regeringen och EU, vilket fördjupar en treårig kris som hotar Storbritanniens status som en av världens framstående finanscentra och en stabil destination för utländska investerare.

Johnson förde förra veckan samtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och Europeiska rådets president Donald Tusk om hans krav på att det Brexit-avtal som erbjuds ändras för att ta bort den så kallade backstoppen, en försäkring för att förhindra återkomsten av en hård gränsen till Irland.

Han ska prata per telefon med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på tisdagen och talade tidigare med Nederländernas premiärminister Mark Rutte. En brittisk tjänsteman sa att Johnsons Brexit-rådgivare David Frost skulle resa till Bryssel på onsdag för informella diskussioner.

EU-tjänstemän säger att de lyssnar på Johnsons argument för att ersätta en av de mest omtvistade delarna av skilsmässoavtalet, något som blocket tidigare har sagt att de inte kommer att gå med på. En brittisk tjänsteman sa att det ansågs att det hade skett en uppmjukning i EU:s retorik kring backstoppet.

"Det är bra att det finns en livlig diskussion, idéer läggs fram men det är upp till den brittiska regeringen att komma med konkreta förslag som skulle vara förenliga med utträdesavtalet", sa EU-kommissionens taleskvinna Mina Andreeva.

En EU-diplomat sa att Johnson inte hade gjort några stora misstag vid G7-toppmötet i Frankrike i helgen, hans första utflykt på den internationella scenen sedan han tillträdde förra månaden.

“If we could get something similar and if this thing would not be called a backstop – we could have success. All this may mean that, in the end, Johnson will have proven himself to be a refined strategist rather than suicidal,” the diplomat said.

Omröstningar i parlamentet har visat att det finns majoritetsstöd för åtgärder för att blockera eller hindra en utträde utan avtal. Men vilken majoritet som helst skulle vara instabil, bestående av lagstiftare från olika partier som är ideologiskt motståndare, förutom när det gäller att stoppa en oordnad Brexit.

Liberaldemokraternas ledare Jo Swinson har tidigare sagt att Corbyn borde släppa tanken på att försöka bli tillfällig premiärminister om parlamentet tvingar fram regeringens kollaps.

Men partierna var överens om deras försök att ändra lagen misslyckades, skulle de överväga att tvinga fram regeringens kollaps i en misstroendeomröstning.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend