Anslut dig till vårt nätverk!

EU

845 miljoner människor behöver fortfarande tillgång till #DrinkingWater för att uppfylla 2030 #UN-målet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Sju länder ger fortfarande mindre än hälften av sin befolkning tillgång till grundläggande dricksvatten, medan ytterligare 40-länder inte har några grundläggande sanitetstjänster för minst 50% av medborgarna, visar ny forskning.

Det kommer fram efter en ny studie med titeln Framåtriktade länder, avslöjar de mest och minst progressiva länderna baserade på viktiga sociala, miljömässiga och ekonomiska indikatorer. 

Andelen av den globala befolkningen som använde säkra dricksvattentjänster rapporterades vara 71% i 2017, med ytterligare 19% som använder bastjänster. Detta innebär att 785 miljoner människor fortfarande saknade tillgång till till och med grundläggande dricksvatten enligt de senaste tillgängliga siffrorna. 

Av de utvärderade länderna från 146 ger bara fyra 100% av befolkningen tillgång till minst basiskt dricksvatten och grundläggande sanitet: Nya Zeeland, Israel, Qatar och Singapore.

FN har uppmanat till universell och lika tillgång till säkra och prisvärda drickservice av 2030, för att minska de förebyggbara hälsoriskerna som orsakas av förorenat eller förorenat vatten. Dessa risker inkluderar infektionssjukdomar som kolera, hepatit A och tyfoidfeber.

Analys visar att länderna med de fattigaste vattenförsörjningarna upplever ett högre antal dödsfall av smittsamma sjukdomar jämfört med länder med bättre försörjningsmedel. 

I länder där mindre än 70% av människorna har tillgång till grundläggande dricksvatten rapporterades i genomsnitt 486 dödsfall per 100,000 personer i 2018, jämfört med bara 88.3 dödsfall per 100,000 personer från länder med bättre dricksvattentjänster. 

Annons

Av 146-länderna med tillgängliga uppgifter om vatten, upplevde Centralafrikanska republiken flest dödsfall av smittsamma sjukdomar i 2018, med 1,209.3 rapporterade per 100,000 personer. Bara 54% av befolkningen har tillgång till minst grundläggande dricksvatten och 25% har tillgång till grundläggande sanitetsanläggningar. 

Länder med dålig vattenförsörjning upplever också en högre barndödlighet. Länder där mindre än 70% av befolkningen har tillgång till grundläggande dricksvatten rapporterade 486 spädbarnsdödsfall per 1,000 levande födelse, jämfört med bara 88.3 dödsfall per 1,000 levande födelse på andra platser.

Länder med de fattigaste vattenbestämmelserna: 

Land

Tillgång till minst grundläggande dricksvatten (% av befolkningen)

Tillgång till minst lägsta sanitetsanläggningar (% av befolkningen)

% av befolkningen med tillgång till grundläggande dricksvatten och grundläggande sanitet

eritrea

19.29

11.26

2.17

etiopien

39.12

7.08

2.77

tchad

42.54

9.55

4.06

madagaskar

50.62

9.69

4.91

Niger

45.8

12.9

5.93

Förutom att bedöma vattenförsörjnings- och sanitetsanläggningar, Framåtriktade länder analyserar rapporter från FN, Global Gender Gap Report, UNICEF och icke-statliga organisationer för att avslöja vilka länder som har gjort mest framsteg mot global jämställdhet under de senaste fem åren.

Analysen visar att Norge är det mest progressiva landet och har stängt 83.5% av sitt könsskillnad och fått 90.26-poäng av 100 på Social Progress Index. Detta mäter indikatorer som matar in grundläggande mänskliga behov, grunder för välbefinnande och möjligheter. 

Jämfört med målgränserna för nyckelfrågor underpresterar världen i många aspekter av social framsteg relativt ekonomiska resurser. Det största underprestandaområdet är vatten och sanitet, som bara har visat en mindre förbättring (+ 1.61-poäng) under de senaste fem åren. 

Forskningen publiceras inför World Water Week, som arrangeras av Stockholms internationella vatteninstitut och börjar 25th Augusti. Evenemanget syftar till att ta itu med globala vattenfrågor som tillhandahållande, föroreningar och sanitet och relaterade internationella utvecklingsmål. 

Resultaten av forskningen.

Dela den här artikeln:

Trend